Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Přelomová práce týkající se účinku zákazu kouření na veřejných místech

Meyers a spol. (2009) uveřejnili v září 2009 metaanalýzu 11 prací z deseti různých lokalit. Tato studie zahrnovala téměř 24 miliónů osob. Zákaz kouření na veřejných místech (pracovištích, restauracích, v obchodech apod.) vedl k snížení počtu srdečních infarktů o 17 %, při čemž efekt byl nejvyšší u mladších nekuřáků. Incidence (tj. výskyt nových případů) klesal ročně dokonce o 26 %. Autoři použili ve studii mimo jiné i data z nám geograficky blízké Itálie, která zakázala kouření v kavárnách, barech restauracích a na diskotékách v roce 2005. Efekt zákazu kouření je velmi rychlý a výskyt srdečních infarktů klesá už za tři měsíce po zavedení zákazu.

Tato práce má dalekosáhlé důsledky pro politickou reprezentaci. Je pro politiky výzvou, aby odolávali lobbyistickým tlakům. Je zároveň pobídkou vedoucím pracovníkům a podnikatelům na všech úrovních. Ti by měli důsledně prosazovat zákaz kouření v pracovním prostředí, a chránili tak svoji pracovní sílu.

Literatura

Meyers DG, Neuberger JS, He J. Cardiovascular effect of bans on smoking in public places: a systematic review and meta-analysis. J Am Coll Cardiol. 2009;54(14):1249-55.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

05.10.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám