Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Hudba, která léčí

joga-a-hudba

Mám ráda hudbu a jógu. Obojí je nedílnou součástí mého života. Hudba delší dobu, jóga kratší. Mám je ráda jednotlivě i ve společném spojení, jelikož dohromady mohou vytvářet dokonalou jednotu, kompaktní celek. Nemám hudební vzdělání, nejsem vlastníkem žádných jógových certifikátů. Vše , co dělám, dělám intuitivně. Zajímá mě velká spousta věcí. O každé něco vím a něco si myslím.  Své názory nevnucuji, ale jsem ráda, když někdo na něco nahlíží podobně jako já. Podle mě hudba dokáže skvěle dotvářet pohyb, dolaďovat ho…Představme si tanec bez hudby…. Tanečníci by patrně vypadali směšně, kdyby se hýbali v tichu. Jogín se v tichu hýbat může. Každé ráno si  klidně odcvičí Pozdrav Slunci bez hudby, naslouchat může jen vlastnímu dechu. Ovšem jógová praxe ve spojení s hlasem, hudbou, zpěvem vytváří zcela nový rozměr.

Jóga, stejně jako hudba a umění obecně, je mnohotvárná, vznešená a nekonečná. Obojí dokáže člověka povznášet a kultivovat a dělat ho lepším. Obojí příznivě působí na fyzické i duševní zdraví člověka, napomáhá k udržení, nebo i vylepšení fyzického stavu. Hudba i jóga nás mnohotvárně harmonizuje a odvádí mysl od každodenních starostí. A když se tyto dvě složky spojí, vzniká celek, který má dvojnásobně pozitivní vliv na nás všechny.

Současný stav umění ?

Mohlo by se zdát, že nic nového a originálního už člověk nemůže vytvořit. Všechny zásadní knihy byly napsány, všechny obrazy byly namalovány, veškerá témata několikrát zpracována. Všechny melodie by byly pro budoucnost už složeny….A přesto se čas od času objeví dílko natolik svěží, že tuto tezi popře. Objeví se nový, originální autor, který ve 30 letech složí jedinečnou hudbu, která evokuje 30.léta miulého století, a přitom je tak  moderní. Ano, mám na mysli Justina Hurwitze a jeho hudbu k muzikálu La la land….. To  mě utvrzuje v přesvědčení, že to s naší civilizací a světem není zase tak špatné. Že i v současnosti existují osobnosti, které jsou schopné vytvořit něco hodnotného. A to ve všech oblastech. Ovšem dnes se zaměříme na hudbu.

Působení hudby na mozek

Je mi jasné, že hudba působí na naše tělo i mysl. Podle druhu poslouchané hudby to může být působení pozitivní i negativní. Zatímco jeden žánr v nás rozechvívá ty nejlepší naše stránky, vyvolává cit, pozitivní myšlení a lásku, jiný žánr může vyvolávat úzkost, depresi i agresivitu. Hudba nás může dovést do jiných dimenzí a stavů myšlení. Přesné mechanismy mi nejsou známy, a tak jsem si pro pomoc přečetla článek na www.lightworker.cz. Podle tamější informace podvěsek mozkový při poslechu hudby produkuje endorfin. Je to výsledek elektrické aktivity, jež se šíří v oblasti mozku spojené s centry řízení limbického a autonomního nervového systému.

Hudba a zdraví – muzikoterapie

O spojení hudby a medicíny, potažmo o léčebných účincích hudby, se praví už v Bibli. David léčil hrou na harfu krále Saula.

Dle téže stránky, zmiňované výše, ovlivňuje hudba dýchání, srdeční frekvenci, tep, krevní tlak, snižuje svalové napětí, zlepšuje pohyb a koordinuje jej. Ne nadarmo vznikla muzikoterapie /součást léčebné padagogiky, která využívá hudbu jako terapeutického prostředku/…Obecně je prý nejvíce léčivý  zvuk harfy, ten příznivě ovlivňuje bolesti hlavy, například. Ze své vlastní zkušenosti mohu říci, že nejpozitivněji na mne působí klavír, ale ten má u mne od mládí protekci. Skvělý je lesní roh a violoncello. Zvuk těchto nástrojů je prostě nádherný, dělá člověku radost a povznáší ho do úplně jiných sfér.

Spojení hudby s jógou

Jóga a ticho

V době, kdy jsem navštěvovala hodiny aerobicu, jsem si nedovedla představit, že by se mohlo cokoli cvičit bez doprovodu hudby. Většina těch doprovodných skladeb byla hodně stupidních, ale tak nějak to k tomu patřilo. Takže jsem se někdy i přistihla , že si ty “přiblblé” nápěvy notuji. A když jsem si nepamatovala text, tak jsem si nějaký vymyslela. Takhle jsem se ráno probudila a ty stupidnosti mi v hlavě jely celý den. To je vcelku běžné a děje se mi to stále. K tanci, aerobicu, krasobruslení, moderní gymnastice atd.ta hudba prostě patří a povyšuje sport na umění, ať už jakékoli úrovně.

S jógou už to tak jednoznačné není. Může se cvičit v naprostém tichu a její účinek to nesníží. Někdy člověk na hudbu při cvičení chuť má, někdy ne. Je to stejné jako s během. Někdy mi hudba napomůže k lepšímu výkonu, někdy si chci pročistit hlavu a hudba by na mě mohla působit jedině negativně, odváděla by pozornost. Jógová ikona Adriene ve svých lekcích většinou jen mluví, hudbu zahrnuje sporadicky. A má mimochoden také ráda lesní roh 🙂

Jóga a hlas

Asi mi dáte všichni za pravdu, že při návštěvě lekce jógy je pro nás důležitá osobnost cvičitele. Jeho znalosti, přístup ke klientovi a jeho/její hlas hraje neskutečně důležitou roli. Příjemná barva, dikce, tón, klid a harmonie, kterou v nás evokuje; skoro  až takové chlácholení, ale zase to nesmí být zaříkávač hadů, který nás uspí. Po letech jsem vyrazila do jógového centra, jelikož mne velice zaujala Aerojoga. Kromě toho, že jsem byla naprosto nadšená ze cvičení, líbil se mi hlas cvičitelky, která byla neskutečně energická.. Jako podkres pustila jen meditační zpěv a vytvářelo to moc pěkný celek. Ty dva hlasy se vůbec nepřebíjely, naopak se nádherně doplňovaly. Takže suma sumárum, člověk odcházel z hodiny nejen perfektně protažený, ale i pohlazený na duši.

Jóga s hudbou

Jde o relaxační, meditační, klidnou hudbu, která nás hladí po těle i duši. Doplňuje, dotváří, uvolňuje náš pohyb i dech a vytváří mezi těmi všemi složkami dokonalou harmonii. Hudba v nás snižuje napětí, uvolňuje mysl, zvyšuje rozsah pohybu. Nejen že nás rozvolní, ale dělá nás lepšími. Nesmírně mne zaujala hudba Maoka, to je naprostá nádhera. Dá se při ní krásně cvičit, ale hlavně meditovat, nebo usínat. Podporuje naši obrazotvornost, kreativitu, imaginaci. Ve chvíli, kdy si ji člověk pustí, otevírají se před ním nekonečné prostory pro neomezené snění a vytváření příběhů.

Existuje pochopitelně nepřeberné množství “jógových” melodií. Každý si vybere, na co má chuť. A nemusí to být vždy jen relaxační, uvolněná hudba. Jóga by se dala cvičit klidně na rychlejší hudbu a zameditovat si klidně můžeme i na metalovém koncertě, pokud se umíte oprostit od všeho hmotného.

Jóga a zpěv

Na hodinách jógy se často zařazuje zpěv manter, z nichž nejznámější a nejvíce užívaná je mantra Óm, nebo chcete-li AUM. Obojí je správné. Slabika, mantra AUM, symbolizuje minulost, přítomnost i budoucnost. Stejně tak symbolizuje vznik, trvání a zánik. A patří fyzickému tělu, U mysli, M vědomí. Cílem zpěvu této mantry je komplexní zharmonizování a zklidnění. Celé naše tělo rezonuje a příjemně vibruje. Problémem může být ostych, který nám nedovolí se na lekci jógy uvolnit a zpívat s lehkostí. Stud odhoďte,  nejde o to zazpívat co nejlépe, ale uvolnit se a nechat na sebe pozitivně působit tuto mantru.

Synchronizace hudby s dechem

Ve chvíli, kdy při poslechu hudby začneme dýchat, dojde k jejich vzájemné synchronizaci, vytváříme pravidelné dechové vzorce. Zkoordinují se dechy s rytmem a tempem poslouchané hudby. Pouštěná hudba zvyšuje senzomotorickou koncentraci, svalovou sílu, harmonizuje dýchání, svalovou koncentraci a kreativní vyjadřování pohybem.

Praktická relaxace

Vyzkoušejte si následující relaxaci:

Lehněte si na podložku do pozice šavásany, pusťte si hudbu, která je vám příjemná. Představíme si sebe jako pírko plující ve vzduchu. Pírko postupně klesá pomalu k zemi, zatímco my se cítíme stále více uvolněni. Nakonec měkce přistaneme a jemně se dotýkáme země. Klesáme tak dlouho, dokud hudba hraje a přistaneme na samém závěru. Předpokládám, že se budeme cítit lehounce jako to pírko, budeme uvolnění a zrelaxovaní.

Dovedete si představit, že byste podobnou relaxační techniku prováděli bez hudby v tichu. Jak by se průběh a celý její účinek změnil?

Hudbu můžeme každý vnímat jakkoli. Pro někoho je to mechanické vlnění, pro někoho umění, pro někoho Bůh, nejlepší komunikační prostředek pro předání pocitu. Šokuje mne fakt, že i v mém okolí existují jedinci, kteří hudbu vůbec neposlouchají.

Obdivuji každého umělce, cvičitele, učitele, člověka, který dokáže v druhých vzbuzovat emoci. Ze všech sfér umění to hudba umí snad nejvíce. Pouhé spojení byť jen dvou tónů dokáže člověka dojmout. Ty nejkrásnější melodie při tom nejsou ani tak moc složité. Např. má oblíbená skladba Petra Hapky z filmu Panna a Netvor – Motiv Panny je tvořena víceméně tóny, které jsou na klávesnici blízko sebe.

V souvislosti s tímto tématem mě velice zaujalo video https://www.youtube.com/watch?v=rgXLEM8MhJo. Skladatel Angelo Badalamenti na něm vysvětluje, jak složil hudební motiv Laury Palmerové pro seriál Twin Peaks. Přiznávám, že seriál nemám ráda. Je pro mne příliš úchylný, strašidelný, nepochopitelný, ale hudba je naprosto dokonalá. A tohle video musí každého  téměř rozbrečet. Je to klišé, ale pravdivé, hudba je mocná čarodějka, a tak ji vpusťte do svých životů. Pokuste se dát šanci i těm žánrům, které jste doposud neměli rádi. A pochopitelně bude nejlepší zažít hudbu naživo…

 

Komentáře (0)
Ladislava Frantová

Intenzivněji se zabývám jógou teprve tři roky. Nevnímám jógu jako soubor pozic, cvičení nebo dokonce sport, nýbrž jako komplexní filozofický koncept, který ovlivňuje vztah člověka k sobě samému, ke svému tělu, zdraví, k jiným lidem, zvířatům a celkově okolnímu světu.
Jóga je stejně jako umění mnohotvárná, nekonečná a povznáší lidského ducha.
Přestože má práce je pro mne koníčkem, její náročnost zvládám právě díky praktikování jógy. Volný čas nejraději trávím se svojí rodinou, běhám, věnuji se četbě, návštěvám divadla, koncertů.
Miluji cestování a poznávání jiných kultur.

31.05.2017 - 19:41

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám