Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Bojovníci v nás

Žil kdysi dávno jeden král, Daksha se jmenoval a dceru Shakti měl. Když ta krásná dcera dospěla, zamilovala se a vdala se, bez králova svolení za pána všeho uvědomění, který nosil jméno Shiva. Králi se její troufalost vůbec nelíbila a rozhodl se dát svou nevoli najevo tak, že uspořádal slavnost, na kterou pozval celé království, jen Shivu ze seznamu hostí vynechal. Shiva, nad malicherné schválnosti povznesený, si s tím hlavu nelámal, ale Skakti nechala svou zlobu převzít vládu nad tělem a rozohnila se tak, že sama vzplála a uhořela. To už Shivu chladným nenechalo a ve jménu své lásky rozhodl se ukázat králi své pobouření. Uřízl jeden za svých dredů, který se dotykem se zemí změnil v hrůzostrašného bojovníka jménem Virabhadra, jenž pak na oslavu přišel a všechny včetně krále pobil. Příběh bez šťastného konce možná zdá se nevhodný pro jogové učení, leč mezi řádky ukrývá několik možných témat k zamyšlení.

my warriors from Tatiana Vomackova on Vimeo.

Jedním z nich budiž umění vládnout a používat svou moc ku prospěchu všech.
Když král zneužije svou pozici k tomu, aby ovládal více než vládl, spustí sérii nešťastných událostí, na jejichž konci není nic než zkáza.

Každý v sobě máme bojovného ducha Virabhadru a je na nás, jakou podobu mu dáme. Lidská mysl je plná vnitřních konfliktů, s nimiž se duchovní bojovník denně potýká. Učí se rozlišovat mezi tím, co je podstatné a co dá se přejít s pousmáním. Svádí čestný boj s ignorancí svou i cizí a s každým vítězstvím posouvá se blíž k jednotě se všemi a vším.

V józe se setkáváme s fyzickou manifestací bojovníka v několika pozicích – ásánách. Virabhadrasana 1, 2 a 3 jsou postavení těla, při nichž se pohledem do sebe spojujeme se svým vnitřním bojovníkem a nasloucháme si. Balance, která vychází z pevného zakotvení chodidel a propojení se zemí. Směřování paží a rukou k nebi v touze dotknout se nekonečnosti universa. Následování dechu a vědomé zapojení zámků – band, naši energii harmonizuje a posiluje pro ty dobré boje ve jménu pravdy, lásky a jednoty.

Sekvence s názvem tančící bojovník je ladným projevem našeho usilování, jenž kromě ducha prospívá i tělu. Posiluje a protahuje hrudník, plíce, ramena, paže a šíji, nohy od kotníků přes lýtka až ke stehnům a zádové svaly. Vědomým zapojením band zpevňuje střed těla a má blahodárný vliv na vnitřní orgány v břiše. Zvyšuje výdrž a terapeuticky působí na klenbu chodidel, ischias a problémy s neplodností.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

29.10.2013 - 20:39

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám