Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Genetická modifikace: Výrobci modifikovaných semen ohrožují organické zemědělství (2. díl)

Výrobci geneticky modifikovaných semen zcela ignorují jejich nechtěný přenos na okolní pole. Neřeší tak ani nezbytnost zachování variability druhů, včetně starých původních odrůd, pro zdraví nejen nás konzumentů, ale celé planety.
Staré původní odrůdy podle stále více odborníků nejlépe prospívají lidem i prostředí, kde rostou. Tyto starší nešlechtěné odrůdy jsou většinou odolnější. Vyžadují méně nebo vůbec žádné chemické ošetření. Jejich konzumace lidem prospívá. Podle některých studií mají mají například starší odrůdy pšenice vyšší nutriční hodnotu danou vyšším obsahem minerálních látek a nižší glykemický index ve srovnání s pšenicí setou.

Kdo kdy viděl monukulturu v přírodě

Příroda sama vždy upřednostňuje rozmanitost druhů. Zatímco agrární průmysl si libuje v nudných, nezdravých a nehezkých hektarech posetých jedním druhem semen. Vše ostatní okolo této rostliny až fanaticky likviduje. Obvykle tak dlouhodobě likviduje i nás konzumenty.

Typickým příkladem monokultury jsou masivní pole kukuřice v Ohiu, ale také lány u nás oblíbené pšenice seté a tisíce trávníkových monokultur na zahrádkách okolo domků. A zatímco lány kukuřice mohou být z relativně krátkodobého pohledu finančně výhodné, pro ekosystém je to katastrofa.

Síla je v rozmanitosti

Čím rozmanitější systémy, tím odolnější budou. Rozmanitost totiž znamená i stabilnější systém. Pokud například rajčata postihne plíseň: kdo na tom bude lépe? Ten, kdo vysel více druhů rajčat včetně odolnějších. A ještě lépe ten, kdo vedle rajčat pěstuje i mrkve, ředkvičky, saláty a mnoho další zeleniny. A kdo má vedle zeleniny ovocné a ořechové stromy? Díky velké rozmanitosti pěstovaných druhů lze totiž úspěšně předcházet nedostatkům daným specifickým nemocem, kolísání cen komodit nebo důsledkům přírodních kalamit.

Kontaminace

Monsanto (největší výrobce GM semen) však nasadí na pole své GM patentované semena kukuřice. Organický zemědělec na sousedním poli nemá šanci ubránit přirozenému zanášení pylu rostlin i na jeho pole.

Ale kontaminace tradičních kvalitních odrůd semen organického zemědělce ještě není konec pohromy. Monsantu totiž nestačí likvidovat organické potraviny. Monsanto v USA už obžalovalo několik zemědělců z krádeže patentovaných GM semen. Pyly z GM rostlin docestovaly na jejich organická pole. Monstanto soudy vyhrál.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

26.11.2010 - 12:43

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám