Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Aromaterapie – léčba vůní I. díl

Každý z nás jistě zažil ten pocit, kdy nám vnímání intenzivní vůně změnilo náladu, způsobilo bolest hlavy, nevolnost, nebo naopak. Aromaterapie je léčebná věda, která si vzala za své navozovat libé pocity a celkově zlepšovat psychický i fyzický stav především díky koncentrovaným rostlinným výtažkům, éterickým olejům, působícím na náš nervový systém. Přípravků je na trhu celá řada, stačí si jen vybrat. Odvážnější mohou zaexperimentovat a vyrobit svůj vlastní voňavý elixír.

Základem každého aromaterapeutického přípravku je vždy éterický olej nejčastěji používaný v aromalampách. Zde můžeme s důvěrou sáhnout po osvědčených kvalitních výrobcích známých firem nabízejících buď jednodruhové vůně, nebo namíchané směsi přímo určené ke konkrétní příležitosti (například vánoční, relaxační, erotická). Některé lze též použít jako složku masážních přípravků v poměru 10 kapek esence na 20 mililitrů nosiče (oleje či tělového mléka). U koupelí se jedná o 6 kapek esence na vanu vody. Před užitím vždy otestujte citlivost pokožky, berte ohled na váš aktuální zdravotní stav. Pokud nechcete jíti cestou pokusů-omylů a rádi byste se vyvarovali například situace, kdy místo toužebně očekávaného spánku dorazí nevídaný elán a vy začnete nad ránem přestavovat nábytek v obývacím pokoji, čtěte raději pozorně následující řádky… V prvním dílu našeho „seriálu“ se budeme věnovat náladám a psychickému rozpoložení.

Dobrá nálada

citrón, grapefruit, klementinka, pomeranč Doporučené přípravky: hydratační tělové masážní mléko Sauvinex s extrakty z citrónové silice (vhodné i pro děti), sůl do koupele Body Basics s vůní brazilských pomerančů nebo limetky a grapefruitu, pomerančová toaletní voda Botanicus, Escada Incredible Me – voňavá lahůdka známého módního domu se pyšní čerstvou klementinkou hned v základu. Uklidnění, pohoda a nespavost levandule – uvolňuje při nervovém napětí, má antidepresivní účinky, mateřídouška – zmírňuje únavu, bolesti hlavy a deprese, rozmarýn – zahání úzkost, bergamot, grapefruit – pozitivní vliv na nervovou soustavu, antidepresivum, cypřiš, geranium – uklidňují nervy. Doporučené přípravky: bylinková koupel s meduňkou Herbamedicus, sůl do koupele Botanicus Uklidňující či Relaxační, levandulový zklidňující tělový olej Weleda, Body Basics produktová řada Lavender obsahující esenciální oleje levandule, cedru, pačuli a bergamotu, aromatická svíčka Parks Rosemary & Bergamot s vůní rozmarýnu a bergamotu. Vitalita a energie citron, mandarinka, pomeranč – osvěžující schopnosti, citronela, rozmarýn – podporuje koncentraci. Doporučené přípravky: mýdlo Botanicus limetka + grapefruit, Weleda povzbuzující rozmarýnová koupel, Body Basics produktová řada Papaya obsahující esenciální oleje ze sladkých mandlí a pomerančů. Afrodisiakum neroli, růžové dřevo, skořice, ylang ylang, santalové dřevo, saturejka. Doporučené přípravky: sůl do koupele Botanicus Romantická či Povzbuzující, Saloos sprchový nebo tělový a masážní olej Erotika – obsahuje mimo jiné esenciální oleje santalového dřeva a ylang ylang, Body Basics produktová řada Sensual Expression obsahující esenciální oleje z citrónu, pačuli a ylang ylang, neodolatelná dámská toaletní voda Givenchy Amarige Ylang ylang.

Důležité upozornění

Vůně nás provázejí celý život, máme je spojeny s různými zážitky a událostmi, těžko je vymazáváme z paměti. Dbejme proto pečlivě na výběr užitých ingrediencí, ať je výsledný efekt co nejlepší. Pokud si nejsme jisti správností své volby, raději začínáme s nižší koncentrací silice a celkovým množstvím produktu! Výrobci éterických olejů na našem trhu: ATOK, Botanicus, Cosbionat, Dr. Popov, Dr. Valnet, Durance, Ellinor, Galimard, Hanna Maria, KaMa, Nobilis Tilia, Phytos, Saloos, Sanoflore, S-N, Sonnentor, Tisserand, Urgo.

Příští díl našeho seriálu o aromaterapii bude věnovaný ženám a jejich zdravotním problémům.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.06.2014 - 11:07

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám