Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Power jóga není to, co myslíte, že je: Rozhovor s Bryanem Kestem

Pojďme se bavit o “power józe” – mýtus versus realita. Co inspirovalo její jméno?

Tento styl jsem nazval Power Yoga, protože je neuvěřitelně posilující (empowering). V 90. letech, kdy jsem poprvé přišel s tímto názvem, jsem cítil, že je posilující kvůli tomu, jak se cítíte, když opouštíte lekci – cítíte se naprosto úžasně. To zahrnuje pocity světla, volnosti, energie, jasu, klidu a propojení. A co je více posilující, než takové nejkrásnější pocity? Když se cítíte nejlépe, tak to vaše pocity jen umocňuje.

A dnes? Je to stále vaše definice posílení?

Ano, ale s přidanými vrstvami. Být posílen znamená rozvíjet silné vlastnosti, které vedou lidské bytosti ke kultivaci zdraví a hojení. A toto jsou stejné vlastnosti, jež zlepšují všechny vztahy na Zemi a snižují stres (který se zdá být největším předchůdcem onemocnění) – mírnost, klid, trpělivost, pokora, soucit a vděčnost.

Tento rozhovor jsme se vám rozhodli zprostředkovat se souhlasem YogaInternational.com, kde původně vyšel. Myslíme si, že je i pro českého čtenáře přínosné seznámit se s myšlenkami, které stály u jógového stylu, který více než jiné trpí škatulkováním a stereotypy, jež jsou z naprosté většiny mýty.

Víme, že jste uvažoval nad přejmenováním Power jógy na názvy jako “Jóga pro babičky”, “Květinová jóga,” a “Nonšalantní jóga.”

Miluju název Power jóga, ze všech důvodů, které jsem vám právě řekl, ale moje definice Power jógy se zdá být trochu jiná, než je dnes zažitým stereotypem. Před lety jsem si uvědomil, že si lidé myslí, že Power jóga je něco ohromujícího, silového, nebo dokonce šíleně atleticko-brutálního.

Vyhledal jsem si ve slovníku “nonšalantní” a tam bylo napsáno „s lehkým nezájmem”. To je postoj, se kterým by měli lidé chodit na lekce Power jógy. Protože, i když si stále myslím, že je “Power Yoga” skvělý název, tak bohužel odrazuje lidi. Chci na lekcích potkávat babičky, všichni jsou vítáni. Byl bych rád, aby lidi necítili tlak do jakéhosi výkonu.

Ano, vaše rétorika je stejná po celá desetiletí. Vždycky jste povzbuzoval své studenty, aby odpočívali tak, že se spustí do pozice dítěte nebo si pozice modifikovali pro svoji úroveň. (Podívejte se na tento starý rozhovor od roku 1995, dlouhé vlasy a tak vůbec).

Pro mě jsou střídmost a rovnováha synonymy. Věřím, že rovnováha je jiné slovo pro zdraví, stejně jako jiné slovo pro jógu. Jógová praxe se pokouší dosáhnout hluboké rovnováhy a harmonie těla, mysli a ducha. Střídmost je rozdíl mezi silou a slabostí. A střídmost a rovnováha jsou velmi osobní. Co je střídmé pro vás, nemusí být střídmé pro mě. Neexistuje žádný jednoznačně definovaný standard, co je střídmost.

Rovněž kladete velký důraz na to, aby se člověk neporovnával a nesoutěžil s ostatními…

Tělo každého člověka, zkušenosti a potřeby jsou velmi odlišné, a když to pochopíte, pak porozumíte tomu, jak absurdní je srovnávání a soutěžení s ostatními. Tvar našeho těla má zásadní vliv na to, jak vypadáme v jógových pozicích, a na této planetě neexistují dva lidé, kteří mají stejné tělo, stejnou stravu, emociální stav, genetickou informaci, poranění, atd.

Srovnávání a soutěžení je opravdu iracionální, pokud jde o prevenci zranění a vytváření celkového zdraví. A srovnání a soutěžení nemusí být přímé. Mohli bychom se rovněž srovnávat a soutěžit s jakýmsi obrazem nebo ideálem, který máme v naší mysli. Moje zkušenost je, že je každý z nás výjimečný a okolnosti našich životů nás vedou směrem k nalezení a kultivaci speciálních darů a kvalit, které nám umožňují pozitivně přispět lidstvu naším vlastním jedinečným způsobem.

Vždycky jsem cítil, že jediný způsob, kdo ohodnotit svůj pokrok v józe je v tom, že nehodnotím svůj pokrok v józe. Nebo vlastně vůbec nic nehodnotit nebo nesoudit.

O vašich lekcích se říká, že jsou neuvěřitelně fyzicky náročné. Mnohokrát v minulosti jste říkal, že skutečná výzva pro naše ego je dát si pauzu.

Ano, to je správně. V jednom rozhovoru jsem nedávno říkal, že nejzdravější cvičení na zemi je chůze. Je jemná a mírná, ani neběžíte, ani nesedíte. A ta redaktorka řekla: “Bryane, ty jsi pokrytec, protože mluvíš o mírnosti a umírněnosti, ale právě teď si odcvičil jednu z nejnáročnějších lekcí, na které jsem kdy byla.”

Řekl jsem jí, že to může být pravda, ale jak jinak si procvičit pokoření ega pokleknutím na kolena a odpočinkem, když si nemusíte dát pauzu, protože je lekce lehká? Jak cvičit setrvání v klidu v těžké chvíli, když tady žádnou těžkou chvíli nezažijete? Lekce jógy je trénink pro život.

Život je náročný, a jak budete reagovat na jeho výzvy má největší vliv na vaše zdraví, nazývá se to stres. Proto jsem vytvořit náročné prostředí k procvičení respektování svých hranic. Dělám to proto, abych lidem pomohl v přípravě na životní úskalí.

Během své praxe jste začal klást větší důraz na meditační praxi. Většina vašich lekcí nyní zahrnuje v závěru dlouho meditaci, obvykle „meditaci vděčnosti“.

Ano, mé děti a já meditujeme na vděčnost každý večer, je to pro nás priorita. Někdy to moje tři děti nebaví a nechtějí to dělat, ale snažím se jim vštípit, aby každý den zmínily alespoň 10 věcí, za které jsou vděčné, a věřím, že to pomáhá kultivovat jejich mentalitu a životní postoj.

Jaké jsou tři věci, za které jste v tuto chvíli vděčný vy?

Můj život, moje rodina a moje jóga.

Převzato z Yoga International.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

04.05.2015 - 16:33

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám