Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Astrologie, 12 znamení horoskopu a jógová praxe

astrologie jóga

Dnes je zcela běžné položit otázku „jaké jsi znamení“? Víme však opravdu, jaký praktický význam v běžném životě pro nás „sluneční znamení“ má? Jak může souviset s našimi každodenními situacemi, životními událostmi, způsobem komunikace, chováním, reakcemi, zvyklostmi, vztahy, a zdravím? Anebo dokonce jak poznatky z astrologie začlenit do jógové praxe?

Novým seriálem na téma Astrologie, 12 znamení horoskopu a jógová praxe vás v průběhu roku provede Alena Vejříková, instruktorka jógy, věnující se dlouhodobě studiu duchovních nauk, psychologické astrologii a osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

Astrologie je podle Aleny Vejříkové jednou z cest sebepoznání, k čemuž směřuje i jógová praxe. Možnost propojení znamení horoskopu s lidským tělem a jógovými ásanami Alena přiblížila v únorovém rozhovoru:

„…V astromedicíně či astrosomatice jsou znamení horoskopu, a s nimi související planety, přiřazeny jednotlivým částem našeho těla. Je známo, že znamení Ryb přináleží kotníkům a chodidlům, znamení Býka šíji a ramenům, znamení Berana souvisí s hlavou, apod. Dle tradiční čínské medicíny jsou zase určité části těla „propojeny“ přes meridiány, energetické dráhy. No a jógové ásany s meridiány přímo pracují, ať už si to uvědomujeme či nikoli. Díky znalosti osobního horoskopu lze vysledovat, kde budeme mít sklon ke slabostem těla, a současně poznat, kde tělo posilovat a podporovat.

Tělo projevuje našeho ducha, vyšší vědomí. A tak při znalosti těchto zákonitostí a souvislostí můžeme pochopit hlubší příčiny svého chování, zvyků, emocí či nemocí. Z pohledu jógové praxe v ásanách cosi zažíváme, a to cosi nás zase nasměruje k hlubším stránkám naší duše, a pokud to dále propojíme s psychologickou astrologií, můžeme, více zahlédnou kus sebe. Možná pochopíme snadněji proč se v některé ásaně cítíme jako doma a v jiné jsme naopak jako na trní…“. 

Nový seriál přinese základní informace k jednotlivým znamením z hlediska tradiční astrologie, kdy se dozvíte symboliku a hlavní téma znamení, vládnoucí planetu a související archetyp, sklony k určitému druhu onemocnění, a možné projevy chování. Další pohled na znamení horoskopu bude prostřednictvím poznatků indické astrologie, přes energetická centra, čakry, související jógové pozice či meditaci. Jak sama Alena říká, jedná se o jeden z možných přístupů propojení Astrologie a jógy, propojení systému západních a východních nauk.

Horoskop (zvěrokruh, zodiak)

představuje postavení planet ve vesmíru v době narození, v čase prvního nádechu při příchodu na svět. Je zobrazován jako kruh a rozdělen je na 12 pravidelných výsečí po 30 stupních, tzv. domy, po obvodu jim přináleží jednotlivá sluneční znamení (Beran, Býk, …). Uvnitř domů jsou umístěny planety (Měsíc, Merkur, Venuše,…) a další prvky, které spolu mohou vytvářet tzv. konstelace. Více o základech astrologie, horoskopech a jejich výkladu najdete na těchto stránkách.

Sluneční znamení

vypovídá o tom, kde se v osobním horoskopu nachází Slunce, přesněji v jakém z 12 znamení horoskopu tato hvězda je. Podle toho jsme pak „narozeni ve znamení“ Býka, Vah, Ryb apod. V horoskopu Slunce představuje vědomé já, ego, identitu, osobnost, sebevědomí, vitalitu, osobní projev, autoritu, individualitu. Díky slunečnímu znamení lze pochopit základní charakteristiku jedince, nebo spíše jeho potenciál, tendence a možnosti, ale také slabosti.

Ascendent

Pro vlastní sebepoznání je důležitější tzv. ascendent a znamení v jakém se nachází. Ascendent je totiž naše bezděčné „já“, naše maska („persóna“), kterou ukazujeme okolí, naše ladění, jakým vnímáme svět a jakou představu o něm máme, a většinou to u sebe nevidíme. Znamení na Ascendentu lze v osobním horoskopu určit pouze při znalosti přesného času data narození.

Astrologie

je zkušenostní disciplínou, která vznikala dlouhá tisíciletí. Lidé od pradávna pozorovali postavení a pohyb hvězd na nebi. Zjistili pravidelně se opakující nebeské úkazy, a dokonce jejich souvislost s děním na Zemi. Tyto vztahy začali zaznamenávat a přikládat jim symbolický význam. Tím byly položeny základy astrologie, která přetrvává dodnes.

„Jak nahoře, tak dole.“

(Hermes Trismegistos).

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

19.03.2015 - 11:13

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám