Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tři dóši – Pitta

Pitta je sanskrtské slovo, které znamená „ohřívat” nebo „hořet.” Je zodpovědná za všechny biochemické činnosti včetně vytváření tepla a skládá se z elementů ohně a vody. Kosmickým vztahem pitty je Slunce a jejím hlavním principem přeměna. Ovlivňuje metabolismu neboli látkovou výměnu. Typ pitta bude mít sklony k „nadměrnému ohni” a bude schopen snadno věci měnit. Oheň v povaze pitta vytváří sklony ke zlosti, náhlým výbuchům a špatné náladě a nadměrné kritičnosti. Pitty bývají často přespříliš soutěživé.

Typy pitta jsou často nadměrně horlivé, což je způsobeno kosmickým vztahem ke Slunci. Voda představuje přeměnu a typy pitta jsou často schopny dělat překotné změny. Pitta je tvořena z ohně a vody a dvě její typické charakteristiky jsou pružnost a vznětlivost. Emoce pitty jsou ohnivé – běžnájsou vášnivá vzplanutí, závist, nenávist a zloba. Ovšem odeznívají tak rychle, jak vzplanuly.

Fyzický projev (vzhled): postava: střední, přiměřená svalová hmota, kůže: teplá, jemná, vlhká, množství mateřských znamínek, sklon ke skvrnám nebo zčervenání, vlasy: světlé, rovné, předčasný sklon k šedivění, obličej: srdcovitý, s vystouplou bradou, nos: pravidelný, průměrné velikosti, oči: bystré, modré nebo světle hnědé, načervenalé po koupeli nebo slunění, ústa: středně velká, zuby: středně velké, dožluta

Temperament

mentálně: podrážděnost, cílevědomost, výborná paměť, organizační schopnosti

fyzicky: vyžaduje pravidelnou stravu, rychlé trávení, pravidelné vylučování, chrápáním

energie: průměrná, životní síla v normě, oblíbenost ve fyzické aktivitě

Obecně jsou osoby tupu pitta rozhodné, otevřené novým myšlenkám a obratné v řeči, ale nemají rády přepracovanost. Pulz typu pitta je označovaný jako „žába”, protože poskakuje, v klidu je puls 70-80 tepů za minutu a bývá nepravidelný.

Pět tipů pitta je:

Paachaku (nalézá se v žaludku) – toto je nejdůležitější pitta energie. Napomáhá dalším funkcím a ovlivňuje zažívací šťávy.

Ranjana (ve slezině, žaludku a játrech) – jaterní ranjana je nejdůležitější, kvůli životně důležité detoxikační funkci jater.

Saadhaka (v srdci) – řídí inteligenci, intelekt, paměť, tvůrčí schopnosti, sebeúctu a milostný život.

Aalochaka (v zornicích) – ovlivňuje schopnost vidět vnější předměty.

Bhraajaka (v kůži) – reguluje tělesnou teplotu, pocení a vylučování tuku.

Nerovnováha pitty

Lidé pitta jsou obykle zdraví a silní, s dobře fungujícím imunitním systémem. Ačkoli nejsou tak vnitřně poháněni jako typy váta, musejí se často učit relaxovat, protože jejich vysoká hladina energie je žene vpřed, i když ostatní kolem již umdlévají. Protože hlavním elementem pitty je oheň, očekávejte občas výbuchy emocí, vznětlivou povahu, někdy z toho plynoucí závist, soutěživost a přehnanou ambicióznost.

Co způsobuje nerovnováhu?

Stejně jako typy váta mohou typy pitta získat nerovnováhu dlouhotrvajícím stresem a neurovnaným životním stylem. Je proto důležité, abyste spali dostatečně dlouho, nepodceňovali pravidelnost stravování a udělali si čas na vyjadřování emocí, které mohou ve vás „bublat pod pokličkou.” Mezi další příčiny nerovnováhy patří nadměrné teplo nebo sluneční záření a slané, mastné nebo příliš ostré potraviny, které vyvolávají zažívací potíže. Nerovnováha typu pitta se zhoršuje, když příliš sledujete televizi, neúměrně dlouho sedíte u počítače nebo jíte za chůze.

Znaky vyrovnané pitty

Když je tento ohnivý element v typu pitta vyrovnaný, budou zde vysoké hladiny energie provázené spokojeností, vnitřním klidem, harmonií a pohodou. Chuť k jídlu bude silná a zažívání dobré. Svalstvo pitty bude ladné, kůže měkká, hormony vyrovnané (což snižuje pravděpodobnost hormonálních problémů, například premenstruální tenze) a játra budou účinně redukovat hladinu toxinů v těle. Nejdůležitější ovšem je, že typ pitta pocítí zvýšené intelektuální schopnosti, tvořivost a úspěch. Pittám se doporučuje pít hodně vody a pobývat v chladném prostřední, kdekoli je to možné. V praxi to znamená, že by lidé typu pitta měli žít pokud možno v blízkosti vody.

Znaky nerovnováhy

Všechny následující příznaky nebo jejich kombinace mohou signalizovat, že pitta je ve stavu nerovnováhy: přílišné pocení a návaly, špatný dech, potíže se spánkem, špatné zažívání, zhoršená činnost jater, hormonální poruchy, pálení žáhy, ekzém, nadměrný hlad, nažloutlá pleť a skvrnitá kůže, zánětlivé potíže, podrážděná střeva.

Osoby pitta by se měly vyhýbat všem horkým, kořeněným a kyselým potravinám, které tuto dóšu zesilují. Měli byste se snažit vyhýbat i smaženým jídlům. Kdykoli to je možné, jezte více syrové než vařené potravy a co nejčastěji dávejte přednost vegetariánským jídlům. Pitta dóša je horká, a to je důvod, proč by lidé typu pitta měli jíst hlavně chladná, osvěžující jídla, a to zvlášť v létě.

Doporučené potraviny pro tipy pitta

Bylinky a koření: šťáva z aloe vera, bazalka, skořice, koriandr, kmín, kopr, dulse (druh jedlé mořské řasy), fenykl, čerstvý zázvor, lístky máty, máta peprná.

Obiloviny a semena: ječmen, rýže baseti, lněné semínko, psyllium semena, rýžové koláčky, slunečnicová semena, pšenice, pšeničné otruby, bílá rýže.

Fazole a luštěniny: fazole adzuki, tofu, černé fazole, vigna, garbanzo peas, fazole ledvinky, čočka, měsíční fazole, fazole múng, strakaté fazole, sójové boby, loupaný hrách.

Ořechy – mandle, kokos.

Maso a ryby: kuřata, sladkovodní ryby, králík, krůta, zvěřina.

Zelenina: artyčoky, chřest, brokolice, růžičková kapusta, kaše z rozmačkaných plodů ořešáku popelavého, kapusta, karotka, květák, zelené rajčinové papriky, topinambur, kadeřavá kapusta, listová zelenina, pórek, salát, houby, cibule (vařená), pastinák, hrách, brambory, tykve, tuřín, špenát (vařený), sladké brambory, cuketa.

Ovoce: jablka, meruňky, avokáda, bobulové ovoce, třešně, datle, fíky, grapefruity, manga, melouny, pomeranče, hrušky, ananas, švestky, granátová jablka, sušené švestky, kdoule, hrozinky, tmavé hroznové víno, vodní meloun.

Mléčné výrobky: domácí a měkké sýry, kravské mléko, ředěný jogurt, ghí, kozí mléko, sladké máslo.

Oleje – olivový, slunečnicový, sójový, ořechový.

Nápoje – studená voda, mléko, mléčné koktejly, ovocné šťávy, zeleninový vývar, čaje připravené z vojtěšky, kostivalu, smetanky, ibišku a máty.

Omezit, lépe vynechat ve stravě

pálivá, ostrá jídla, málo sytá jídla, horké nápoje, kofein, jogurt, sýry, kysanou smetanu, pohanka, proso, žito, kukuřice, neloupaná rýže, maso, ryby, vejce, ořechy, většina koření, cibule, česnek, řepa, papriky, lilek, rajčata, ředkvičky, špenát.

Text převzat z knihy Tajemství ájurvédy, Svojtka & Co., 2017. (https://www.svojtka.cz) – nové vydání vyjde na podzim 2017, předchozí vyšlo v 2003 a 2006. 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.02.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám