Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jarní detox podle ájurvédy

jarní očista

Jaro se probouzí k životu a s ním i naše potřeba jemné změny životního stylu, tak jak se naše tělo i mysl přizpůsobují laskavějšímu prostředí. Počasí je stále příjemnější a večery světlejší, chladné zimě docházejí síly. Naším tématem je jarní nastartování těla i mysli

Se změnou ročního období naše těla vyžadují jinou stravu a životní styl, aby zůstala v rovnováze. Techniky působící na tělo i mysl, jako je například jóga, nám pomáhají tyto změny přirozeně realizovat.

Jaro je čas zvýšeného tepla a vlhkosti. Zima je převážně studené, sychravé období, které působí hromadění kaphy (elementy země a vody).

Nyní je ideální doba pro redukci nahromaděné kaphy (jako je nadměrné zvýšení tělesné hmotnosti), aby se zabránilo pocitům netečnosti, jakož i dalším problémům spojeným s kaphou, jako jsou jarní nachlazení a senné rýmy.

Chcete-li zůstat i letos na jaře fit, pak:

  • Si nastavte budík nejpozději na 6 hodinu ráno; raději dříve než později, jinak budete dále hromadit kaphu. Masírujte si tělo teplým sezamovým nebo slunečnicovým olejem, poté si dejte teplou sprchu. Kartáčování suché pokožky je vynikající pro stimulaci lymfy a snížení celulitidy. Pevnými tahy směrem k srdci pomáhejte odstranění tekutiny.
  • Praktikujte intenzivní cvičení, aby se lymfa pohybovala v těle, zabraňuje to městnavým problémům. Je to také jeden z nejlepších způsobů, jak stimulovat stagnující trávení a pomoci detoxikaci. Udělej si svoje jógové cvičení více dynamické a stimulující. Ideální je pozdrav slunci, protože zahřívá a zapojuje všechny hlavní svaly.
  • Jarní ájurvédská strava zahrnuje více hořké chuti (např. byliny jako je pampeliška, rukola, …), stejně jako pikantní (např. čaj z čerstvého zázvoru) a svíravé (všechny luštěniny). Tyto chutě otevírají cesty, kterými se tělo zbavuje nadbytečného hlenu a vlhkosti. Omezte kaphu budující, sladké, kyselé a slané potraviny, které by mohly způsobit zadržování vody. Minimalizujte syrová a studená jídla, preferujte teplá, lehká jídla. Lehčí obiloviny, jako je quinoa, proso a ječmen jsou vhodné pro snížení kaphy, ale minimalizujte potraviny, ve kterých je dominantní pšenice.
  • Provádějte očistnou techniku džala néti – proplachujte si nos slanou vodou. Nejenže pomáhá odvrátit nachlazení a sennou rýmu, ale také zlepšuje vaše dýchání.
  • Při jarním nachlazení pomáhá ke snížení hlenu konzumace lehkých, teplých, jednoduchých potravin. Polévka je ideální. Vyhněte se mléčným výrobkům, sladkostem, smaženým potravinám a kvašenému chlebu. Vynikající je čerstvý zázvorový čaj, a to zejména s medem přidaným po vychladnutí čaje. Med je nejlepší sladidlo pro typ kapha a na jaře i pro ostatním typy.
  • Bylinná pomoc – chyawanprash je vynikající ájurvédský bylinný džem na posílení imunity a posílení plic (můžete si to vyzkoušet na toastu k snídani). V případě přetrvávajícího nachlazení zkuste trikatu (zázvor, černý pepř a dlouhý pepř), který vysušuje sliznici. Neměla by se užívat v těhotenství, nebo s přemírou pitty (např. pálení žáhy nebo překyselení). V kuchyni používejte větší množství kurkumy a černého pepře – mají antivirové a antibakteriální vlastnosti a mohou být použity v léčivých dávkách při všech infekcích dýchacích cest.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

24.04.2015 - 09:27

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám