Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Dieta pro jogíny

Výživa doporučovaná pro jogíny ve skutečnosti není žádnou extrémní, omezující a nezdravou dietou, ale zdravý stravovací způsob. Tato strava také není jen pro jogíny, ale naprostá většina jejích pravidel by prospěla každému z nás.

Jogínská dieta nedoporučuje kolik které živiny je třeba konzumovat, tak jak je to běžné u našich módních a lékařských diet, ale příjem potravin na základě jejich léta odpozorovaného působení v organismu.

Samotné cvičení jogy je úžasné, ale podle některých odborníků jen polovinou úspěchu. Prospěšný pohyb je totiž nezbytné podpořit zdravou výživou. Jogínská dieta vychází z filosofie, že strava nejenom krmí naše těla, ale je výživou pro naši duši. Potraviny, které přijímáme takto ovlivňují tvorbu našich myšlenek, naše jednání a osobnost. Podle Ayurvédského učení, ze kterého doporučení pocházejí, lze potraviny a jídla dělit na základě jejich působení na tzv. „sattivické, rajastické a tamastické”.

Sattvic potraviny přinášejí lehkost, jsou přirozeně chutné (pro potravinářský průmysl vydělávajíci na vysoce upravované a chemicky dochucovaných polotovarech nic zajímavého, a proto je nenajdete na reklamách). Typickými příklady sativických potravin jsou zelenina, luštěniny, místní ovoce, syrové mléko, máslo a ghee, med, obiloviny, ořechy, semínka a bylinky. Satviická potrava je doporučována vážným adeptům jógy, rovnoměrně vyživuje tělo i dušu, přináší zdraví a pokoj.

Rajastic potraviny a jídla přinášejí do organismu neklid, nepokoj a podráždění. Jsou ostré až přesolené či jinak silně výrazné chuti. Typickými příklady rajavických potravin jsou ostrá koření, vejce a maso, ryby, čokoláda anebo káva. Stravování ve stresu také vnáší energii rajas. Rajasická strava vyživuje tělo na úkor duše, její nadbytek vede k podrážděnosti, nepokoji až ztrátě kontroly.

Tamastic potraviny vnášejí těžkost, únavu, jsou bez životní „energie”, která však nemá s tou naší běžnou kilojoulovou nic společného. Typickými příklady tamastických potravin jsou průmyslově upravované potraviny, dietní potraviny, umělá sladidla, geneticky modifikované potraviny, alkohol a drogy. Podle některých zdrojů do této skupiny patří i cubule, česnek a fermentované potraviny jako ocet. Přejídání se také podporuje energii Tamas.

Doporučení pro jogíny:

* Upřednostňovat vegetariánskou stravu, protože filosofie jogy je postavena na nenásilí a bezmasá výživa je považována za harmonizující, zatímco konzumace masa může vést k agresivitě, disharmonii a potlačení duchovního vnímání,
* maximálně upřednostňovat sattivické potraviny a jídla,
* při výběru potravin respektovat sezónost a lokálnost,
* jíst čerstvé potraviny a jejich dostatečnou část v syrovém stavu,
* jíst střídmě, tj. jen množství které skutečně potřebujeme,
* jíst v klidu a řádně kousat, pro usnadnění trávení,
* dodržovat stravovací režim a nevynechávat jídla,
* v případě znalosti svojí doshy / prakruti respektovat typologicky vhodné stravování,
* na jídlo se soustředit, vychutnávat je a poděkovat za něj.

Cesta k jogínské stravě v jedné větě: v jídelníčku vyloučit tamastic potraviny a jídla, omezit rajastic a naopak převážně přijímat sattvic.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.03.2012 - 12:36

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám