Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Co je ájurvéda

Ájurvéda znamená doslova vědu o dlouhém a plnohodnotném životě (v sanskrtu ájus = dlouhý, véda = věda). Jejím těžištěm není léčení nemocí, ale udržení zdraví a osvojení si zdravého způsobu života. Za otce ájurvédy je považován bůh Brahma, kterému je přisuzováno autorství některých ájurvédských léků. Lidem znalost této nauky podle tradice předal bůh Indra.

Základními díly ájurvédy jsou tři nejstarší lékařské spisy (sanhita, někdy také samhita), pocházející z doby okolo 1. století našeho letopočtu, nazvané Čaraka sanhita, Sušruta sanhita, Háríta sanhita.

Tyto spisy vycházely z ještě starších pramenů, například v 7 st. př.n.l. rozdělil Dhanvantari nemoci na idiopatické (vztahující se k vlastnímu já), traumatické (způsobené poraněními) a osudové. Mei idiopatické choroby řadil onemocnění somatická (genetická), vývojová, poruchová a psychická. Mezi traumatické choroby řadil nemoci fyzické, jako úrazy a poranění a biologické (způsobené například hmyzem). K osudovým chorobám zařadil nemoci způsobení podnebím, počasím, prozřetelností a věkem.

Podle ájurvédy tělo oživují tři odlišné spolupracující energetiké principy (dóše), jsou to váta (vítr), pitta (žluč) a kapha (sliz). Dóše jsou propojeny s třemi kvalitami příprady (guny). Nastane-li v těle nerovnováha a souhra dóší se brzy neobnoví, naruší se chod funkcí orgánů a vznikne nemoc. Poruchy větru bolí, žluči pálí a slizu svrbí.

Každý člověk má v těle zastoupeny všechny tři dóše, ale jen jedna je převažující. Míra zastoupení jednotlivých dóší se liší, a proto každý člověk reaguje na změny odlišně. Zvyšuje-li se zastoupení určitého principu, dochází zároveň k úbytku druhých dvou principů. Mezi vlastnosti váty patří studenost, pohyblivost, suchost, pitta je charakterizována horkostí, vlhkostí a kyselostí, a pro kaphu je typická sladkost, stálost, měkkost a tíha. Každému z principů náleží určitý okruh onemocnění.

Ájurvédské léčení spočívá v úpravě životního stylu a změně myšlení, v pravidelném cvičení, v úpravě stravy na základě znalosti, který z principů je třeba posílit, a v podávání ájurvédských léků.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

28.08.2013 - 10:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám