Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pokoj všem lidem dobré vůle

Už je to tu zase. Rok se s rokem sešel a zanedlouho budou Vánoce. Obchodní centra praskají ve švech, nákupní horečka stoupá a za několik dnů bude kulminovat. Firemní vánoční večírky jsou v plném proudu. V domácnostech se peče, uklízí. Některé ženy se trumfují, kolik druhů vánočního cukroví už mají. Reklama nám radí, co všechno nutně potřebujeme a co  musíme bližním koupit, abychom je učinili šťastnými. Původní význam Vánoc se posunul daleko za hranice snesitelné komerce. Já osobně jsem všeho tak trochu přesycená a říkám si : “Lidé blázněte si, ale beze mě.”

TRADICE

Vánoce mají kořeny už v pohanství, ale nejvýznamnější jsou pro křesťany. Ti slaví příchod a zrození Ježíše Krista. Je jedno, zda jsme věřící nebo ateisté. Všem nám nosí dárky Ježíšek. Aspoň do té chvíle než sami, nebo s pomocí spolužáků dojdeme k smutnému poznání, že nám všichni lhali a že dárky kupují rodiče. Pro mě osobně toto bylo jedním z nejbolestivějších zjištění v životě vůbec…

PŘÍPRAVY

Aby Vánoce proběhly podle našich představ, je třeba pořádně doma uklidit, vycídit všechny prostory. Je nutno napéct, nashromáždit, co nejvíce jídla, abychom se poté mohli oddat pořádnému obžerství. A zoufale po novém roce začínali, jako každý rok, s pohybovými aktivitami, jejichž cílem je zbavit se přebytečných kilogramů. Ačkoli si každý rok přísaháme, že to letos bude jiné, jiné to není. Ale s tím už i počítáme. Mnohem krásnější přípravou na Vánoce, je vytváření dekorací a zdobení stromečku.

REKLAMA

I kdybychom neznali kalendář, o blížících se Vánocích se záhy dozvíme. Při nákupu v obchodních centrech už v říjnu znějí koledy. V televizi se rozjede reklamní vánoční blok lákající na nejrůznější produkty, které vylepší kvalitu našeho života. Letos jsem zatím viděla jen vánoční reklamu na Pepsi colu. Je docela trapná. Navíc každý ví, že k Vánocům přeci neodmyslitelně patří konkurenční Coca cola 🙂 Berte, prosím, jako ironii.

ADVENT

Už si ani přesně nepamatuji, kdy jsem slyšela poprvé slovo advent. Ale myslím, že to bylo na počátku 90.let. Tehdy Jan Kačer, Marta Kubišová a Taťána  Fišerová lákali diváky na nedělní adventní koncerty v televizi. Tenkrát, v době mé téměř končící puberty, mi tento pořad připadal jako srocení  klidných intelektuálů. Všech zmíněných si, zcela pochopitelně, v současnosti nesmírně vážím, zejména pro jejich morální kredit a lidství. A z dnešního pohledu si cením i mírumilovného klidu, který z nich vyzařoval. Slovo advent vzniklo z latinského adventus, což znamená příchod. Je to doba radostného očekávání příchodu Spasitele. V období adventu bychom se měli zejména duchovně na Vánoce připravit. Je to období rozjímání a zklidnění..

NAŠE VÁNOCE

Vánoce jsou pro mě, mou rodinu i většinu ostatních lidí nejkrásnějšími a nejdůležitějšími svátky roku. Proč ale namísto vysněného klidu a míru přinášejí stres, nervozitu a shon? Myslíme si, že musíme vždycky fungovat na 200%, všechno s nejvyšší dokonalostí stihnout. To je ale velký omyl. Nemůžeme být naprosto dokonalí a nemůžeme stihnout nemožné. Je osvobozující si tento fakt uvědomit a smířit se s ním.

Období adventu je obdobím, kdy se všichni snažíme být na ostatní hodní, pomáháme naprosto bezděčně potřebným, bilancujeme. Mnohem důležitější než úklid našich příbytků, je úklid naší duše a těla. Je skvělé zpomalit, zamyslet se, ztišit se a naslouchat ostatním i sami sobě. Toto období vybízí k meditaci a reflexi. Tak se pusťme na cestu meditací. Můžeme si je vylepšit zapálenými svíčkami, františkem, purpurou a poslechem oblíbené hudby. Nasajte atmosféru na vánočních trzích. Bývá tam dost lidí, ale když se a pripori naladíme na to, že nám davy vadit nebudou, máme šanci přelidněná místa přežít a užít si je.

Moje letošní příprava už začala. Aspoň trochu úklidu, počáteční vánoční výzdoba uskutečněna. Už jsme se malinko s dcerou naladily na vánoční čas návštěvou trhu na Staroměstském náměstí. Daly jsme si svařák a trdelník. Chystáme se do divadla na vánoční představení. Už jen trochu doladit dárky, upéct perníčky, několikrát si koupit, nebo sama udělat chai tea latté a může to celé začít.

O Vánoce si budu muset dát s blízkými vaječný koňak a zavzpomínat na mé babičky, které jsou dávno v nebi.Těším se na vánoční pohádky. Letos budu opravdu ty své oblíbené sledovat a ne pořád těkat myslí a přemýšlet o tom, co ještě je třeba udělat. Pohádky ke svému životu potřebujeme. Musíme se přesvědčovat o tom, že dobro vítězí nad zlem, jelikož v běžném životě se tak neděje. Aspoň na první pohled ne.

Stejně největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám pro toho druhého. Z lásky….

Replika z legendárních Pelíšků je pravdivá. Asi je trochu legrační dospělým lidem dávat takové rady, ale něco na tom je. Někdo je manuálně zručný a umí vyrobit nádherné umělecké předměty, šperky, něco ušít etc. Já bohužel manuálně zručná nejsem. Ale mohu říci, že naprosto největší úspěch měly minulý rok mé výrobky z levandule, která mi roste na zahradě. Sušenou levanduli jsem naložila do bambuckého másla, vosku a olejů a vyrobila tak “zajímavé” kosmetické přípravky. Miluji levanduli a většina žen také. Její vůně i barva je úžasná, až opojná. Má také uklidňující účinky. Je to jednoduché. Zmíněné už jen stačí dát  do pěkných skleniček.

JAK SE NALADIT POMOCÍ JÓGY ?

Snažte se trávit co nejvíce času se svými bližními. Meditujte.  Z ásan jsou vhodné takové, které nás zklidňují. Harmonizují. Balanční pozice, které jsou leckdy složité, jelikož vyžadují obrovskou míru koncentrace. Po počátečním vrávorání jsme ale schopni v nich setrvat minuty až hodiny. Čas se zpomalí, nevnímáme ho. Jsou to například následující pozice:

Půlměsíc

Tanečník

Strom

Pozice orla

Stoj na hlavě – dost se mu vyhýbám. Někdy je tlak v hlavě tak silný, že to nejde vydržet. Jako alternativu je možné zvolit široký stoj rozkročný a hlavu opřít o podložku.

/

NALAĎTE SE

Zamyslete se nad svým životem, ohlédněte se za uplynulým rokem a projevte vděčnost za to, co máte. Problémem nás lidí je to, že si nevážíme věcí, které máme. Bereme je automaticky a teprve ve chvíli, kdy je ztrácíme, si uvědomíme jejich důležitost. Minulý rok  mi přinesl i bolestné věci, jako ztrátu blízkého člověka.

Ale obecně to byl rok báječný. Každou možnou volnou chvíli jsem strávila s mojí rodinou. Navštívila jsem spoustu zajímavých míst ve světě i u nás. Byla jsem na mnoha koncertech počínaje vážnou hudbou a metalem konče. Uběhla jsem bezmála 1 400 Km. Naučila jsem se rychleji rozhodovat a stát si za svými rozhodnutími. Upevnila jsem si míru zodpovědnosti. Naučila jsem se, že malý nezdar nemusí nutně znamenat pohromu, ale naopak nás může posunout mnohem dál než jednoduché cesty vedoucí přímo k cíli.

Vždycky mě bavilo psát a jsem šťastná, že jsem letos začala přispívat  do tohoto jógového rozcestníku články  o věcech, které mám ráda a neskutečně mě baví.

CÍTÍM OHROMNOU VDĚČNOST ….

Za to, že mám báječnou rodinu – úžasnou, vtipnou dceru, která ví, co chce, muže, který mě překvapuje i po 18 letech a milující rodiče.

Za to, že jsme zdraví.

Za to, že mám práci, která mě baví, naplňuje i slušně živí.

Za to, že v mém okolí jsou lidé podobného smýšlení. Že mě rozesmějou, i se na ně můžu spolehnout.

 

A tohle není vůbec málo!

Vám všem přeji příjemné prožití svátků vánočních s těmi, které máte rádi. Do nového roku hlavně pevné zdraví, štěstí, lásku a hodně jógy 🙂

NAMASTE

 

Komentáře (0)
Ladislava Frantová

Intenzivněji se zabývám jógou teprve tři roky. Nevnímám jógu jako soubor pozic, cvičení nebo dokonce sport, nýbrž jako komplexní filozofický koncept, který ovlivňuje vztah člověka k sobě samému, ke svému tělu, zdraví, k jiným lidem, zvířatům a celkově okolnímu světu.
Jóga je stejně jako umění mnohotvárná, nekonečná a povznáší lidského ducha.
Přestože má práce je pro mne koníčkem, její náročnost zvládám právě díky praktikování jógy. Volný čas nejraději trávím se svojí rodinou, běhám, věnuji se četbě, návštěvám divadla, koncertů.
Miluji cestování a poznávání jiných kultur.

13.12.2017 - 16:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám