Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ayurvédský jogurtový nápoj lassi si připravíte snadno sami

Komu nejvíce prospěje lassi a jak jej připravit?

Lassi je osvěžující nápoj vzniklý rozmixováním čerstvého bílého jogurtu s vodou pokojové teploty. Podle Ayurvédy je samotný čerstvě připravený jogurt dobře stravitelnou, výživově bohatou a skvěle chutnající potravinou, ale lassi připravované z takovéhoto jogurtu je ještě prospěšnější, podporuje trávení a takto i očistu organismu. Pro svoji chladivou, osvěžující chuť je ideálním zpestřením letního jídelníčku.

Čerstvý, bílý yogurt a lassi jsou ptodle Ayurvédy také jedinými fermentovanými sattvickými pokrmy, a proto i doporučovány k pravidelné konzumaci coby základní zdroje zdraví prospěšných bakterií. Nejvodnější jsou díky své kyselé chuti pro vyrovnání energie Vata typů, ale s použitím správného koření a teploty jej mohou všechny ayurvédské typy. Pro uklidnění Pitta typu se například doporučuje přídavek sladkého ovoce anebo růžové vody. Pro Kapha a Vatta typy spíše přídavek špetky soli a zázvoru. Ayurvéda doporučuje podávat lassi před anebo v průběhu jídel a vždy nejlépa ta čerstvě připravená.

Přídavkem špetky kurkumy ke slanému lassi připravíme terapeutický nápoj vhodný ke konzumaci i při zánětu střev anebo žaludku. Slané lassi je vhodné ke každému jídlu, a ta sladká spíše jako samostatné svačiny. Přídavkem koření jako např. skořice, kardamonu, hřebíčku, muškárového květu anebo vanilky vždy energeticky vyrovnáváme chladivost nápoje.

Příklady receptů:

Sladké lassi 1 díl jogurtu, 3 díly vody, špetka mletého kardamonu, cukr a růžová voda na dochucení. Vše společně rozmixovat. Růžovou vodu lze koupit v některých speciálních prodejnách a samozřejmě v Indii běžně, ale její přídavek není nezbytný.

Lassi pro podporu trávení 1 díl jogurtu, 3 díly vody, špetka mletého zázvoru, kmínu, soli a černého pepře.

Jahodové lassi 1 díl jogurtu, 1 díl vody, 2 díly očištěných jahod, několik lžic cukru, špetička mletého kardamonu a soli.

Slané lassi 1 díl jogurtu, 3 díly vody, špetka mletého kmínu a soli, lžička citronové šťávy. Ve sklenicích lze lassi sypat mletým kořením, zdobit lžící jogurtu, lístky bylinek anebo kouskem ovoce. V některých receptech lze najít radu připravovat lassi s ledovou vodou anebo jej podávat s kostkami ledu. Toto jsou poměrně nové a netradiční postupy, které příliš nedoporučuji, protože silně chlazené nápoje naopak oslabují trávení.

Komentáře (1)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.06.2010 - 10:50

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám