Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Redukční diety, prospívají nejvíce prodejcům dietních potravin

Po mnohaletém doporučování diet s nízkým obsahem tuku, byly módní nízkokalorické a posledním hitem jsou nízkopolysacharidové diety. Mezitím se ještě párkrát objevily diety zakazující jíst společně polysacharidy s bílkovinami, diety s předepsaným dopoledním hladověním či pojídáním jenom ovoce, diety podle krevních skupin, metabolických typů. Tyto rádoby vědecké dietní režimy jsou navíc doprovázeny nesmysly jako potící se pyžama, hubnoucí náramky, a dokonce i léky na hubnutí a obrovským sortimentem dietních potravin.

Z celého světa nejvíce módních diet, dietních potravin a pomůcek k hubnutí je v Americe a dalších vyspělých státech, jejich nabídka stále drasticky narůstá stejně jako i počty obézních v těchto zemích. Je šokující, že málokdo se zamyslí, jak tento paradox vysvětlit. Logicky, jestliže mám fungující řešení problému a tohoto řešení dostatek se situace musí zlepšovat.

Zrovna minulý týden jsem se při přednášení o energiích potravin, z pohledu moderní vědy i východních filozofií, na americké škole ptala sedmáků jestli dokáží vysvětlit fakt, že i přes narůstající konzumaci dietních potravin stále přibývá obézních. K mému překvapení nikoho ze třídy ani nenapadlo to nejjednodušší vysvětlení, a to že tyto produkty – přístupy ke zdravé stravě a tím i postavě nefungují. Takto jsou už dnes studie, které zjistili, že účastníci konzumující jen jeden dietní nápoj denně měli po osmi letech až o 65% větší šanci být obézní ve srovnání s účastníky, kteří dietní nápoje nekonzumovali.

Proč není pojídání „low… cal, fat or carb” specialit řešením? Vysvětleních je více: jako například, že výrobci low fat potravin odebraný tuk většinou nahrazují cukry či polysacharidy, které se při zvýšené konzumaci v těle přeměňují na tuky. Konzumace dietních potravin také může vést k falešnému pocitu zasyceni anebo jistoty, že klient jí dietně a pozdějšímu se přejídání.

A hlavně příjem dietních potravin vůbec neznamená zdravé stravování, které je podle mne jedinou cestou ke zdraví a tím i zdravé hmotnosti, ale většinou jen konzumaci nepřirozených, chemicky dochucovaných potravin. Takto si například podle složení Diet Coke můžete téměř neomezeně dopřávat tohoto „elixíru”, a přesto už většina z nás alespoň tuší, že toto není ta pravá cesta ke zdraví.

Smůlou konzumentů však je, že potravinářský průmysl vydělává především na průmyslově upravovaných, tj. i chemicky dochucovaných potravinách a ne na mrkvi, vlašských ořechách anebo čočce! Dokonce ani reklamu na obyčejné ovesné vločky, ze kterých by jste si doma mohly připravit báječně chutnající a zdraví prospívající kaši či „veggiburgery”, hned tak nenajdete zatímco reklam na ovesné sušenky spousty.

A co časopisy? Tak ty žijí především z reklamy, to znamená přinášejí přednostně, někdy mám pocit, že některé z nich výhradně, informace o výrobcích firem, které za tyto přímé i nepřímé reklamy platí. A tak i přesto, že dnes už existují studie, kdy obézním lidem bylo dovoleno jíst množstevně i kaloricky neomezený příjem přirozených potravin a tito pomalu a jistě redukovali až do dosažení přirozené hmotnosti těla se z masových médií stále dozvídáme o nezbytnosti spousty speciálních diet a dietních produktů.

Co je typické, pro ty zázračné diety? Slibují rychlé vyřešení potíží s hmotností a některé z nich si dokonce dovolují naznačovat, že vyřešení všeho trápení. Viz fotky nešťastné, osamělé a neupravéné obézní a následující záběr na krásnou štíhlou klientku s konkrétním přípravkem (anebo po konkrétní dietě) s novým domem i partnerem! Ještě zábavnější je dodatek většiny takovýchto reklam, kde malým písmem v rohu najdete: „Tyto výsledky nejsou typické anebo nemusí fungovat u každého stejně.”

Samozřejmě, že po některých z těchto přípravků anebo dietě klienti zredukují. Otázkou je pouze na jak dlouho a jestli daná redukce prospěla i jejich zdraví. Nejlepší protiargument, který jsem slyšela ke tvrzení, že na XY dietě se redukuje hmotnost: „Ano, existuje spousta cest k redukci. Jsem si jistý, že úspěšně zhubnete i v koncentračním táboře, a přesto bych Vám jej nedoporučoval.”

Řešení, které sama nabízím:

Užívejte si skvěle chutnající přirozené stravy do sytosti, postavte svůj jídelníček na čerstvých a doma připravovaných jídlech ze zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin a zdravých bílkovinách s tuky a občasné zařazení jakékoliv jídla mimo tyto parametry si dopřejte bez výčitek!

Margit Slimáková, výživové a wellness poradenství

www.margit.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

04.12.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám