Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Víme proč vařit a jíst podle fengshui!

Na první schůzku s Radkou Hozmanovou jsem jela tak trochu skeptická. Uplatnění principů feng shui v bydlení je u nás již zažité a srozumitelné. Ale posunout to i na vaření mi přišlo přitažené za vlasy. Proč feng shui.

První, na co se Radky ptám, je: Proč vařit zrovna podle feng shui? Očekávám promyšlené vysvětlování, ale už první věta soustředěné ženy s hlubokýma modrýma očima mne odzbrojuje. „V době, když jsem kojila mého syna Filipa, začala jsem pít kravské mléko. Syn hned na to onemocněl exémem. Nechtěla jsem používat kortikoidové masti a hledala jsem pomoc jinde.

Právě v té době se naší rodině naskytla možnost absolvovat kurz feng shui v Holandsku. Po celou dobu jsme tam podle feng shui i jedli. Výsledek byl k neuvěření. Filip odjížděl bez všech příznaků alergie. Byl to pro mne absolutně jasný impulz, jakou cestou se v kuchyni dát. Pochopila jsem, že správně jíst má obrovský smysl. Jídlo je pro nás zdrojem energie. A jakou energii tělu dodáte, tak vám bude fungovat. Je potřeba dostat do rovnováhy náš vnější a vnitřní svět. Myslím, že začít bychom měli právě jídlem.

Na druhé schůzce s Radkou jsme si pořádně zavařili. A ke každému jejímu jídlu dostáváme odborný výklad. Postupně zjišťuji, jak je přístup složitý a jednoduchý zároveň. Je to o souznění s přírodou a to znaly už i naše babičky… Feng shui vyznává pět elementů: dřevo (jaro), oheň (léto), země (babí léto), kov (podzim) a voda (zima). V každém období bychom měli správně vybraným a vhodně připraveným jídlem podporovat jiné orgány v našem těle, které s daným obdobím souvisí. Právě v létě je u moci oheň. A jídlo by tedy mělo posilovat srdce a tenké střevo… Proto se na kuchyňské lince objevuje polenta, rukola, jejíž listy, stejně jako mangold, připomínají oheň, pak jsou tu pálivé papričky. Červená a růžová. Všechno, co je tvarem a barvou s ohněm spřízněné.

Souhra elementů

Radka dál aktivuje moji šedou kůru mozkovou. „Aby byl člověk neustále v rovnováze,musíte mít na talíři zastoupeny všechny elementy a jídlo vyvažovat i způsobem přípravy. Třeba voda ze syrové zeleniny namáhá ledviny a vy se cítíte více unaveni. Proto je zelenina do salátu z mrkve, zelených fazolek a řasy arame oblanšírovaná, tedy lehce povařená.” Chutná to opravdu skvěle! Nakrájené ředkvičky a okurky Radka prosolí a zatíží.

Zbaví je tak totiž vody a jsou lépe stravitelné. Pro mě další způsob, jak na zeleninu. Navíc mne fascinuje informace, že záleží nejenom na způsobu krájení, ale i na velikosti kousků. Jíte-li velké, jste k ostatním vstřícnější. Každou část připravovaného menu Radka optimálně vyvažuje. Polentu, která má v podobě kaše jinový, ochlazující charakter, vyrovnává na talíři omáčkou tamari, která má charakter ohně, stejně tak jako opražená dýňová semínka. Osmažením dostává stejně jako ony‚ ohňový náboj’ i tofu. Jenom rukola, bazalka nebo máta zůstávají čerstvé, není jich však mnoho.

A žádná špatná nálada…

Je už skoro večer, všichni jsme unaveni a hovor vázne… Do boje s chladem a upadající náladou vyrukovala Radka s nealko punčem. Vítězně! Po chvíli se atmosféra uvolní a vesele balíme. Ačkoli jsem to odpoledne ochutnala v hojné míře celé menu, neměla jsem vůbec pocit přejedení a těžkosti. A žádná špatná nálada! Druhý den jsem nakoupila potřebné a podle stejných principů vařila až do neděle pro celou rodinu.

Kupodivu nikdo neprotestoval, všem chutnalo. Fatální chyby jsem se ale dopustila v pondělí odpoledne, kdy jsem zhltla řízek z vývařovny. Udělalo semi těžko a zbytek dne jsem se tělu pokorně omlouvala. Teď už ale vím, že existuje i jiná cesta, než bezmyšlenkovité a nahodilé stravování. Díky Radce Hozmanové a jejím kurzům vaření podle feng shui.

Autorkou textu pro časopis STYLE je Martina Hühneová.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.10.2009 - 13:36

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám