Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jarní detox – 5 tipů podle ájurvédy

detox

Podle ájurvédy jsou jaro a podzim důležitá období pro detoxikaci organismu. Jarní detox je obzvláště důležitý, jako protijed na zimní excesy (vzpomeňme vánoční svátky).

Pro udržení zdraví a rovnováhy v dlouhodobém horizontu ájurvéda také doporučuje denní detox rituál. Pokud ho ještě nemáte, je nejlepší čas začít právě na jaře. Začleněním těchto pěti tipů do vašeho každodenního života se bude cítit lehčeji a nabití energií při vstupu do teplejších měsíců roku.

Oškrabování jazyka

Použijte škrabku na jazyk hned ráno, před čištěním zubů. Ájurvéda doporučuje oškrabovat pro posílení zdraví ústní dutiny, včetně zubů a dutin, a také na podporu trávení. Trávení začíná v ústech, kdy se sliny mísí s jídlem a rozkládají ho. Příliš silná vrstva na jazyku indikuje přítomnost ámy neboli toxinů v trávicím systému.

Jak používat tradiční škrabku na jazyk:

  1. Uchopte oba konce a dostaňte se co nejdál dozadu jak je možné, bez pocitu dávení.
  2. Seškrabujte několikrát dopředu, bílý film mezi jednotlivými tahy opláchněte. Tahy by měly být pevné a jemné.
  3. Vypláchněte ústa vodou.
  4. Očistěte vodou a osušte škrabku. Možná ji budete chtít občas dezinfikovat jedlou sodu.

Pití teplé vody s citronem

Začněte ráno se sklenicí teplé vody se šťávou z poloviny citronu nebo limetky. Tím si očistíte svůj zažívací trakt a možná také zahájíte pohyb střev (pokud neděláte potřebu hned ráno) k odstranění toxinů z vašeho zažívacího traktu. Kyselá chuť zažehne trávicí oheň neboli agni a připraví vás tak pro dobré trávení a metabolismus. Více o pití teplé vody s citronem.

Používejte byliny a koření pro zlepšení trávení a metabolismu

Pijte teplé bylinné čaje po celý den. Vhodné jsou skořice, zázvor, fenykl a máta. Měli byste také vařit jídlo s většími dávkami bylin a koření. Používejte kuchyňské byliny, jako je bazalka, rozmarýn, tymián, oregano a koření, jako je kurkuma, skořice, hřebíček, zázvor, máta, šalvěj a petržel v dostatečném množství.

Kartáčujte za sucha svou pokožku

Kartáčování suché kůže je již dlouho součástí ájurvédy a je očistnou filozofií. Vaše pleť je orgánem vylučování, stejně jako vaše ledviny, játra a tlusté střevo. Kartáčování suché kůže pomáhá udržovat póry čisté a pokožku aktivní a pomáhá tělu v tomto čistícím procesu. Také pomáhá zvýšit krevní oběh. Suché kartáčování odstraňovat mrtvé buňky z vnější vrstvy pokožky a stimuluje potní a mazací žlázy a tím vlhčí pokožku.

Jak na to:

  • Kartáčování provádějte ještě před ranní sprchou. Začněte s lehkým tlakem a pak přejděte k pevnějším tahům.
  • Použijte přírodní kartáč, houbu, nebo rukavice ze surového hedvábí.
  • Začněte od chodidel vašich nohou pomocí rychlých tahů vzhůru. Kartáčujte od nohou směrem nahoru k vašemu srdci.
  • Dále se posuňte na ruce a provádějte stejným způsobem směrem k srdci.
  • Kartáčujte záda, jak nejlépe umíte, využijte kartáč s dlouho rukovětí.
  • Pak přejděte k břichu, pohybujte rukou ve směru hodinových ručiček, abyste sledovali pohyb tlustého střeva, pak se zaměřte na hrudník a krk.
  • Vyhněte se čištění obličeje, pokožka obličeje je příliš citlivá.
  • Kartáčujte se po 3 až 5 minut, až vás začne pokožka mírně svrbět.
  • Osprchujte se, abyste smyli mrtvou kůži.
  • Pravidelně kartáč umývejte teplou vodou a mýdlem.

Dělejte si masáže

Použije teplý olej vhodný pro váš typ dóši a provádějte masáž 2-3 krát týdně. Masáž celého těla teplým olejem pomáhá zlepšovat krevní oběh, aktivuje lymfatický systém a pomáhá při detoxikaci. Tuto masáž provádějte ve dnech, kdy si nekartáčujete kůži.

Určitě nemusíte přijmout všech těchto 5 očistných technik najednou, můžete postupně přidávat každý týden jednu a začlenit tak tento detoxikační rituál do vašeho života. Vše vhodně doplní pravidelné cvičení jógy.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

31.03.2015 - 09:12

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám