Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tipy pro zářivé jaro podle ájurvédy

jarní detox

Přivítejme jaro! Nejoblíbenější období roku je tady. Jak zima přechází do jara, ptáci, včely, květiny, stromy a lidské srdce jsou vyživovány více a více slunečním svitem. Můžeme si ho plně užívat, ale často zůstáváme příliš dlouho zpomalení ve vleku zimy, s plnými talíři a zranitelností vůči sezónním alergiím. Moudrost ájurvédy nám pomáhá vyrovnat posun ročních období tak, abychom celé jaro zářili a ne kýchali.

Jaro je také o nových začátcích, zapuštění kořenů, které nás posilují v létě a na podzim. Pojďme se dohodnout, že letos na jaře se budeme radovat a dobře prospívat. Skrz rovnováhu, hluboký dech, uklizené domovy a očištěná těla.

V ájurvédě, indické klasické medicíně, praktikované jogíny po tisíce let, na jaře vládnou elementy ohně a vody, které se spojí, aby vytvořily pitta dóšu. Na jaře pracujeme na tom, abychom se zbavili zbytků zimy a vyvážili množství ohně a vody v našich tělech. Příliš mnoho vody v kombinaci s přebytkem země v nás nechává pocit těžkosti, a tělo blátivé a plné toxinů (áma). Příliš mnoho ohně nás dělá naštvané, přehřáté, přepracované, plné alergií a bez dostatku času. Příliš mnoho ohně a vody zároveň dělá naše tělo přetížené, zanícené a s tlakem v dutinách hlavy.

Jaro je ve znamení jater a žlučníku, což jsou naše hlavní orgány pro čištění a zpracování toxinů. Naše játra zpracovávají alergeny, které pocházejí z pylu a znečištění, ale pokud jsou naše játra přetížená, nemohou správně pracovat. S pomocí ájurvédy žár chladíme vodou a čistíme ohněm. Pokud jsme v rovnováze, tak máme zdravý oheň, kreativitu, akčnost a nápady, a chlad vody nás ponechává hydratované a vše plyne hladce. Moudrost ájurvédy nám pomáhá žít v rovnováze s ročním obdobím a přirozeným světem kolem nás, což je největší výzvou v našem moderním městském světě. Ale stojí to za to!

Zde jsou 3 základní tipy

  1. Proberte si skřín – ukliďte svůj domov

Zní to prostě, ale uklizení bytu vám pomůže srovnat si mysl. Říká se, že tělo je chrám mysli, a toto je mnohem jednodušší čištění chrámu těla a mysli, když doslovný chrám domova je jasně daný. Pořiďte si nové rostliny a zvyšte množství čerstvých, zelených věcí ve vašem bytě.

  1. Očistěte své tělo.

Jaro je ideální čas pro mírnou ájurvédskou očistu od toxinů (áma), získaných během zimy. Jaru vládnou játra a žlučník a je ideální čas dát těmto orgánům odpočinout. Je to jako výměna oleje pro vaše tělo.

Zkuste omezit cukr, alkohol, mléčné výrobky, kofein, oleje a červené maso na 2 týdny, aby si vaše tělo odpočinulo. První 3 dny jsou nejtěžší, pak už to to bude jednodušší! Zapojení přítele nebo partnera může pomoci. Zvyšte příjem vody, jógy, odpočinku a zásaditých potravin (zelená zelenina, ovoce, celá zrna, surový olivový olej, avokádo). Pokud trpíte alergiemi, zvýšit příjem hořké, kyselé a svíravé. Hořké chutě (rukola, hořčice, pampeliška) podporují játra a žlučník, pomáhají očistit systém. Zima byla plná sladkých a těžkých jídel, těm je nyní potřeba dát sbohem.

  1. Jednoduše dýchejte!

Nejjednodušší je často nejtěžší. Když zjednodušíme naše dny, naše stoly, naše sny, máme více prostoru více být. Více dýchat, odpočívat, mít více radosti v přítomném okamžiku. Najděte si každý den 10 minut pro pránajámu a jen seďte (nebo si opřete nohy o zeď, pokud se cítíte unavení, je vám horko nebo cítíte nateklé nohy). Pokud máte ucpané dutiny, nebo alergii, pak doporučujeme provádět očistnou techniku džala néti.

Nejjednodušší pránajámová praxe je samma vṛtti – počítejte do 5 při nádechu a stejně tak do 5 při výdechu. Mezi nádechem a výdechem si dejte krátkou pauzu, jako připomínku, abyste se zastavili a našli prostor pro sebe.

Pokud máte pocit horka, stresu nebo si potřebujete odpočinout, prodlužte výdech na 8. Dvanáct nádechů a výdechů stačí. Pak se na zbývající čas posaďte do pohodlného sedu nebo si opřete nohy o zeď.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

02.04.2015 - 13:35

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám