Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Co si obléci na hodiny jógy?

Jóga už dávno není jen zálibou úzké skupiny nadšenců. Po celém světě je to momentálně jedna z nejoblíbenějších aktivit, kterou může dělat prakticky každý bez ohledu na věk, váhu, či fyzickou kondici.

Jako s každým moderním sportem se i s jógou spojuje životní styl, který posiluje životní sílu a každodenní vyrovnannost. Středobodem je zdraví a zdraví životní styl, s kterým souvisí nejen kvalita našeho stravování, ale i kvalita co se týče oděvů. Jak by člověk mohl být vyrovnaný a duševně klidný, když se během meditace musí soustředit na nepohodlné oblečení?

Výběr materiálu pro cvičení je proto mnohem důležitější než dříve, kdy stačili domácí tepláky a staré tričko, co jsme dostali na památku za účast na táboře. Umění správně dýchat, ovládat svou mysl a posilovat víru v sebe sama je sice hlavním bodem jógy, ale jde také o odbourání každodenní zátěže. Se stresem spojené hormony se nejlépe odbourávají právě pravidelným cvičením, proto se u jógy teké pěkně zapotíte.

Bavlna je díky svým vlastnostem jedním z nejzákladnějších textilních materiálů již z dob starého Egypta. Díky svému uspořádání vláken je velmi vzdušná a dobře absorbuje vodu, tedy i pot z těla, což je během cvičení důležité, protože se vaše pokožka nebude zapařovat, čímž jí a svému tělu umožníte účinné vylučování škodlivin. Velkou výhodou je i to, že bavlna je hypoalergenní a proto je ideální pro ty, co mají citlivější pokožku.

Ať jdete do pozice psa, bojovníka, dítěte, či lotosu, potřebujete oděv, který mám nebude bránit v pohybu. Oblíbené jsou proto legíny na cvičení. Ideálním materiálem pro n je kombinace bavlny a elastanu. Těm z vás, kteří jsou korpulentnější postavy, či prostě preferují volnější styl oblékání, bude více vyhovovat volnější střih kalhot, nejlépe pak tříčtvrteční sportovní capri kalhoty, které zbytečně neplandají, a přesto umožnují volný pohyb. Pokud budete volit tento střih kalhot, sáhněte nejlépe po takových, které jsou ze 100% bavlny.

Co se týče horního dílu oblečení je běžné nosit tílko a tričko, či mikinu s dlouhým rukávem. Mikinu či tričko si necháte na sobě, dokud se nezahřejete, stejně tak je opět využijete při závěrečné meditaci. Tílko můžete zvolit jak uplé, tak i volnější, záleží jen na tom, v kterém se cítíte příjemě. Trička se moc nedoporučují, protože švy v průramku často skrtí, škrábou, či omezují v pohybu. Nepochopíte, co je jóga, dokud si po každém pozdravu slunci musíte stáhnout tričko přes břicho. Materiál je opět důležité volit podle střihu. U uplých tílek je mimo bavlny důležitá i příměs elastanu.

Nezapomínejte na spodní prádlo! Dámy by si měli pořídit kvalitní sportovní podprsenku. Nejen, že se budete cítit lépe, ale i jistěji ve všech figurách, které jóga nabízí. Myslete na to, že jóga je o proudění energie a života ve vás a ve vašich lymfatických cestách, proto těsné a škrtící kalhotky nechte tentokrát doma. Zvolte bezešvé spodní prádlo, které vás nebude omezovat v pohybu, a navíc vám dodá pocit lehkosti a svobody.

Namaste!

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.03.2016 - 13:42

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám