Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zpracování bylinek

zpracovani-bylinek

V předchozím článku jsem psal o sušení a sběru bylin. V tomto pokračování se dozvíte, jak je možné nasbírané byliny dále zpracovat. Kromě známého sušení je možné byliny uchovat i jinými způsoby.

Prosolení

Tento způsob je asi nejméně známý. Sůl byliny krásně uchová a ještě díky ní byliny krásně provoní prostory. Byliny uchované v soli, neztrácejí svoji barvu, neplesnivý a nekazí se. Jsou pak samozřejmě velmi slané, proto tedy pokrmy z nich připravené nadále nesolíme. Byliny ukládáme do soli způsobem zvaným vrstvení. Většinou v poměru 4 díly bylin na 1 díl soli. Mírně je pěchujeme a následně uchováme na chladném a suchém místě.

Nakládání

Byliny můžeme naložit do octa či oleje. Olej nemá příliš dobré konzervační vlastnosti. Byliny v něm hnědnou, a pokud přijdou do styku se vzduchem, zkazí se a olej se zakalí.

Dbejte tedy, aby se byliny nedostaly nad hladinu. Po 14 dnech jsou byliny již vylouhované a vše potřebné předaly do oleje. Můžeme tedy přecedit. Pokud chceme ve sklenici nechat snítek byliny na okrasu, použijeme bylinu sušenou.

Zmražení

Zmražení je velmi praktický a nenáročný způsob zpracování, který uchová cenné látky i barvu bylin. Byliny, které chceme uchovat mražením, sbíráme z rána.

Zchlazení

Tento způsob je krátkodobý, ale vhodný, pokud si chceme vychutnat čerstvost bylinek. V lednici vydrží asi týden a je to vhodnější způsob než chlazení ve sklenici s vodou, kde byliny brzy podléhají zkáze. Byliny vložte do plastové krabičky či sáčku a pošplíchejte mlhou z rozprašovače. Poté uložte do té části ledničky, která je určena pro zeleninu. Krabičku je možné přikrýt, ale nechte otvor pro přístup vzduchu.

Mast

Čtyři hrsti bylin nakrájíme nadrobno a rozehřejeme 500g vepřového sádla. Byliny vmícháme do rozehřátého tuku a krátce zapražíme. Pánev sundáme z plotny, přikryjeme a přes noc necháme vystydnout. Druhý den tuk opět zahřejeme a přecedíme. Teplý tuk poté slijeme do skleniček.

Tinktura

Tinktura je výluh bylin v 38-40 procentním alkoholu. Láhev zlehka naplníme bylinami až po hrdlo. Poté zalijeme alkoholem a zašpuntujeme. Necháme louhovat 14 dní na teplém místě, ale můžeme i déle. Občas lahví zatřepeme. Poté přecedíme a zbylé byliny ještě vylisujeme.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

04.04.2016 - 11:12

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám