Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Dynamicky i karmicky ve studiu Karma Yoga

karma_budhasal

Do Karma Yogy chodím už několik let. V poslední době spíše nepravidelně, ale pořád je příjemné vracet se na místo, kde to znáte. Abyste svůj vnitřní mír našli co nejdříve, sídlí studio od roku 2013 kousek od Náměstí Míru. Uvidíte ho už z dálky, takže nehrozí zdlouhavé pátrání po neznačených stezkách pražských.

Vydala jsem se na hodinu více dynamické jógy, kterou vedla jedna z majitelek studia Veronika Carmanová (čti Karmanová). Můžete od ní čekat velmi profesionální výklad ohledně provedení, účinků a hlubšího působení ásan nejen z pohledu jógy a čaker, ale i z hlediska čínské medicíny. Hodina začíná opravdovým zklidněním na začátku se zpíváním mantry OM. Svým vedením mě lektorka skutečně beze spěchu uvedla do stavu tady a teď, do přítomného okamžiku. Všimla jsem si, že i když se o něco podobného snaží většina cvičitelů jógy, leckdy si na to nedopřejí dost času a spěchají, aby hned mohli začít se cvičením. Přitom i podle toho jak začneme, tak skončíme.

Hodina se nesla podle názvu v dynamičtějším duchu, ale nečekejte zběsilé tempo a rychlé střídání pozic. V ásanách jsme zůstávali déle a měli tak více času se v nich uvelebit (nebo se v nich hroutit) a prohlubovat tak jejich účinky (nebo si je alespoň představovat). Během hodiny nechyběla trocha filozofie. Lektorka například zmiňovala, že jóga v nás vytváří prostor a záleží na nás, čím si jej po hodině vyplníme nebo jestli ho necháme otevřený.

Já jsem v sobě určitě objevila prostor pro zlepšení. V poslední době jsem se totiž věnovala jemnějším druhům jógy. Mezi mé oblíbené a často praktikované patří číst si na gauči nějakou jógovou literaturu. Některé pozice tak byly pro mě dost náročné a na cvičení jsme já i moje tělo ještě dlouho vzpomínali.

Studio je velmi prostorné a poskytuje vše, co si aspirant jógy může přát: recepci s usměvavou recepční, obchůdek s potřebami na jógu, čaji a pochutinami, dvě toalety a jednu sprchu. Jenom v šatnách občas dochází k mírným zmatkům, protože není úplně přesně určeno, které patří dámám a které pánům. Ve světle všehomíru jsme si sice všichni rovni a stud i rozdíly mezi pohlavími jdou stranou, ale pro méně osvícené jako já se hodí rada, že dámské šatny jsou nalevo, pánské napravo. Ve studiu jsou dva sály: Buddha a Shanti, rovněž neoznačené. Pokud při první návštěvě tápete, ve kterém sále máte hodinu, mám pro vás pomůcku. Buddha sál je ten větší a Shanti je asi vzhledem ke svému názvu u šaten (srovnej podobnost slov „šatny“ s „Šanti“). Pokud se úspěšně dostanete až k šatnám, je tam pro Vás připraven výborný čaj za příspěvek v hodnotě 10 korun.

Na závěr rady od Anny: Jste-li zvyklí na náročnější pohyb a chcete ve své praxi postoupit dál, určitě se zapište na pravidelný kurz, který Vám umožní dále se rozvíjet. Lektorka Veronika má přesnou představu o svých hodinách a pod jejím vedením se nemusíte bát, že byste se ve své praxi ztratili.

Kdo: Veronika Carmanová

Co: Dynamická jóga

Kdy: Každé úterý od 7. října do 16. prosince, od 18.15 do 19,45 hodin (státní svátek 28/10 se necvičí)

Kde: Studio Karma Yoga, Korunní 25, Praha 2, 120 00

Pro koho: Pro pokročilejší a vážné zájemce

Za kolik: kurz 2000 Kč/10 lekcí

 

/
Komentáře (0)
Anna Gaurová

Józe se věnuji od roku 2011, kdy si mě získala - pro mě zcela revolučním - uvědomováním si vlastního těla, uvolněním a překonáváním vlastních možností. Největší inspirací pro mě byly hodiny Stelly Kremmydy, jogínky z Řecka, která vedla lekce svobodného a intuitivního hatha flow. Hlavním učitelem na jejich hodinách bylo vlastní srdce a člověk mohl v souladu s ním volně proplouvat mezi pozicemi nebo ustrnout v jedné z nich. Anna Gaurová Pro rozšíření mého pochopení jógy jsem také absolvovala základní Kurz pro učitele jógy III. třídy v České akademii jógy. Nejčastěji praktikuji různé odnože hathajógy, ale zkouším i jiné směry jako jsou yin yoga, jógová terapie, partnerská jóga a power yoga. Dnes je pro mě jóga vyjádřením vnitřní i vnější svobody. Můj blog najdete zde

15.12.2014 - 07:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám