Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Trpělivost a láska

Trpělivost byla pro mne vždy vlastnost, kterou jsem u sebe postrádala, a tak jsem jednoho dne byla nucena se zamyslet a začít praktikovat vědomě, ne jen jako doposud – nahodile. Stále se ještě  učím…cesta je dlouhá.

Trpělivost je propletením se větvovím zmatku vlastní duše, vymotat se a propojit se s vnitřní láskou. Trpělivost je spojení se s láskou. Učí nás pátrat místo mimo sebe – uvnitř sebe. Celá naše honba za štěstím, útěchou, měřítky a významem je nasměrována do vnitřního světa. Výuka trpělivosti je o pochopení, že vnější svět prostě přichází, odchází a hlavně se neustále transformuje. Je to jeho nejvlastnější podstata.

Občas nám snaha nalézt „kdesi venku” někoho či něco, koho bychom mohli milovat, či co bychom mohli vlastnit, přinese na chvilku pocit klidu a štěstí, ale jen hluboká moudrost spojená s trpělivostí postavená na kvalitním rozlišování nám dá nahlédnout do středu našeho avidjá – vědomí.

Aby naše vnitřní láska, láska, která je bez potřeby vlastnit, hodnotit, láska, která je volná a svobodná – milující, měla šanci vykvést, musíme začít pracovat na naší trpělivosti.

Jógová praxe mne učí řeči paradoxů a protimluv. Přitom co se učíme pochopit pocity ztrát a ochuzení, roste v nás vřelost, pružnost a schopnost jasně myslet. Zraje v nás poznání, že bez vnitřního osobního výcviku se v našich životech nic kvalitního nepřihodí.

Zde vám nabízím možnost hry, tak jak to praktikuji tiše sama. Je to jógová hra o trpělivosti vnímání a všímání si všeho kolem nás a jemného rozlišování – nikoli posuzování.

Krok č.1. – Rituál bot:

Sleduj, jak si každý den zouváš své boty, jak vědomě a dbale. Na kolik se soustředíš na tuto jednoduchou aktivitu, kterou všichni tak přirozeně přehlížejí.

Vnímej při tom sám sebe a uvědomuj si své boty. Den po dni s nimi buduj vztah, ne majetnický, ale uvědomující si. Tento proces dbalé pozornosti nám vytváří možnost otevření se k trpělivosti a všímavosti i věcí nepodstatných.

Krok č. 2. – Rituál všímání si:

Dbale si všímej všeho, co jsi schopen registrovat. Vše, o co je nutné se postarat- zalití květiny, účty, odpověď na smsky, telefonické rozhovory. V této fázi jen dbejte na vlastní pocit ochoty – nebo její nedostatek, udělat co je třeba, či více, udělat někomu vědomě radost.

Krok č. 3. – Prohlédněte si své minulé vztahy

Nahlédni do svých minulých i současných vztahů. Jen tak se podívej…nehodnoť a neobviňuj nikoho. Všimni si všech smutků a reakcí, které ti vztahy přinesly. Všimni si každé malé i větší radosti, ze které do dnes můžeš čerpat. Vnímej, že každý vztah ti jistě přinesl něco hezkého do současného života.

Kolik chyb z minula stále opakuješ v současném vztahu. Kolik vzorců jsi přepsal vědomě…?

Z ničeho nedělej záležitost, všechny pocity jsou v pořádku.

Krok č. 4. – Vnímej toho, kdo je ti právě nejblíže

Podívej se dbale na osobu, která ti právě stojí nejblíže, ať je to kdokoliv. Povšimni si, jak jí od sebe odstrkuješ a na okamžik s tím přestaň. Uvědom si, co ti ta osoba nabízí a co nikoli. Dovol, aby jste na chvilku mohli být spolu a pokus se probudit kladné pocity a sleduj co to se vztahem udělalo.

Druhý den udělej to samé s někým jiným. Je tolik bytostí, které jen tak nevědomě přehlížíme.

Takový to vědomý pocit pozorování je velmi mocný. Učí tě trpělivosti v lásce. Je to samé jádro jógové praxe. Často procházíme své dny natolik duchem nepřítomni, v husté mlze roztržitosti, plné iluzí, představ a vzteků, že nás až může tato jógová hra šokovat, když uvidíme účinky své trpělivosti a pozornosti jako nové podmínky, jako sluneční paprsek do našich srdcí.

Om šántí šantí šántí

Andreajoga

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.08.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám