Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pro lektory: Potřebujete provozovat cestovní kancelář, abyste mohli pořádat jógové pobyty?

Provozování jógových akcí, cestovní kancelář Ommm.cz

Je nutná koncese na provoz cestovní kanceláře, pokud jako jógový lektor provozuji jógové pobyty v ČR nebo v zahraničí? Jak si vyřídit pojištění proti úpadku cestovní kanceláře? Vyplatí se mi provozovat vlastní cestovní kancelář, nebo je výhodnější spojit se s již zavedenou CK?

Z pohledu zákona se jedná o zájezd i tehdy, pokud je jógový pobyt koncipovaný jen jako prodej ubytování a cvičení jógy. Pro pořádání zájezdů je nutná koncese na provoz cestovní kanceláře.

Diskuze na téma pořádání jógových pobytů a s tím související povinnost vlastnit koncesovanou živnost pro provozování cestovní kanceláře, rezonuje již delší dobu. Důvodem jsou stále častější stížnosti účastníků pobytů, které končí podáním na finanční úřad, živnostenský úřad nebo pojišťovnu.

YogaPoint.cz se ptá Ivany Hrbáčkové, organizátorky jógových pobytů a zakladatelky jógové cestovní kanceláře Ommm s.r.o., na její zkušenosti s vyřizováním koncese na provoz jógové cestovní kanceláře.

Co je to za novinku, že si musí učitelé jógy vyřizovat koncesovanou živnost na provoz cestovní kanceláře, když to doposud nepotřebovali?

Tento zákon není novinkou, platí od roku 1999. Dlouho byl přehlížen a ignorován. Z důvodu rostoucího počtu stížností, kdy účastníci na různých pobytech bez smlouvy neměli při nedodržení slíbených podmínek odvolání, se v poslední době množí i případy kontrol povolení provozovat tuto živnost. Z nedodržení zákona logicky ústí komplikace a vysoké sankce pro provozovatele jógových pobytů.

Pro vyřízení koncese přeci stačí žádost na ministerstvu a pojištění. Je vyřízení koncese jednoduché?

Pokud máte praxi v cestovním ruchu, tak relativně ano. Pořádání jógových pobytů nepatří mezi volné živnosti. Stát tyto aktivity značně reguluje. Pořádání jógových pobytů je definováno zákonem jako pořádání zájezdů, takže je potřeba být držitelem koncese pro tyto aktivity. Pořádání zájezdů reguluje Zákon o cestovním ruchu č. 159/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Ivana Hrbáčková

Ivana Hrbáčková, Ommm.cz

Po vysokoškolském studiu humanitních věd a antropologie Předního východu nastoupila pracovní dráhu v oblasti cestovního ruchu, produkce a event managementu.

Dnes Ivana pracuje pro přátele a osobnosti ze světa jógy, ájurvédy, výživového poradenství, homeopatie, tradiční čínské medicíny, masáží nebo osobnostního rozvoje.

Jak si mohu vyřídit koncesi pro provozování cestovní kanceláře (CK) a kolik mne to bude stát?

Ministerstvo pro místní rozvoj ČR určuje pravidla pro zřízení a provozování koncesované živnosti na provoz cestovní kanceláře (více v textu níže, pozn. red.). Pro vyřízení koncese je potřeba předložit doklady o odborné způsobilosti, praxi v oboru minimálně 1 rok, zákonem dané pojištění proti úpadku CK, podnikatelský záměr (business plán), několik čestných prohlášení a správní poplatek 1.000 Kč. Pokud máte například vysokoškolské vzdělání (jiného oboru než cestovního ruchu), musíte doložit ještě 1 souvislý rok praxe v cestovní kanceláři. V rámci praxe nestačí ovšem spolupráce na živnostenský list nebo práce na dohodu, je nutný klasický pracovní poměr v délce trvání minimálně 1 roku, který vám potvrdí daná cestovní kancelář. Jedna věc je samotný proces vyřízení koncese a druhá, upřímně řečeno mnohem náročnější, jsou náklady spojené s povinným pojištěním proti úpadku CK. Toto pojištění platíte po celou dobu provozování vašich akcí, nijak se platbě nevyhnete, neobejdete, roční paušál je vypočítaný z objemu vašich zájezdů a musíte ho zaplatit předem.

Představme si, že jsem učitel jógy s menší skupinou žáků a jedeme na Srí Lanku. I přesto si musím vyřídit koncesovanou živnost a pojištění?

Nemusíte nutně provozovat cestovní kancelář. Stačí, když si dáte pozor, abyste v rámci výjezdu za cvičením jógy neposkytovali současně více než jednu službu cestovního ruchu. Jakmile byste takové služby poskytovali dvě nebo více, vaše aktivita se stává v danou chvíli zájezdem, jak vyplývá ze zákonného ustanovení (citovaného v úvodu článku, pozn. red.). Ovšem i nabídka a prodej jógových lekcí je vykládána jako služba cestovního ruchu, pokud je nabízena a prodávána spolu s ubytováním nebo dopravou.

Ommm.cz

Cestovní kancelář Ommm s.r.o.

Osudovým se v mém životě stalo setkaní se dvěma neobyčejnými ženami – Lucií Königovou & Lenkou Nezvalovou, které mě hlouběji seznámily s jógovou praxí, a já se s nimi naučila stát stejně jistě na nohou jako na hlavě," hovoří Ivana Hrbáčková, zakladatelka Ommm.cz.

Ok, na rovinu, kdybych to teoreticky obešel, jak to bylo doposud, nic mi přeci nehrozí jako doposud…

Pořád se pohybujete na hraně zákona a skutečně nepřeji nikomu zamotat se do nějakého právního řízení. Množící se případy různých kauz v poslední době jsou toho jasným důkazem a sankce za porušení zákona jsou v tomto případě likvidační. Určitě je lepší varianta pořádání akcí předem promyslet v rámci nastavených pravidel a spát pak klidným spánkem.

V článku Jóga mezi paragrafy: Jak organizovat jógové pobyty v souladu se zákonem? se píše „…pokud byste se chtěli vyhnout i oprávnění cestovní agentury a tím i povinnostem, které z tohoto oprávnění vyplývají, stále můžete organizovat jógové retreaty. Pak je ale třeba zcela rezignovat na to, že byste svým klientům hromadně organizovali dopravu, ubytování či jakékoliv jiné služby, které by bylo možné vnímat jako služby cestovního ruchu.” To by snad mělo stačit a žádnou koncesi na provozování jógové cestovky nepotřebuji.

V tomto článku najdete mnoho důležitých informací, pro získání základní představy je článek velmi přínosný a vypovídající, ale i přesto jsou některé výklady v tomto článku sporné. Jde hlavně o přesné vymezení, co jsou „jiné služby cestovního ruchu“. Několik měsíců jsme o tom diskutovali se živnostenským úřadem, pojišťovnou, právníky i odborníkem na účetnictví cestovních kanceláří. Každý má svůj vlastní výklad a v praxi to znamená, že si můžete provozovat jógové pobyty, jak chcete. Tedy, dokud se nic nestane. Jakmile se stane nějaká událost, všichni od toho dají ruce pryč a zůstanete v tom sami. Většina zdrojů uvádí, že mezi „jiné služby cestovního ruchu“ patří mimo jiné i nabídka a prodej sportovních a rekreačních aktivit, to znamená i jógy, pokud je prodávána spolu s ubytováním nebo dopravou. Takže i jógový pobyt prodávaný například jako ubytování se cvičením jógy už je v tomto smyslu zájezdem. Můžete tedy vycestovat na Bali a v hotelovém komplexu nabízet jógu nebo masáže, pak nemusíte být ani cestovní kancelář, ani cestovní agentura. Můžete jógu na Bali nabízet a prodávat i z České republiky, ale nemůžete k tomu přidat již žádnou další službu cestovního ruchu jako ubytování, dopravu, stravování, transfery v dané lokalitě nebo výlety bez toho, abyste potřebovali koncesi.

Tak dobře, mám koncesi, už si jen vyřídím pojištění a jsem legální. Jak si vyřídím pojištění?

Koncesi nezískáte bez zaplaceného pojištění proti úpadku cestovní kanceláře. Sjednání tohoto pojištění je jedním z prvních kroků k získání koncese. Je to klasická komerční služba, kterou na českém trhu nabízí v současné době přes 5 pojišťoven. (Jejich aktuální seznam naleznete na stránce Pojištění CK proti úpadku, pozn. red.). Pojišťovny však toto pojištění vyhodnocují jako vysoce rizikové a většina pojišťoven po novele zákona č. 159/1999 Sb. pozastavila příjem nových klientů.

Jak to myslíte? Vždyť těch pojišťoven je dostatek…

Rozhodně se pojišťovny nepřetrhnou toto pojištění uzavřít. Oslovili jsme všechny pojišťovny na trhu a většinou nám odpověděli, že příjem nových klientů je pro toto pojištění pozastaven. Výběr pro sjednání tohoto pojištění byl skutečně velmi limitovaný.

Takže pojištění proti úpadku CK lze vyřídit. Kolik stojí pojištění cestovní kanceláře?

Náklady na toto pojištěni na jednu akci činí zhruba 10 % z celkových příjmů za daný pobyt. Pojištění se uzavírá na rok. Pojišťovny průběžné příjmy a uskutečněné zájezdy cestovní kanceláře přísně sledují a podle skutečného obratu je pak výše pojistného upravována. Jako cestovní kancelář musíte zasílat měsíční výkazy a účetní přehledy o obratech, odjetých zájezdech a odbavených účastnících. Pokud počet plánovaných zájezdů nesplníte, nikdo vám nic nevrátí. Pokud počet zájezdů přesáhnete, pojištění doplatíte. Organizátoři jógových akcí musí složit navíc pojišťovně kauci, kterou pojišťovna drží po celou dobu trvání pojištění. Pro konkrétní představu subjekt s obratem do 1 milionu Kč složí kauci zhruba ve výši 50 – 120 tisíc Kč.

Mám koncesi i pojištění, co dál?

Při pořádání pobytu je nutné s každým klientem uzavřít smlouvu na daný pobyt, která chrání obě dvě strany. To je vše, je to rutinní organizační záležitost.

Co mám dělat, když jako jógový učitel s menší komunitou chci organizovat jógové pobyty a vyřízení koncese cestovní kanceláře je pro mně nedostupné?

Pro jógové učitele s menším obratem (do 1 mil. Kč) není výhodné si zřizovat CK. Pokud chce nabízet k józe i další služby, doporučuji se spojit s již registrovanou cestovní kanceláří. CK jógovým učitelům sice vezme 15-25 % z obratu, zajistí jim ale bezpečný servis jógových pobytů a hlavně klidné spaní. A pokud si vyjednají dobré podmínky a vyberou dobrého partnera, cestovní kancelář za ně vyřeší veškerou organizační agendu, takže se jógový učitel může naplno věnovat jógové praxi a nemusí se starat o korespondenci, telefony, rezervace, smlouvy, storna a tak dále.

A když jsem větší jógové studio?

Větším studiím, které pořádají jógové pobyty pravidelně, se již může vyplatit si koncesi na provozování CK vyřídit. Pokud budu moci, ráda jim s tím pomohu. Budu ráda, pokud budu moci sdílet moji zkušenost, a přispěji tím k rozvoji jógové komunity.

Za odpovědi děkuje David Šlechtický, YogaPoint.cz.

Co na to Ministerstvo pro místní rozvoj

Podrobné informace o provozování CK, podávání a vyřizování žádostí uvádí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR na svých stránkách www.mmr.cz.

Provozování cestovní kanceláře

Podnikatelské subjekty, které se rozhodnou provozovat cestovní kancelář, by měly v prvé řadě vědět, že se jedná o živnost koncesovanou. Řídí se následujícími zákony:

  • zákon č. 159/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů,
  • zákon č. 40/1964 Sb., (občanský zákoník), ve znění pozdějších předpisů,
  • zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.

Z toho vyplývá, že jako u ostatních koncesovaných živností je k vydání koncese třeba souhlasného stanoviska příslušného ústředního orgánu státní správy, v tomto případě Ministerstva pro místní rozvoj.

Podání žádosti o koncesi na živnostenský úřad

Žadatel je tedy povinen předložit místně příslušnému živnostenskému úřadu doklady, kterými prokáže, že splňuje všeobecné i zvláštní podmínky provozování živnosti stanovené zákonem a dále doklady, které jsou nezbytné pro vydání stanoviska Ministerstva pro místní rozvoj. Tyto doklady vymezuje § 5 odst. 2 cit. zákona. Žadatel o koncesi musí předložit:

  • originál smlouvy s pojišťovnou o pojištění v rozsahu stanoveném v § 6 až 8 zákona
  • podnikatelský záměr
  • prohlášení o předpokládaném datu zahájení činnosti
  • čestné prohlášení, zda v posledních 5 letech nebylo zrušeno živnostenské oprávnění k provozování cestovní kanceláře nebo cestovní agentury z důvodu porušení povinností uložených zákonem nebo z důvodu jejího úpadku, a to jak fyzické tak právnické osobě, která je žadatelem, nebo fyzické osobě, jejímž statutárním orgánem byla osoba, která je žadatelem, nebo statutárním orgánem právnické osoby, která je žadatelem.

Žadatel o koncesi je povinen činit právní úkony v souladu s § 8 a 9 zákona č. 370/2000 Sb. obchodní zákoník.

Prověření žádosti živnostenským úřadem

Živnostenský úřad prověří podanou žádost o koncesi. Zjistí-li, že náležitosti žádosti o koncesi nejsou splněny, vyzve v souladu s § 51 živnostenského zákona podnikatele ve lhůtě 30 dnů od doručení žádosti k odstranění závad a stanoví přiměřenou lhůtu k jejich odstranění, nejméně však 15 dnů. Tato lhůta může být, pro závažné důvody, živnostenským úřadem na žádost podnikatele opakovaně prodloužena. Po dobu lhůty uvedené ve výzvě neběží lhůta pro vydání rozhodnutí o udělení koncese. V případě, že žadatel odstraní nedostatky ve stanovené nebo prodloužené lhůtě, zahájí živnostenský úřad projednání žádosti. Jestliže je nenapraví, živnostenský úřad řízení zastaví.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.08.2016 - 17:29

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám