Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Existuje univerzální dieta?

Žijeme v době blahobytu, kdy deficity nejsou z nedostatku výživy, ale většinou nadbytku nevhodné stravy. O výživě jsou popsány tisíce knih a ještě více článků a to autory vystudovanými výživu, zástupci potravinářského průmyslu i „odborníky” bez vzdělání. A tak se mezi touto směsicí názorů například uvádí, že:

vše je třeba konzumovat jen syrové, protože tepelná úprava zabíjí enzymy (Vitariánství), syrová strava nás ochlazuje, a proto je vhodné témeř vše tepelně upravovat (Makrobiotika), že to nejlepší pro děti jsou tyčinky plné mléka a cornflakes (potravinářský průmysl), běžné cornflakes jsou pouhou směsí jednoduchých cukrů s nebezpečně vysokým glykemickým indexem (diabetologové), kravské mléko je nejčastějším potravinovým alergenem dětí (alergologové), že fast food je součástí zdravé pestré stravy (stravovací průmysl), že fast food je třeba maximálně omezit a nejlépe vyloučit (dietologové) a „hubnoucí” průmysl nám nejdříve doporučoval vše nízkokalorické, poté nízkotukové, dnes nízkopolysacharidové a mezitím přišel s teorií o nezbytnosti přísně oddělovat polysacharidy a bílkoviny.





























Ve dřívějších dobách bylo přejídání se vzácné anebo pouze možné pro omezené skupiny lidí a běžná strava byla založena na zdravých obilovinách a luštěninách se spoustou zeleniny a ovoce.

Je možné tyto stovky nejrůznějších výživových doporučení rozdělit na správná a špatná výživová doporučení anebo je zakomponovat do jedné univerzální super zdravé stravy?

Logicky doporučení vycházející od výrobců potravinářského průmyslu a odborníků placených tímto průmyslem především obhajují produkty, které vyrábějí a potřebují prodat. Smůlou je, že potravinářský průmysl nevydělává na mrkvi ani čočce, ale na polotovarech připravených z původně přirozených zdravých potravin, tj. jednoznačně na té méně zdravé součásti výživy. Podezřelé jsou i senzační, módní a stovkami let neprověřené výživové směry, lépe pojmenováno diety. Tyto v konečném důsledku zejména prospívají autoru daného směru a opět potravinářskému průmyslu, který pro takovéto diety připravuje speciálnií polotovary, jako např. chléb s nízkým obsahem polysacharidů, hyperbílkoviné nápoje anebo nízkotučné sušenky.

Jako seriózní se nabízejí doporučení nezávislých odborníků a odborných organizací (jestli ještě nějaké existují). A dále i mnohalet praktikované a odzkoušené tradiční výživové směry, či spíše filosofie. Někteří z autorů módních diet se však snaží vytvořit dojem, že neexistuje nic coby fungovalo a tak mohli odůvodnit nezbytnost potřeby vymýšlet nové diety. Ve skutečnosti však mezi výživovými experty panuje velký soulad. Například studie* srovnávající oficiální výživová doporučení v jednotlivých zemích uzavírá: Práce našla rozdíly ve tvaru zobrazovaného doporučení anebo sestavení jednotlivých potravinových skupin. Avšak doporučení pro jednotlivce konzumovat stravu se základem v polysacharidech, zelenině a ovoci, doplněnou nižším množstvím masa, mléka a mléčných produktů, bylo konzistentní ve všech sledovaných zemích.

Stejně tak, i na první pohled rozdílné tradiční výživové filosofie jako vegetariánství, makrobiotika, vitariánství, výživa podle pěti elementů, ayurvéda anebo výživa podle tradiční čínské medicíny mají spoustu společných doporučení a podle mne lze tato doporučení snadno shrnout do třech bodů:

  1. Přirozená strava
  2. Základ v rostlinách
  3. Zdravý životní styl

Přirozená strava versus strava umělá. Upřednostňování přirozených původních potravin a jídel vařených z těchto odbourává potřebu nepřirozeného počítání kalorií. Sledování na lidech i studie na zvířatech potvrzují, že přirozená strava nevede k přejídání se, obsahuje maximum výživových elementů a naopak minimum nepřirozených aditiv s naprosto nejasným kumulativním účinkem v organismu. Podle lékařů Lisle a Goldhamera, autorů knihy: The Pleasure trap, průměrný obézní jedinec při množstvím ani kaloriemi neomezené stravě z přirozených potravin bude redukovat svoji hmotnost o 2,5 až 4,5 kilogramu měsíčně. Podle D. Kesslera, autora knihy: The end of overeating, se skupina potkanů, kterým byla nabídnuta standartní americká strava přejídala zatímco skupina s neomezenou nabídkou přirozené stravy jedla pouze do nasycení.

Základ v rostlinách (plant based diet).Většina odborníků a moderních výživových studií se dnes shodují v názoru, že tzv. plant based diet, tj. strava s převahou přirozených potravin rostlinného původu je nejen zdravá, ale i ideálním prostředkem pro prevenci a terapii většiny dnes běžných degenerativních onemocnění. Je pravdou, že někteří jedinci mohou bez následků konzumovat i vyšší množství živočišných potravin a také, že špatně složená rostliná strava může být zdravotní pohromou (viz vegetariáni na hranolkách a pudincích) . Toto jsou však spíše výjimky a při dodržení pravidel skutečně zdravé výživy nehrozí. Navíc převážně rostlinná strava je také mnohem ekologicky šetrnější k našemu životnímu prostředí.

Příklad zdravého rozvržení poměru jednotliových živin, kde jasně převládají rostlinné zdroje potravin.

Zdravý životní styl. Zdravé stravování je nezbytné podpořit správným životním stylem. Například ani dostatečný příjem vápníku ve stravě nemusí zajistit pevné kosti. K ukládání a hlavně udržení vápníku v kostech je totiž naprosto nezbytné kosti zatěžovat, tj. hýbat s nimi, tak aby vápník nebyl vylučován. Vynechávání jídel, zejména snídaně, většinou vede k pozdějšímu přejídání se, nedostatečný spánek oslabuje náš imunitní systém, nadbytek anebo spíše nevhodné zvládání stresu vede cestou vyplavování určitých hormonů k podpoře ukládání tuku v břišní oblasti, …

Odpověď na úvodní otázku hledající univerzální dietu může být: Základem zdravé výživy jsou přirozené potraviny s převahou těch rostlinného původu a nezbytnou podporou pomocí správného životního stylu.

Detailní popis jednotlivých výživových filosofií, stejně jako i vysvětlení zde ve zkratce uvedených tvrzení bude postupně rozváděno v mých následujících článcích. K diskuzi o těchto a souvisejících tématech se dostaneme v blogu, který právě připravuji.

Margit Slimáková, výživové a wellness poradenství

www.margit.cz

* Comparison of international food guide pictorial representations, James Painter, PhD and coll., Journal od The American Dietetic Association.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

26.08.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám