Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výhody a nevýhody cvičení jógy online

joga-online

Moderní svět, přetechnizovaná doba, většina lidí někam stále spěchá, v ruce mobily. Od všeho toho nás dokáže jóga skvěle odpoutat a my se tak ocitáme v tom klidném světě, jen sami, vnímající své tělo. Těšíme se na lekci jógy, až uvidíme známé tváře, zacvičíme si, uvolníme tělo i mysl a po lekci poklábosíme s přáteli. To je klasický případ nejednoho z nás a naše dojmy a pocity z jógy. Co takhle ale jóga online?

Pokud jste o ní ještě neslyšeli, jóga online vznikla hlavně díky našemu hektickému životu, možnosti připojení k Wi-Fi a zakládá se především na tom, že téměř každý má doma notebook či počítač. A pokud máte i podložku na jógu a doma si najdete nějaké místo, kde můžete cvičit, můžete začít hned teď.

Výhody cvičení jógy online

Opravdu – je to tak jednoduché. Nic víc k tomu nepotřebujete. Asi největší výhodou je velké ušetření času, který jinak strávíte cestou do jógového studia. A v neposlední řadě také ušetření peněz (na internetu je mnoho videí, která jsou kvalitní a jsou dostupná zdarma) a domácí komfort. Nemusíte mít pevně danou dobu cvičení, nemusíte se strachovat, zda na lekci bude volno, a dělat si starosti s rezervací. Můžete si zacvičit v šest ráno i v deset večer. Není to lákavé?

Velký výběr – každý si přijde na své

Já jsem měla zpočátku ke cvičení jógy online odstup a nějak jsem tomu nevěřila a nedokázala mu přijít na kloub. Měla jsem obavy, že se přece jóga podle nějakého videa nemůže vyrovnat klasické lekci jógy s lektorem ve studiu. Ale to jsem se pěkně mýlila. Když jsem po chvíli strávené brouzdáním na internetu a pár odcvičených lekcí jógy konečně našla to pravé pro mě, byla jsem mile překvapená, jaká jóga online může být.

Každému jistojistě sedne jiný druh online jógy – ať už je to placený kurz – balíček pár videí, nebo videa snadno dostupná na YouTube – jak v češtině, tak i v angličtině (ta jsou velmi častá a podle mě mají také největší kvalitu).

To pravé pro mě je YouTube kanál americké jógínky Adriene Mishler – Yoga with Adriene. Mě osobně nic z nabídky jógy online neoslovilo tak jako tento kanál velmi sympatické Adriene. Na svém kanálu má přes dvě stovky videí. Najdeme tu různé jógové seriály – třicetidenní programy, krátká videa, videa vhodná pro hubnutí, pro posílení celého těla a také zajímavá videa, která se věnují základním pozicím v józe. Mimo tyto „cvičící“ videa můžeme zhlédnout i něco trochu jiného – vegetariánské recepty, různé jógové tipy či Adrieniny vlogy.

Nevýhody cvičení jógy online

Na druhou stranu velkou nevýhodou je nepřítomnost lektora a to, že vám nikdo neřekne, že cvik provádíte špatně a můžete si takhle vlastně i nechtěně ublížit. Proto doporučuji začít s jógou online až po absolvování nějaké lekce ve studiu. Další nevýhoda bude určitě připojení k internetu, protože každému se určitě někdy stalo, že se mu seklo video nebo že se něco nenačetlo. Tak tohle se stává běžně a je třeba se proti tomu obrnit a mít trpělivost. Nicméně pro mě se cvičení online stalo součástí mého života a ušetří mi spoustu času.

Rozhodně se nevyrovná lekci jógy ve studiu, ale za vyzkoušení určitě stojí a třeba si ho někdo pro jeho výhody zamiluje také tak jako já.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

21.03.2016 - 16:29

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám