Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

YOGA & ART: Jóga s radostí… ze života a s charismatickou zpívající lektorkou

Yoga & Art

Odpověď na otázku, zda vám nějaká hodiny jógy sedne, závisí na mnoha proměnných: např. na venkovní teplotě, jestli je -10 °C nebo plus 35 °C, zda-li se hodina koná o víkendu nebo večer po vyčerpávajícím dnu v práci nebo jestli jste si nakonec před hodinou stihli dát ten hamburgr nebo ne (i když víte, že byste před hodinou nic neměli, ale umíráte hlady a bez energie to přece neodcvičíte…). Úplně nejvíc ale podle mě záleží na osobnosti lektorky.

 

Je sice pravdou, že cvičitelky jógy mají v nepsaném popisu práce šířit radost ze života, pohodu, rozhánět mráčky a ukazovat na sluníčko, ale ne každá pohodářka je pro vás ta pravá. Asi jako když někomu v létě stačí 20 °C a příjemné sluníčko a někdo jiný vyžaduje 35 °C, moře, bazén a koktejl s deštníčkem.

Já jsem si tentokrát pro svoji dávku pohody došla do studia YOGA & ART na Praze 6, pár zastávek tramvají za Pražským hradem. Studio sídlí hned u zastávky Marjánka ve zvýšeném samostatném prostoru s okny směřujícími na dvě světové strany. Cvičební prostor je od hlavní budovy oddělen a celkově působí velmi vzdušně a lehce.

U vstupu už na nás čekala usměvavá lektorka, která nám hned ochotně nabízela sklenici vody, což v teplém počasí působilo stejně blahodárně jako letní déšť. Hodina je součástí kurzu probíhajícího od dubna a bylo zřejmé, že si lektorka Magda Nguyenová ze svých cvičících vytvořila fungující skupinku spřízněných duší, které se navzájem znají, vypraví si své zážitky a vyrazí spolu i na víno. Otevřenost lektorky evidentně působí pozitivně i na její svěřence. Dokonce jsme od ní dostali v rámci kulturního okénka tipy na blížící se kulturní akce a dostáli jsme tak jménu studia YOGA & ART.

Samotná lekce plynula v příjemném tempu vinyasy a hodina a půl jógy uběhla jako voda. Nejdříve jsme se naladili na cvičení v leže a pak postupně jsme se propracovávali k náročnějším pozicím. Skvělé bylo, že lektorka neúnavně chodila mezi námi a jemným dotykem svých dlaní opravovala, co se dalo. Například já jsem se domnívala, že dělám pohyb tak jak je mi řečeno, opak však byl pravdou a lektorka mě hned správně navedla. “Jóga je taková geometrie,” padlo během hodiny. Vyrovnává tělo i mysl, dodala bych já.

Někdy mi jóga připadá jako takový rodič, který nás napomíná, abychom chodili rovně a zároveň vždy, když je potřeba, poskytne dobrou radu do života. Hodina probíhala s příjemných hudebním pozadím, ke kterému se se svým příjemným zpěvem občas přidala i lektorka Magda. Pokyn k ulehnutí do šavásany připlul přirozeně, i když si někdy myslím, že v tu chvíli, kdy se k šavásaně zavelí všichni jsou hned na zemi (bez ohledu na svoji výchozí pozici). Během našich mrtvolných poloh nám lektorka jemně masírovala tvář a všichni jsme odcházeli jako ta pověstná sluníčka. Asi jsem však zvyklá už na trochu jemnější jógu, protože druhý den o sobe cvičení dalo znát. Příště tedy doporučuji před cvičením se alespoň samostatně trochu protáhnout, zařadit několik průpravných cviků a vše bude perfektní.

Kdo: Magda Nguyenová
Co: vinyasa yoga, kurz Jóga s radostí II
Kdy: středa 19:00, během léta 2014 i v neděli v 19:00
Kde: YOGA & ART, Bělohorská 35, 169 00 Praha 6 – Břevnov
Pro koho: ideálně pro zdravé jedince, kteří už zkušenost s jógou mají, ale není to podmínkou.
Za kolik: 2300 Kč celý kurz 13 lekcí, nebo jednorázový vstup 90 minut 200 Kč, s kreditem 170 Kč
Kontakt: http://www.yoga-art.cz/

***********************************************************************************************

O autorce:

Anna Gaurová

Józe se věnuji od roku 2011, kdy si mě získala – pro mě zcela revolučním – uvědomováním si vlastního těla, uvolněním a překonáváním vlastních možností. Největší inspirací pro mě byly hodiny Stelly Kremmydy, jogínky z Řecka, která vedla lekce svobodného a intuitivního hatha flow. Hlavním učitelem na jejich hodinách bylo vlastní srdce a člověk mohl v souladu s ním volně proplouvat mezi pozicemi nebo ustrnout v jedné z nich.

A_G

Pro rozšíření mého pochopení jógy jsem také absolvovala základní Kurz pro učitele jógy III. třídy v České akademii jógy. Nejčastěji praktikuji různé odnože hathajógy, ale zkouším i jiné směry jako jsou yin yoga, jógová terapie, partnerská jóga a power yoga. Dnes je pro mě jóga vyjádřením vnitřní i vnější svobody.

Komentáře (0)
Anna Gaurová

Józe se věnuji od roku 2011, kdy si mě získala - pro mě zcela revolučním - uvědomováním si vlastního těla, uvolněním a překonáváním vlastních možností. Největší inspirací pro mě byly hodiny Stelly Kremmydy, jogínky z Řecka, která vedla lekce svobodného a intuitivního hatha flow. Hlavním učitelem na jejich hodinách bylo vlastní srdce a člověk mohl v souladu s ním volně proplouvat mezi pozicemi nebo ustrnout v jedné z nich. Anna Gaurová Pro rozšíření mého pochopení jógy jsem také absolvovala základní Kurz pro učitele jógy III. třídy v České akademii jógy. Nejčastěji praktikuji různé odnože hathajógy, ale zkouším i jiné směry jako jsou yin yoga, jógová terapie, partnerská jóga a power yoga. Dnes je pro mě jóga vyjádřením vnitřní i vnější svobody. Můj blog najdete zde

24.08.2014 - 21:17

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám