Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tři dóši – Kapha

Kapha je sanskrtské slovo, které znamená „obejmout” nebo „držet spolu.” Kapha je zdrojem síly i stálosti a je zodpovědná za stavbu živého těla. Kapha je vytvořena z elementů vody a země. Díky jejímu složení (země upevňuje) je kapha stálejší než ostatní dvě dóši. Kosmickým vztahem je Měsíc a hlavní povahou nehybnost, což znamená, že typy kapha musejí mít podnět k tomu, aby se vyhnuli nudě. Typ kapha je obvykle dobrý při stmelování věcí i lidí a nemá rád změnu.

Kaphy mívají tolerantní, odpouštějící a klidnou povahu, také bývají věrné a milující. Jsou neocenitelné v situacích, kdy je třeba povzbuzovat ostatní k nějakému výkonu. Kaphy mají odpor k mlhavému počasí.

Možná proto, že se nenechají snadno vyprovokovat, dožívají se typy kapha vysokého věku. Často mají velké, krásné oči, hojnost životní energie a sklony pohybovat se pomalu a uváženě.

Fyzické projevy (vzhled): postava: velká, zakulacená, vyšší svalová hmota či tuk, kůže: studená, vlhká, jemná, bledá, vlasy: silné, husté, vlnité, hnědé, obličej: velký, kulatý, nos: velký, okrouhlý, oči: velké, nápadné, modré či světle hnědé, rty: plné, zuby: velké, bílé

Temperament

mentálně: tichá, skromná, přemýšlivá, zamyšlená, soucitná, svědomitá, pravdomluvná. Loajalní, odpouštějící. Lenost. Dlouhodobý hněv.

fyzicky: chuť k jídlu vyrovnaná, pomalé trávení, pravidelné vylučování, hluboký spánek energie: stálá, bez výkyvů, dobrá výdrž.

V těla je pět typů kaphy: kledaka – nachází se v žaludku, avalambaka – v srdci, bodhaka – v jazyku,tarpaka – v hlavě, sleshaka – v kloubech. Proto když se objeví nerovnováha kaphy, může v těchto oblastech očekávat potíže.

Nerovnováhy kaphy

Typ kapha, klidný a vyrovnaný, má citlivou, intuitivní povahu a dobré celkové zdraví. Tento typ s těžkými kostmi má tendence přibírat na váze, částečně proto, že miluje dobré jídlo. Kaphy mají zřídkakdy problémy se spánkem, po pravdě jsou tito lidé náchylní k zaspávání. Jejich věrná, milující povaha někdy vede k určité zaslepenosti a netečnosti při řešení problémů, ale jejich láska ke klidu, tichu a stabilitě v jejich životě je opravdová.

Co způsobuje nerovnováhu?

Hlavní příčinou nerovnováhy u typů kapha je nedostatek podnětů, což může vést k lenosti. Mezi další příčiny nerovnováhy patří chladné, vlhké počasí, přejídání, příliš sladká, tučná nebo slaná strava (kaphu zhoršují sladké, kyselé a slané potraviny), nedostatek pohybu a nadměrný spánek, obzvláště dřímání přes den.

Znaky vyrovnané kaphy

Když je tento typ vyrovnaný, může být rozkošný – dobrý přítel, trpělivý, soucitný, odvážný a emocionálně vyrovnaný. Fyzicky jsou kaphy statné a silné, s dobrými klouby, robustní postavou, s dobrým trávením i metabolismem a vysokou sexuální potencí. Třebaže se lidé typu kapha rádi vyhýbají tělesnému pohybu a cvičení, mají lepší výdrž než ostatní typy dóši, pokud jsou ovšem podporováni k pravidelnosti. Kapha dodává tělu odolnost vůči chorobám a také výborně podporuje proces léčby. Je anabolickou silou v těle, což znamená, že řídí tvorbu i těch nejmenších buněk. Podporuje takové duševní pochody, které znamenají stabilitu a pevnost, jako je loajalita, odpuštění a láska.

Znaky nerovnováhy

Všechny následující příznaky nebo jejich kombinace mohou signalizovat, že kapha je ve stavu nerovnováhy: bledá pleť, citlivost na chlad, špatné trávení a nadměrná hmotnost, zaspávání, špatný metabolismus, dýchací potíže, otoky, alergie, deprese, projevy závisti, netečnost a impotence.

Lidé typu kapha by měli jíst hlavně vařená jídly, která příležitostně doplní salátem. Vyhýbejte se tukům a olejům, pokud nejsou pálivé a kořeněné. Mléčné výrobky a sladké, kyselé a slané chutě kaphu zvyšují. Mnoha lidem typu nedělá dobře pšenice a živočišné produkty. Palčivé, hořké a trpké chutě mají na kaphu vyrovnávající účinek. Osoby tupy kapha by si měly tudíž vybírat potraviny s nízkou kaphou.

Doporučené potraviny pro typ kapha

Byliny a koření: černý pepř neboli pippali, čili papričky, koriandr, sušený zázvor, česnek, křen, listy máty, hořčice, cibule, petržel a všechny ostatní pálivá koření.

Obiloviny a semena: ječmen, pohanka, kukuřice, kuskus, ovesné otruby, polenta, obyčejný popcorn, žito, pšeničný chléb s klíčky, opékané tykve a slunečnicová semínka.

Fazole a luštěniny: fazole adzuki, vigna, fazole garbanzo, měsíční fazole, strakaté fazole, červená čočka, loupaný hrách, tempeh.

Maso a ryby: vejce, sladkovodní ryby, krůta, králík, garnáty, zvěřina.

Zelenina: artyčoky, chřest, řepa, rajčinové papriky, brokolice, růžičková kapusta, karotka, květák, kukuřice, baklažány, fenykl, zelené fazolky, kadeřavá kapusta, pórek, salát, houby, okra, cibule, hrách, brambory, ředkvičky, tuřín, špenát, vodnice, salátová řeřicha.

Ovoce: jablka, meruňky, bobulové ovoce, třešně, klikvy, broskve, hrušky, granátová jablka, sušené švestky, hrozinky.

Mléčné výrobky: nízkotučné kravské mléko, kozí mléko (nebo sójové mléko).

Oleje: hořčičný, slunečnicový, saflorový.

Nápoje: mrkvová šťáva a ostatní zeleninové šťávy, klikvová šťáva, hroznová šťáva, mangová šťáva, kořeněné čaje – endiviový, skořicový, pampeliškový.

Text převzat z knihy Tajemství ájurvédy, Svojtka & Co., 2017. (https://www.svojtka.cz/) – nové vydání vyjde na podzim 2017, předchozí vyšlo v 2003 a 2006.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.02.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám