Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Proč s námi kočky cvičí

kocka

Ano, prosím, vnímejme to jako dvojsmysl. Patrně každý majitel tohoto chlupatého stvoření mi potvrdí, že ho jeho kočka dokonale ovládá. Že od první chvíle, kdy překročí práh jeho domácnosti, začne její chod řídit. Pokud se majitel věnuje józe, může si s ním zacvičit čtvernohý mazlíček nejen obrazně, ale také fyzicky. Kočky jsou na jógové pozice kadeti a ne nadarmo je jedna z pozic podle tohoto zvířátka pojmenována. Ovšem pokus zachytit toto cvičení fotoaparátem je úkol nadlidský, připomínající peripetie Karla Čapka při focení Dášeňky.

Můj vztah ke kočkám

Kočky jsem od útlého dětství neměla ráda. Dá se dokonce říci, že jsem je nenáviděla. V mládí mě nějaká číča zradila a od té doby jsem žila s pocitem, že kočky jsou falešná a vypočítavá stvoření. Nerozuměla jsem jim a ani trochu jsem se o to nesnažila. Byla jsem přesvědčena o tom, že svůj život prožiju bez jejich přítomnosti.

Ovšem tento postoj se díky mé dcerce změnil. Jednoho dne na mě zatlačila, že chce aspoň kočičku, když nemá sourozence. Po nedlouhém přemlouvání jsme my, rodiče, jejímu nátlaku podlehli. A jelo se pro koťátko s tím, že rozhodně bereme jedině kocourka. Paní, ke které jsme přijeli, měla však jiné plány.

Mé odhodlání rozmetala slovy: “Tahle ta kočička je taková milá, ta se k vám bude nejvíce hodit!” A tak jsme odjížděli domů s kočkou – holčičkou. První dny jsem ji pozorovala a říkala si, že je roztomilá, ostatně jako každé mládě, ale pes to není. Ovšem po prvním měsíci si nás naše Milka omotala kolem prstu a stala se nedílnou součástí našeho života a plnohodnotným členem rodiny. K našemu velkému štěstí nás ještě obohatila koťátky, z nichž jedno se stalo taktéž členem naší domácnosti.

Kočičí schopnosti

Nevím přesně, jak to ty kočky dělají, ale dokážou se nenásilnou formou vnutit do naší přízně. Umějí být neskutečně milé a komunikativní, čímž nás vždy dokonale zklidní a potěší. Mnozí lidé jim přikládají také léčebné účinky. Existuje obor felinoterapie, který hovoří o pozitivních účincích koček na naše zdraví. Moje kočka dovede skvěle vyléčit potrápenou duši a stejně tak i dobře bolest v určité části těla.

Pravděpodobně má nějaký šestý smysl, díky kterému „označí” místo v těle, kde je ukryt problém. Na toto místo si lehne a setrvá na něm leckdy i hodiny. Někteří lidé věří, že svým pravidelným předením o frekvenci 4-16 Hz dokáže posílit lidskou imunitu, svým pozitivním působením snižuje stres a krevní tlak. Někdy se kočičky uvolní natolik, že vystrčí drápky, což s trochou nadsázky můžeme přirovnat k akupunktuře.

Kočka a meditace

Meditací (z latinského slova meditatio, neboli rozjímání) rozumíme různé techniky vedoucí k změněnému stavu vědomí. Cílem je kultivace mysli a získání vhledu. Do tohoto stavu se zpravidla dostáváme jógovým dechem. Člověka omezuje neustále přemýšlení, neschopnost se oprostit od myšlenek a soustředit se jen a jen na dech. Kočka takový problém nikdy nemá, nepřemýšlí. Jen leží, přede a nastoluje blažený stav meditace.

kocky

Kočičí cvičení

Moje kočky neskutečně fascinuje moje podložka na jógu.  Svými ostrými drápky mi k mému velkému potěšení už nejednu podložku zničily. Téměř pokaždé, když ji vytáhnu a rozložím, uvelebí se na ní jako první. Někdy se přidají ke cvičení až později. Ve chvíli, kdy už se rozcvičím, zklidním dech a cítí ze mě pohodu, klid, harmonii. Je to vlastně takové vzájemné působení. Záleží na tom, kdo se na pozitivní vlnu naladí jako první. Ten to pak předá dalšímu. Milka, naše kočka, má ráda Pozdrav slunci.

Elegantně se natáhne na podložce a sleduje mě. Když jsem v pozici psa s hlavou dolů, je to všechno ok, krásně se pode mě vejde. Horší je pak přechod přes čaturangu do psa s hlavou nahoru. To už musím volit jednu z následujících variant: 1) Kočku vyhodit, což nepřichází v úvahu, 2) Kočku nevyhodit, cvičit bez omezení, neupravovat pohyb, takže nakonec podložku sama opustí, jelikož do ní několikrát bouchnu, 3) Kočku nechám na podložce ležet a své cvičení její přítomnosti podřídím. Tuto variantu volím já, jelikož cvičení s ní působí tak nějak holisticky.

Kočičí oblíbené pozice

Nejde tak ani o to, které pozice kočky dovedou zacvičit. Jistě by se takové našly, i když určitě v modifikovaných podobách. Každopádně se kočky dokážou perfektně protáhnout a uvolnit. Jejich pružnost jim můžeme leda tak závidět.  Kočičími oblíbenými pozicemi mám na mysli spíše ásany, které se kočkám líbí, když je cvičíme my. Jelikož zbožňují různé “boudičky”, mají rády pozice, při kterých se pod nás mohou schovat např. pozice střechy, kobry, čaturangy, ale také všechny bojovníky, trojúhelník atd. V pozici šavásany si nám lehají na břicho, v pozici dítěte na záda…

Jóga s kočkami

Ve světě, ale už i u nás, existují hodiny jógy s kočkami, během nichž se nejen cvičí, ale také s kočkami mazlí. V průběhu hodiny mohou kočky kdykoli přijít, otírat se o cvičence, lehat si na něj. Pro každého asi tento druh jógy nebude.

Někoho to může rozptylovat, otravovat a alergik už vůbec takovou lekci navštěvovat nebude. Ale pro lidi, kteří mají rádi zvířata, ale bohužel si nemohou dovolit je mít doma, bude takovýto druh cvičení obohacující. Stejně jako návštěvy kočičí kavárny.

A proč s námi kočky tedy cvičí?

Teď myslím v tom pravém i přeneseném slova smyslu. V obou případech je odpovědí LÁSKA. V tom prvním láska koček k nám lidem. Přijdou si s námi zacvičit, protože nás prostě mají rádi, chtějí s námi sdílet náš prostor i čas, cítit naši energii. V tom druhém případě je to zase naše láska k nim.

Necháme sebou cvičit, protože naše mazlíčky milujeme, leccos jim odpustíme, dokonce i ty zničené jógové podložky. Ta energie a láska, kterou nám, ti tvorové předají, je totiž nenahraditelná, inspirativní, něžná, a to i přesto, že s námi dokážou také někdy pořádně “zacvičit”.

 

Komentáře (0)
Ladislava Frantová

Intenzivněji se zabývám jógou teprve tři roky. Nevnímám jógu jako soubor pozic, cvičení nebo dokonce sport, nýbrž jako komplexní filozofický koncept, který ovlivňuje vztah člověka k sobě samému, ke svému tělu, zdraví, k jiným lidem, zvířatům a celkově okolnímu světu.
Jóga je stejně jako umění mnohotvárná, nekonečná a povznáší lidského ducha.
Přestože má práce je pro mne koníčkem, její náročnost zvládám právě díky praktikování jógy. Volný čas nejraději trávím se svojí rodinou, běhám, věnuji se četbě, návštěvám divadla, koncertů.
Miluji cestování a poznávání jiných kultur.

09.04.2017 - 20:25

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám