Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga – teorie a praxe

ledovec

Iceberg, Uwe Kils (iceberg) and Wiska Bodo (sky), licensed under CC BY 2.0

Asi znáte obrázek ledovce, z větší části pod hladinou, s citátem jednoho ze svatých mužů jógy ve smyslu, že jóga je z 99 procent praxe a z 1 procenta teorie. Pravda je to, že se dobře sdílí na sociálních sítích. Otázkou je, co všechno můžeme nacpat do těchto škatulek a jestli to vlastně chceme dělat.

Co je jóga

Pokud stránky magazínu YogaPoint.cz sledujete pravidelně, pak už možná víte, že jóga není jen cvičení ásan (i když je zdravé, silné a pružné tělo důležité), ale jde o komplexní vědu, zkoumající tělo, mysl a duši. Je to, nepoeticky řečeno, nástroj k dosažení cíle. Jóga říká, že je důležité uvědomění si každého okamžiku cesty k tomuto cíli, neboť právě to nás k samotnému cíli na naší cestě posouvá.

Cílem jógy je pochopení sebe samého a skrze sebe pak pochopení všeho kolem nás až po úplné splynutí. Což není úplně jednoduchá věc k pochopení a vysvětlení, jak už jste asi ze své praxe poznali. Pokud víte o někom, kdo tohoto stavu v ČR dosáhl, neváhejte nám o tom dát vědět.

Kde a u koho se jógu učit?

Vzhledem k nedostatku skutečných učitelů jógy v našem prostředí můžeme mluvit spíše o více či méně zkušených žácích, ke kterým můžeme chodit na lekce a dozvídat se spíše neúplné informace ohledně prvních čtyř stupňů jógy, hlavním záměrem a cílem bývá fyzické cvičení těla.

Což se hodí, protože jeho smyslem je z těla udělat schránku natolik pevnou a pohodlnou, aby tělo neúpělo a nerušilo mysl. Pokud budete cílit na správné provedení ásan, vedení učitele znalého lidského těla bude obrovskou výhodou.

Stoj na hlavě nebo jiná fotogenická pozice není cílem jógy. Cílem je stát pevně na nohou a prožít život naplno se vším, co přináší.

Společný cíl jógových technik – přeprogramování mysli

Jóga přitom jako věda nabízí pro dosažení našeho cíle řadu nástrojů a doporučení, jejichž aplikace do každodenní praxe je různě náročná, podle síly našeho záměru a množství okovů, kterými jsme se ať už dobrovolně nebo nedobrovolně během života stihly spoutat. Všechny jsou kontinuálním procesem. Ale jen zkušený učitel může posoudit, která je pro nás v daný čas vhodná.

Řada jógových technik pomáhá zklidnění mysli, zastavení myšlenek, které se nám v hlavě rodí v nebývalém množství, aniž kolikrát víme proč a zároveň nás zatěžují a berou nám životní sílu. Myšlenky plodí nekontrolované myšlenky a občas nás pak naše vnitřní představy a domněnky úplně skolí. Protože je pro nás skutečné to, co je v naší hlavě. Zapomeneme, že skutečné je to, co říká naše duše.

Víření myšlenek dokonce dělá takový hluk, že přes něj není duše vůbec slyšet. Duše je zdroj nekonečné inspirace a radosti. Zdroj lásky, který nám v dětství představili maximálně jako nějaký balónek pod pokličkou u vodníka doma.

Jak s jógou začít?

Pro začátek stačí “málo”, uvědomit si, co je láska. Přestat si jí plést se zamilovaností a opustit tržní představu, že když něco dávám, tak za to musím něco dostat. Nebo ještě hůř – dávat jen poté, co něco dostanu. Potlačit své ego… Každý den se ptát: Kdo jsem? Kam směřuju? Kudy vede moje cesta? 

A pak ještě asi tisíc dalších přirozených věcí, které si postupně uvědomíte stylem pozitivního příměru nabalující se sněhové koule.

Proč v józe spěchat? I cesta může být cíl

Pokud tímto těžko popsatelným procesem procházíte, pak mi možná dáte za pravdu, že vše nějaký čas trvá. Od zasazeného semínka ke vzrostlé rostlině může být cesta dlouhá i klikatá. A neexistuje univerzální návod, protože nejsem standardizované výrobky z linky, ale lidé, každý jsme jiný.

Falešný happy end

A pak jednou nastane den, kdy si uvědomujeme první změny. Poznáme to jen my a občas někdo pozorný v okolí. Méně ubližujeme sobě a možná i ostatním, cítíme se lépe, na těle i na duši, přibývají nové dimenze bytí …

Ale pozor na ego, kalibrujte si svůj posun páteční jízdou na D1 směr Brno, navštivte tchyni, pořiďte si dvě až tři děti a učte se pokoře.

Máte chuť k tomu výše napsanému něco přidat, vysvětlit, doplnit, opravit? Dejte mi vědět na email, do komentářů pod článkem nebo komentujte na Facebooku.

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

11.12.2015 - 16:53

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám