Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Léčivá síla kamenů

Téměř zázračnou sílu přisuzuje drahým kamenům lidstvo už od počátku civilizace. Jsou považovány za léčivé, ochranné a magické prostředky. Důležité je také správně se o ně starat a čistit je, abychom jejich sílu mohli co nejvíce využít. Drahé kameny doprovázejí člověka již od jeho vzniku. Už v dávných dobách jim lidé přisuzovali magickou moc. Lidé věřili, že kameny mají vliv na jejich zdraví, štěstí, osud a celý život. Proto byl velký zájem o vzácné kameny, které je zdobily. Byla to nejen touha po kráse, ale i přání pozitivně ovlivnit svůj osud. Výzkumy magických, mystických a léčivých vlastností drahých kamenů byly započaty již před tisíciletími. Prováděli je chaldejští mágové, staroegyptští kněží a čínští astrologové. Významnou měrou k těmto znalostem přispěli i středověcí alchymisté.

Přitom ale můžeme používat více nerostů najednou, dle jejich schopností a vlastností. Jejich účinek se navzájem nenaruší. Přírodní léčba pomocí kamenů vychází ze staré indické medicíny. Její výhodou je, že nemá žádné vedlejší účinky a je tedy vhodná pro každého. Jedná se však pouze o doplňkovou léčbu.

Křišťál – univerzální kámen. Je to nejléčivější kámen na naší planetě s obrovskou schopností zesilovat energii. Dle buddhismu je to kámen duchovního poznání, čistoty a dokonalosti náhledu. V křesťanství symbolizuje čisté Boží „bílé světlo”, v němž je obsaženo celé spektrum barev. Dá se použít ve všech energetických částech těla a proti všem bolestem. Křišťál zosobňuje aspekt čistoty a přináší jasnost do všech úrovní bytí. Symbolizuje také světlo na Zemi, jeho očistnou, léčivou energii. Působí jako katalyzátor, který v nás urychluje výměnu energií. Negativní energii odebírá a pozitivní energií nás dobíjí. Křišťál propojuje naši duši s věčností Universa, čistí, chrání naší auru. Odstraňuje blokády bránící průtoku energie, nečistoty a disharmonie duše, prosvětluje naše pocity, myšlenky, představy a nabíjí nás novou životodární energií. Pomáhá také při odstraňování karmické zátěže.

V centru hrdla křišťál pozitivně působí na funkci štítné žlázy, v srdečním centru na srdce, krevní oběh a plíce, v oblasti pupku zase na zažívací potíže. Zdravotně nejúčinnější síla křišťálu je v jeho schopnosti tišit neuralgické bolesti. Pomáhá při nevolnosti, závratích, bolesti hlavy, migréně, proti horečkám, proti zduření žláz. Jako voda se doporučuje při kožních nemocech a popáleninách. Při průjmech a žaludečních nevolnostech užíváme vodu vnitřně po douškách. Když vytáhne z těla negativní energii, může se normálně průhledný kámen zbarvit do mléčné barvy a je tedy nutné ho očistit. Nejlepší je to dělat po každém léčení. Očistu provádíme přes noc v misce s vodou, nebo několik minut pod tekoucí vodou. Potom nabíjíme libovolně dlouho na slunci. Křišťál může být i vydatnou pomocí ostatním kamenům, které bez rozdílu čistí a energeticky oživuje. Pohlcuje, uvolňuje energii a odstraňuje případné bloky. Vytváří elektromagnetické vlny a odstraňuje elektrostatický náboj. Pokud držíte křišťál v dlani, vaše aura (což je vlastně vaše bio-magnetické pole) se zdvojnásobí. Léčebné využití: čistí všechny orgány v těle včetně duše a zvyšuje duchovní odolnost. Díky své vlastnosti odstraňovat rušivé vlivy se hodně používá při meditacích.

Akvamarín – kámen klidu, radosti a štěstí ve vztazích. Potlačuj stres a zklidňuje mysl. Receptivní kámen, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody. Je kamenem dávných mořských bohyní, kamenem klidu, radosti a štěstí především ve vztazích. Symbolizuje odvahu, potlačuje stres a uklidňuje mysl, zbavuje strachů. Dokáže zlomit staré sebeobranné naprogramování a pomáhá převzít odpovědnost za svůj vlastní osud. Zbystřuje intelekt a vnímavost, čistí zablokovanou komunikaci a zlepšuje sebevyjádření. Skvělý kámen pro meditaci, vytváří ochranný štít aury, uvádí do rovnováhy čakry, čistí krční čakru. Svému majiteli také pomáhá zbavit se strachu, zbystřuje intelekt a vnímavost vůči ostatním. Tím pozitivně působí na komunikaci s lidmi a zlepšuje sebevyjádření. Léčebné využití: uvolňuje svalovou hmotu, harmonizuje štítnou žlázu, mírní bolesti kloubů a zubů, blahodárně působní na oči, žaludek a jícen. Zajišťuje dobré zdraví, mírní bolesti zubů, léčí žaludek, jícen, čelisti, bolesti v krku, sennou rýmu, funguje proti krátkozrakosti i dalekozrakosti. 

Tygří oko – ochranný kámen. Většinou se nosí jako talisman, který chrání před všemi formami nebezpečí. Prostřednictvím spojení mezi sluneční a zemskou energií pomáhá uzemnit lidi, kteří ztratili spojení s realitou. Podporuje duchovní růst zemsky orientovaných lidí, tok energie v těle a dodává svým majitelům vnitřní sílu. Potlačuje deprese, zvyšuje sebevědomí a pomáhá odbourat závislost na druhých lidech. Léčebné využití: vyrovnává činnost mozkových hemisfér, léčí oči a krk a odstraňuje křeče a také pomáhá při léčbě zlomených kostí a ozdravně působí na rozmnožovací orgány.

Růženín – kámen lásky, citů, vztahů, přátelství a míru. Je jedním z nejdůležitějších krystalů pro naše srdce a srdeční čakru. Přináší poučení o skutečné podstatě lásky, otevírá a čistí naše srdce. Učí nás trpělivosti při řešení problémů, sebelásce a dává sílu odpouštět. Tiší a uklidňuje traumata, rozptyluje negativní energii a nahrazuje ji milostnými vibracemi. Majitel by ho buď měl nosit u sebe, nebe by jej měl položit do levého nejvzdálenějšího koutu od vstupních dveří svého bytu. Léčebné využití: odstraňuje nečistoty z tělních tekutin, léčí choroby močové trubice, ledvin, srdce, jater, plic a genitálií a také uklidňuje nervový systém. Hojí popáleniny, puchýře a celkově vyhlazuje pleť.

Ametyst – ochranný kámen. Má velkou léčivou moc, zahání nespavost a noční můry. Je takzvaným kamenem klidu, zahání napětí, stres, strach, obavy a negativní emoce. Je to kámen meditace, intuice a duchovní očisty, Dokáže násobit lásku. Podporuje obětavost, touhu pomáhat a odvrací od materiálna k duchovnímu zaměření. Přináší božskou lásku, povzbuzuje k duševní moudrosti, zbystřuje mysl a napomáhá soustředění. Příznivě působí na schopnost rozhodování, zdravého myšlení, rozvíjí intuici a podporuje duševní růst. Léčebné využití: zmírňuje bolesti hlavy, odstraňuje napětí, čistí krev a posiluje imunitní systém. Léčí rány, otoky a podlitiny, podněcuje produkci hormonů a metabolismus a ulevuje při dýchacích a žaludečních potížích. U dětí tiší vztek a hysterii. Zahání obavy a posiluje víru v dobro. Náleží čakře temene a dle potřeby i ostatním. 

Ametrín – kámen odvahy. Dodává uklidňující energii, potlačuje stres a přináší klid mysli. Vyvolává toleranci druhých, překonává předsudky, zlepšuje vnímavost a podporuje odpovědné jedince. Kombinace energií, planet a elementů ametystu a citrínu. Jeho účinky jsou velmi rychlé a silné. Očišťuje mysl od stresů, napětí, uklidňuje ji a umožňuje větší soustředění při meditaci. Sjednocuje mužskou a ženskou energii, pomáhá zvyšovat snášenlivost mezi lidmi, zbavuje předsudků, podněcuje tvůrčí schopnosti, schopnost rozhodovat sám o sobě a svém životě. Vnáší nám do života jasnost, tvůrčí způsoby řešení, posiluje soustředění. Překonává naprogramované negativní citové bloky. Chrání před psychickými útoky. Uvolňuje zablokování ve všech úrovních – fyzické, emocionální i duševní.

Léčebné využití: proniká ke kořenům problémů, silně očistný, odstraňuje z aury vše negativní a z těla vše jedovaté. Velmi užitečný v případě dlouhodobých nemocí – odhaluje příčinu. Čistič krve, zdroj energie, regenerace těla, posiluje imunitní systém. Léčí syndrom chronické únavy, potlačuje stres, deprese, silné citové vzrušení, poruchy trávení, vředy, únavu, malátnost, trvalé bolesti hlavy. 

Citrín – kámen štěstí, hojnosti a prosperity. Zbavuje nočního strachu a zahání noční můry. Velmi zvyšuje tvořivost a díky umění čistit čakry dodává svému majiteli hodně energie. Náleží planetě Slunci, elementu ohně a má projektivní energii.Mimořádně blahodárně působící krystal, je to šťastný a štědrý kámen. Je jedním z kamenů hojnosti, učí nás přilákat k sobě bohatství, prosperitu a úspěch, poskytuje štěstí každému, kdo ho vlastní. Předchází nočním můrám a zajišťuje příjemný spánek. Funguje jako účinný čistič a regenerátor, svému majiteli předává teplo, energii a velice zvyšuje jeho tvůrčí schopnosti. Pohlcuje, proměňuje, rozptyluje a uzemňuje negativní energii. Melancholie a negativní emoce nemají v jeho přítomnosti místo. Podporuje duševní vědomí a dodává příliv nové energie. Je ochránce aury, zavčas svého majitele varuje a tím mu dává dostatek času k akci na vlastní ochranu. Čistí čakry – zejména solar plexus, aktivuje činnost korunní čakry a zesiluje intuici, pročišťuje vyšší úrovně osobnosti a uvádí je do rovnováhy. Urovnává vztahy a spory v rodině či skupině, napomáhá přijímat se takoví, jací jsme, dodává sebedůvěru, potlačuje sebezničující sklony, zmírňuje přecitlivělost – zejména na kritiku okolí. Nikdy nepotřebuje čištění! 

Léčebné využití: obnova ztracených sil a energie, blahodárně působí na chronický únavový syndrom, povzbuzuje trávení, slezinu a slinivku břišní, zažehnává infekce v ledvinách a močovém měchýři, pomáhá při očních problémech, podporuje krevní oběh, udržuje v rovnováze činnost štítné žlázy. Posiluje nervy, pomáhá zbavit se všeho škodlivého, příznivě působí při zácpě a zabírá na celulitidu. Působí na problémy při menstruaci a symptomy menopauzy, kdy uvádí do rovnováhy jednotlivé hormony a zahání únavu.

Měsíční kámen – kámen intuice. Je úzce spjat s Lunou, a tak přitahuje lásku a zahání partnerské problémy. Receptivní kámen, přiřazen planetě Měsíc a elementu vody. Je úzce spjat s Měsícem a intuicí, přitahuje lásku, úspěšně řeší problémy mezi milenci, zajišťuje klidný spánek, pomáhá při nespavosti, mírně ochranný zvláště na cestách, obnovuje a uchovává mladistvý vzhled a přístup, vytahuje na povrch věci uzavřené v podvědomí, uklidňuje rozbouřené city a přehnané emotivní reakce, vyvolává srozumitelné živé sny hlavně za úplňku, udržuje v rovnováze mužskou ženskou energii, na čakře solar plexu ukáže staré nefunkční citové způsoby jednání a pomáhá je odstranit.

Léčebné využití: léčí horní část zažívacího traktu a citové napětí, které má na něho vliv, působí na reprodukční orgány, snižuje napětí při menstruaci, udržuje v rovnováze hormonální systém, zklidňuje hyperaktivní děti, detoxikuje, léčí problémy kůže, vlasů, očí, slinivky břišní a jater. Pomáhá při početí, těhotenství, porodu a kojení.

Onyx – kámen síly. Zajišťuje oporu v obížných situacích nebo v období citového a tělesného stresu. Přináší radost, vytrvalost a životní sílu, usnadňuje přijímat poučení z minulosti, zvyšuje sebedůvěru a pomáhá vyrovnat se s podmínkami ve vašem okolí. Je to mlčenlivý kámen a poslouží jako nejdůvěrnější rádce. Říká se, že v sobě udržuje vzpomínky na vše, co jeho nositel prožil. Zvyšuje sebekontrolu a také snižuje obavy a strach. Léčebné využití: udržuje v těle rovnováhu jin a jang. Blahodárně působí na zuby, kosti, kostní dřeň, nohy a léčí krevní poruchy.

Hematit – kámen vytahování nemocí z těla. projektivní kámen, přiřazen planetě Saturn a elementu ohně. Je to zvláštní, okouzlující, stříbřitě šedý, těžký kámen, jenž je mocný ve vytahování nemocí z těla, uzemňuje, ochraňuje, uvádí do rovnováhy tělo, mysl i ducha, nese v sobě silný element jang, zajišťuje nerovnováhu meridiánu, čímž napravuje nevyváženosti jin. Odstraňuje vše nepříznivé a zabraňuje negativním energiím vstupovat do aury, nastoluje klid, mír a harmonii. Zvyšuje sebevědomí, schopnost přežít a pomáhá ženám překonat plachost. Přispívá k soustředění, zlepšuje paměť (obzvláště účinný na matematiku a technické předměty). Pomáhá překonávat různá omezení, které si majitel sám stanovil, pomáhá bojovat s přejídáním, kouřením a dalšími špatnými návyky. 

Léčebné využití: zastavuje krvácení, udržuje zdravý stav krve a léčí všechny nemoci spojené s krví, vyhání z těla horečku, léčí oběhové problémy, podporuje činnost ledvin, ukládání železa, tvorbu krvinek. Léčí křeče v nohou, pomáhá rovnat záda a působí příznivě i při zlomeninách. Zahání úzkost a nespavost.

Karneol – stabilizující kámen. Výborně obnovuje vitalitu, motivaci a stimuluje tvořivé schopnosti. předchází kožním onemocněním, zastavuje krvácení z nosu a pomáhá při všech nemocech spojených s krví, univerzální ochrana zdraví, dodává sílu a vitalitu, zvyšuje plodnost, léčí frigiditu a impotenci, artritidu, revmatismus, kosti a šlachy, neurózy a deprese. Vlastnosti: projektivní kámen, přiřazen planetě Slunce a elementu ohně. Je to stabilizující kámen s vysokou energií, dodává odvahu, klid, trpělivost a harmonii, pozitivní pohled na život, motivuje k úspěchu nejen při podnikání, tiší vztek, žárlivost, závist a zášť, rozptyluje deprese a negativní myšlenky, dodává výřečnost a potlačuje strach mluvit na veřejnosti, posiluje sebedůvěru, ochraňuje před útoky jiných osob, posiluje astrální vidění, navozuje klidný spánek, zahání noční můry. Povzbuzuje sexuální aktivitu a odstraňuje závislosti všeho druhu. Aktivuje kořenovou čakru.

Znamení zvěrokruhu a kameny:

Beran – diamant, rubín, akvamarín, ametyst, karneol, citrín, jadeit, jaspis, kunzit, zelený granát, magnetit, hematit, růžový turmarín, topaz.

Býk – smaragd, beryl, topaz, akvamarín, růženín, tygří oko, malachit, safír, rodonit, turmalín, zirkon, černý korund, lazurit, sardonyx.

Blíženci – turmalín, achát, apatit, akvamarín, rutil, modrý korund, jantar, bílé perly, vápenec, safír, tygří oko, karneol, zlatý opaz, moldavit.

Rak – měsíční kámen, bílé perly, beryl, jantar, diamant, rubín, karneol, vápenec, smaragd, chalcedon, opál, rodonit, mechový achát, achát, jadeit, nefrit.

Lev – diamant, rubín, zlatý topaz, smaragd, granát, křišťál, kočičí nebo tygří oko, jantar, karneol, křišťál s vrostlicemi rutilu, citrín, tyrkys.

Panna – citrín, ametist, jaspis, jantar, tygří oko, olivín, lapis – lazuli, karneol, granát, měsíční kámen, magnetit, mechový achát, opál, safír, sodalit.

Váhy – bílé perly, chryzokol, jadeit, růženín, akvamarín, opál, smaragd, zelený turmalín, nefrit, lazurit, měsíční kámen, safír, topaz, sluneční kámen.

Štír – topaz, malachit, akvamarín, beryl, rubín, granát, turmalín, rubelit, chryzopras, achát, býčí oko, hematit, měsíční kámen, tyrkys.

Střelec – tyrkys, ametyst, safír, chalcedon, chryzopras, tmavé obecné a drahé opály, sodalit, labradorit, lazurit, malachit, růžový turmalín, rubín.

Kozoroh – onyx, jantar, fluorit, granát, safír, beryl, křišťál, záhněda, ametyst, chalcedon, měsíční kámen, zelený a černý turmalín, tyrkys, ohnivý opál.

Vodnář – akvamarín, ametyst, jantar, modrý obsidián, tmavé obecné a drahé opály, tyrkys, magnetit, světle modrý safír, modrý topaz, křišťál.

Ryby – akvamarín, ametyst, jaspis, olivín, jadeit, měsíční kámen, tyrkys, fialový fluorit, sluneční kámen, smithsonit, lazurit, lapis – lazuli.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

24.01.2010 - 11:25

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám