Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak začít cvičit jógu? Přečtěte si doporučení, jak se na ni naladit

hodina_jogy

Jóga v našich končinách skutečnou popularitu teprve nabírá, ale jde o tisíce let starou a rozvíjenou techniku (chcete-li učení), jež vám může pomoci zpříjemnit řadu oblastí vašeho života. A nejde jen o tělo, jóga je stejně tak i cvičením mysli. A jak začít? Právě teď. Uvolněte se, dýchejte a směle čtěte dál.

Pokud jste ve světě jógy nováčky, rozhodně nic nepokazíte tím, že si o ní nejdřív přečtete informace, které jsou dostupné v rubrikách našeho jógového rozcestníku. Ve vědomosti je síla, což u jógy platí ještě víc než jinde, a chápat souvislosti spolu s trpělivostí může všechny přínosy vašeho cvičení jedině ještě posílit. Jóga je vaše cesta.

Pokud budete hledat váš první kurz, podívejte se do přehledu akcí našeho jógového rozcestníku, případně si ověřte kvalifikaci instruktora a sympatičnost studia v seznamu studií a instruktorů. Cvičení pro začátečníky vám poskytnou o józe základní obrázek, ze kterého se snadno posunete dál, tedy pokud vás začne bavit a budete chtít do životní cesty jménem jóga proniknout hlouběji.

Obecně by lekce jógy měla obsahovat otevřené pozice, pozice ve stoje, pozdravy, cvičení ramen a boků, předklánění a zaklánění, obracené pozice, rotace a závěrečné pozice. Pokud si nejste jisti, zda pro vás jóga nenese nějaká zdravotní rizika, rozhodně byste se měli před první lekcí poradit s lékařem i instruktorem. Když se rozhodnete cvičit s instruktorem, tak si ověřte, jakou má certifikaci a zda má relevantní zkušenosti.

Hlavníma nesnadným krokem v józe, a to je hlavním poselstvím tohoto článku, je dospět ke skutečnému uvolnění těla i mysli. To sice zní jednoduše, ale každý, kdo to už někdy zkoušel, ví, že to zdaleka tak snadné není. I přes ta nejlepší předsevzetí člověka často shon všední dne v duchu pronásleduje. Skutečně nemyslet na věci jako těžké úkoly, které vás čekají zítra v kanceláři, seznam potravin, které cestou domů potřebujete nakoupit, či práce do školy, se kterou chcete večer pomoci dětem, dovede někdy být až nečekaně nadlidský výkon.

Proto je dobré si uvědomit, že od chvíle, kdy vejdete do studia a položíte se na jógamatku, je následující čas určen jenom a pouze pro vás. Problémy všedního světa by vás následující hodinu neměly trápit, v tuhle chvíli je totiž stejně nevyřešíte. Naopak, čeká vás zasloužených 60 minut, ve kterých je vaším cílem věnovat se především sami sobě. Po hodně náročném a stresujícím dni je vhodné si před lekcí jógy na chvíli sednout s uklidňující hudbou, která vás vnitřně zklidní a naladí na úplné uvolnění potřebné během cvičení.

Několikrát se zhluboka nadechněte, soustřeďte se přitom na to, jak vám dech proudí průduškami do plic a pak opět ven. Uvnitř studia na jógamatce v hlubokém dýchání pokračujte, a pomalu nechte všechen shon všedního dne roztát v pohodě a klidu svého okolí. Podpořit by vás měla i krátká společná meditace, kterou většina lekcí jógy začíná.

Zúčastnit se začátečnické lekce vám pomůže s pochopením praktických principů jógy: uvolnění, cvičení, dýchání, kvalitní strava a pozitivní myšlení. Pokud všech těchto principů dodržujete, a necháváte je na sebe působit ve vzájemné harmonii, získáváte z jógy to vůbec nejlepší, co vám zatím dokáže nabídnout.

Zní to snadno? Jenomže to tak snadné není. Většina lidí je v takovém shonu a má tak zaměstnané myšlení, že jejich vnitřní prožívání jim neustále utíká a pádí daleko před nimi. Málokdo se tak pořádně zastaví tam, kde se právě nachází, a u toho, co právě dělá.

To jen podporuje dnešní digitální svět, kde se všechno, co chceme, obvykle nachází pouhé jedno poklepání od nás. Díky tomu můžeme svou pozornost neustále přesouvat od jedné věci k té další a bez toho, abychom se kterékoliv z nich doopravdy věnovali. Aby to nebylo málo a člověk nemusel bojovat jen sám se sebou, naše okolí nás k tomuto nezdravému přístupu často ještě vybízí. Uvolnění je ale něco, čemu se musíme naučit, podobně jako je to s fyzickým cvičením jógy. To prostě nikdy nelze přehnaně zdůraznit.

Pokud vaše mysl není uvolněná, tělo se také neuvolní, a smysl jógy tím nebude naplněn. Pokud se tedy rozhodnete cvičit jógu, doporučujeme vám dvě věci. Za prvé, přečtěte si o ní tolik, kolik jenom dokážete, slibujeme, že toho nebudete litovat. A za druhé, trénujte pravidelně svou mysl a naučte ji řádně odpočívat. Jedině tak dokážete jógu plně ocenit se vším tím, co vašemu tělu, mysli i duši dokáže dát.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

29.08.2014 - 11:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám