Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Proč byste ráno měli vypít hrnek teplé vody s citronem

horka_voda_citron

Způsob, jakým začínáte každý den, je nesmírně důležitý. Ať už jste doma s dětmi, pracujete v kanceláři, nebo rukama, tak záleží na tom, co ráno uděláte jako první.

Podle ájurvédy mohou vaše každodenní návyky budovat odolnost vůči nemocem nebo ji naopak snižovat. Ájurvéda nás vybízí, abychom do nového dne vykročili se zaměřením na ranní rituály, které ladí tělo s rytmy přírody, vyrovnávají dóši a podporují vedle sebekázně i sebevědomí.

Vaše mysl říká, že je nutné zkontrolovat Facebook, e-maily, vzít ven psa, vypravit děti, že nesmíte přijít pozdě do práce, anebo že prostě nemáte na svoje rituály dost času.

Pokud si ale chcete najít čas alespoň na jeden rituál, který zlepší vaše zdraví, tak zkuste tento:

Začněte den s hrnkem teplé vody a šťávou z poloviny citronu.

Je to tak jednoduché a výhody prostě nelze ignorovat. Teplá voda s citronem:

1. Posiluje váš imunitní systém

Citrony jsou bohaté na vitamin C a draslík. Vitamin C je ideální proti nachlazení a draslík stimuluje mozek a nervové funkce a pomáhá kontrolovat krevní tlak.

2. Vyrovnává pH

Citrony jsou neuvěřitelně alkalické potraviny. Ano, jsou samy o sobě kyselé, ale uvnitř našeho těla jsou alkalické (kyselina citronová po metabolizaci nevytváří kyselost v těle). A jak víte, alkalické tělo je klíčem k dobrému zdraví.

3. Pomáhá při hubnutí

Citrony jsou bohaté na pektin, která pomáhá v boji proti hladu a chutím. Rovněž bylo prokázáno, že lidé, kteří dodržují alkalickou, hubnou rychleji.

4. Podporuje trávení

Teplá voda slouží pro stimulaci trávicího traktu a peristaltiku – svalové kontrakce v rámci střevní stěny, které dávají věci do pohybu. Citrony a limetky jsou také bohaté na minerály a vitamíny a pomáhají v zažívacím traktu uvolňovat toxiny.

5. Působí jako jemný, přírodní močopudný prostředek

Citronová šťáva pomáhá odplavit nežádoucí látky, protože citrony zvyšují rychlost močení. Toxiny se proto vyplavují rychlejším tempem, které pomáhá udržovat váš močový trakt zdravý.

6. Čistí pleť

Vitamín C pomáhá redukovat vrásky a skvrny. Odbourává toxiny z krve, což pomáhá udržovat pokožku svěží.

7. Hydratuje lymfatický systém

Hrnek vody po ránu samozřejmě pomáhá předcházet dehydrataci a únavě. Když je vaše tělo dehydrované, nemůže správně provádět všechny jeho funkce. To vede k hromadění toxických látek, stresu, zácpě, a dalším komplikacím.

Vyzkoušejte tuto praxi minimálně po dobu jednoho měsíce a budete příjemně překvapeni tím, že jak se vám změní zážitky z celého dne a svá rána uvidíte v novém světle.

Recept je opravdu jednoduchý – hrnek teplé (ne horké) vody a šťáva z poloviny citronu.

 

Komentáře (4)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

29.08.2014 - 10:19

Načíst další
Načíst další

Komentáře

  1. Tomáš Č. napsal:

    Každé ráno si dávám hrnek teplé vody s citrónem, občas prostřídám – místo citrónu použiji jablečný ocet. Několik minut poté to zaliji kefírem z kefírové houby. Cítím se skvěle.

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám