Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Předsevzetí

Pro tento týden jsem vybrala téma, které je na začátku roku tradičně skloňováno ve všech možných pádech, případech i nových základech našich životních situací. Líbí se mi nadšení, se kterým k předsevzetím přistupujeme a podporuji jakoukoli snahu o změnu, protože je to znamení toho, že žijeme a máme potřebu se vyvíjet.

Vycházím ze dvou hlavních zdrojů. První čerpá z tradičního jogového učení v podobě etických zásad ze souboru pravidel zdrženlivosti zvaných Yama, konkrétně pak Satya – pravdomluvnost.

Druhou inspirací je mi první ze čtyř Ruizových dohod nazvaná “Važte slova”.

Bez ohledu na to, na kterém místě statistické tabulky se formulace tohoto předsevzetí letos umístila, u mě vyhrává pozici prvního tématu letošního roku.

Slova mají ohromnou sílu. Můžou inspirovat, děsit i potěšit. Jeden paradox za všechny. Rodiče netrpělivě čekají na první slova svých dětí a o něco později se nemůžou dočkat, až zmlknou.

Předsevzetí

Předsevzetí vnímám jako dohodu sama se sebou. “Všechno, co v životě děláme, je založeno na dohodách, které jsme uzavřeli – dohodách s námi samými, s jinými lidmi, se společností, s Bohem. Ale nejdůležitější jsou ty, které jsme uzavřeli sami se sebou. V těchto dohodách sami sobě říkáme, kdo jsme, jak se máme chovat, co je možné, a co není. Říkáme: To je to, co jsem. Jisté věci mohu dělat, a jisté ne.” (Moudrost z knihy čtyři dohody, Don Miguel Ruiz)

Obě mé inspirace staví pravdivost a vědomou volbu slova na první místa cesty ke šťastnému a spokojenému životu. Myslím si, že předsevzetí si obecně dáváme proto, abychom došli životní radosti, a tak se mi zdá vhodné spojit náš novoroční zvyk se zavedenou tradicí Toltéků a Hinduistů. Něco na tom jejich učení přece musí být, když se těší oblibě už tisíce let.

Pravdomluvnost a pravdivost sama k sobě začíná ovládnutím toku našich slov. Čím méně mluvíme, tím větší máme šanci, že naše slova budou čistá a prostá lži, už jen proto, že v hromadě slov se pravda často ztrácí. Mlčení nám pomáhá koncentrovat naše myšlenky a utišit jejich intenzitu. Klidná mysl pak vede ke svobodě a nekomplikovaným vztahům. Pravdivostí navíc sami sebe osvobodíme od zátěže falešnosti a získáme jistou kontrolu nad svým egem, které má tendence se naparovat, chlubit a toužit po úspěchu mimo rámec fair play.

Stejně jako neexistuje univerzální pravda, je i míra pravdivosti individuální záležitostí. Není nutné za každou cenu říkat pravdu a někdy to ani není vhodné. Sami bychom měli určit, kdy naše slova zraňují, jakkoli jsou pravdivá. V jogovém učení je Ahimsa (neubližování) nadřazené Satye (pravdivosti) a dává to smysl. Lepší mlčet, než verbalizovat negativní sdělení, na němž vůbec nezáleží.

“Dohody pocházející ze strachu na nás vyžadují vydání velkého množství energie, naproti tomu dohody založené na lásce nám pomáhají udržovat si energii nebo jí i získat více. Pokud chceme žít radostný život, musíme najít odvahu zrušit dohody, které nás omezují, a uzavřít dohody založené na lásce.” (Moudrost z knihy čtyři dohody, Don Miguel Ruiz)

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

10.01.2014 - 22:05

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám