Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výživa podle čínské medicíny: roční období (3. díl)

Jaro
odpovídá elementu dřevo a z pohledu lidského vývoje porodu a dětství. V rámci dne jaro představuje ráno. Je charakterizováno rychlým růstem a vývojem. Jin orgán elementu dřevo jsou játra a jang orgán žlučník. Úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle tradiční čínské medicíny také řídí svalové napětí a zrak.

Na jaře je ideální lehce stravitelná potrava kyselé chuti, která podporuje energii jater. Při sklonech k napětí až stagnaci jaterní energie jsou potom vhodné i potraviny přirozeně sladké chuti. Ideální podporou jater a žlučníku na jaře jsou také odlehčovací dny s vyloučením mléka a mléčných výrobků. V tomto ročním období je třeba omezit solení.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: napařování

Léto

Léto je zastoupeno elementem ohně a v lidském životě představuje čas růstu a dospívání, v jednom dnu zastupuje dobu oběda. Oheň znamená teplo a světlo, v organizmu jej vyjadřují orgány srdce a tenkého střeva. Potraviny podporující element ohně jsou hořké chuti, vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení a mohou být nápomocné při řešení nadváhy. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek.

V létě jsou nejvhodnější lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná jídla. Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Při přípravě jídel omezujte sůl a naopak používejte větší množství tekutin.

Mnohé asi zklamu, ale zmrzliny a ledové nápoje nejsou ani v létě vhodné. Tyto oslabují naše trávení a především chladná energie působí adstringentně, tj, stahuje tělo, což může vyvolat zadržování tekutin (potu a horka) uvnitř těla. Při studiu jednotlivých doporučení čínské dietologie je třeba vždy mít na paměti, že veškěrá doporučení se týkají energií u zdravých a přirozených potravin, tj. ne dnes nepřirozených koncentrátů jakými například jsou cukrovinky, přesolené brambůrky anebo mražené krémy.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: šetrné smažení

Pozdní léto

Pozdní léto je doba dozrávání, úrody a rovnováhy. Tento čas představuje střed všeho dění, v lidském životě „úrodu“ a plné užívání si toho co jsme dosáhli. Zastupujícím elementem je země, která vedle pozdního léta v průběhu roku propojuje i jednotlivé elementy. Tyto přechody „Doyo“ představují 4x v roce 18 dnů vždy mezi elementy dřeva, ohně, kovu vody a dřeva tj. přechody mezi jarem, létem, podzimem, zimou a dalším jarem).

Země představuje v průběhu dne odpoledne. Země je vyjádřena sladkou chutí (pro ty, kteří by s mým článkem chtěli argumentovat ve prospěch koláčů či Coca-Coly doplňuji, že zde popisuji přirozenou sladkost ovoce, zeleniny a obilovin!) a prakticky představuje velkou část běžné každodenní stravy. Podle tradiční čínské medicíny země rozděluje tekutiny v organizmu, zajišťuje elasticitu tkání a svalů, zvlhčuje, přináší pocit nasycení.

Žaludek, slezina a slinivka jsou zastupující orgány země, jejichž hlavním úkolem je trávení a vstřebávání, tj. praktické získávání energie z přijaté stravy. Energetickou rovnováhu žaludku a sleziny poškozuje rychlé jezení, fast food strava (hamburgery apod.), chemická aditiva v potravinách i potraviny, oslabené dlouhým transportem. Naopak příznivě na naše trávení a uvedené orgány působí, jíme-li s chutí a v klidu.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: krátké povaření (do 10 minut)

Podzim

Podzim je doba sklizně, ale také představuje pomalé rozloučení se s létem, smutek. V průběhu každého dne podzim představuje večer. Zastupujícím elementem je kov a z orgánů jsou to plíce a tlusté střevo. Element kovu je ve stravě vyjádřen ostrou chutí, která rozproudí energii v organizmu. K typickým potravinám elementu kov patří například zázvor a nápoje z něj. Obecně se podle tradiční čínské medicíny na podzim a v zimě mají podávat především jídla delší dobu vařená.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: delší vaření

Zima

Zima je symbolizována elementem vody. V životě člověka tento element představuje stáří a klid, ale také moudrost a vnitřní bohatství. V rozsahu dne element vody zastupuje noc. Typickou chutí je slaná, jenž najdeme ve všech „mořských“ produktech. Odpovídající orgány ledviny a močový měchýř jsou zvláště citlivé na prochladnutí, a proto je třeba v zimě tyto ochraňovat pomocí zahřívajících jídel (a těď si představte co v našem těle nadělá všechno to tropické ochlazující ovoce anebo zmrzliny pojídané v zimě!).

Z tohoto pohledu jsou i původně u nás typické „křížaly“ v zimě energeticky vhodnější než čerstvé ovoce. Dobře ochráněné a v teple udržované ledviny nám zajišťují vitalitu. K ideálním zimním jídlům patří nejrůznější polévky, „jídla vařená v jednom hrnci“, zapečená jídla, kompoty a vařené obiloviny. Typické potraviny vody jsou mořské i sladkovodní ryby.

Nejvhodnější kuchyňská úprava: pečení

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

21.09.2010 - 12:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám