Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Velmi příjemné dopoledne s herečkou Ivanou Jirešovou

Ivanka Jirešová (33) je herečka, známá nejvíce ze seriálu Ordinace v Růžové zahradě. Vystudovala konzervatoř, pracovala dlouho jako redaktorka časopisu Harpers Bazaar. Nyní kromě seriálu hraje ještě v několika divadelních představeních v divadle Kalich, Palace a Komorním plzeňském divadle. Sešly jsme se v příjemném studiu jógy na Kačerově v pátek dopoledne s tím, že si zacvičíme a uděláme rozhovor pro Jógažurnál. Uvařily jsme si výborný čaj „Anděl strážný” a pod andělskou ochranou jsme si ve chvilce na sebe vzájemně vypovídaly naše životní příběhy. Jóga byla moc příjemná, plynula jemně stejně jako naše dopoledne. S královnou víl z letních shakespearovských slavností bylo zkrátka moc fajn.

Obligátní otázka – jak jsi začala cvičit jógu?

image„Před šesti lety jsem jako redaktorka vyrazila psát o józe, tak jsem se ocitla na hodině powerjógy s Lenkou Kýrovou. V té době jsem chodila často do posilovny, cvičila aerobik. I když to byla „jen” powerjóga, docela mě to zasáhlo. Vzpomínám si, jak jsem se tenkrát na konci hodiny rozplakala. A to byl můj začátek. Pak jsem zkoušela Iyengar, natahovala jsem se, to byl zážitek, ale ne úplně moje cesta. Tak jsem se vrátila ke klasické józe. Za rok, za dva jsem začala pozorovat, že je mi moc dobře i vnitřně, bylo to moc fajn. A pak jsem poznala mého guru Andreu Smékalovou na józe pro těhotné.”

Jak poznáš guru? V čem je pro Tebe Andrea guru?

“Myslím, že je důležité, aby v Tobě cvičitel vzbudil zájem, aby ses po jeho hodině cítila extrémně jinak, než po ostatních lektorech. Na lekcích Andrejky ocenuji její nasazení, vysvětlení k ásánám a konečně i to že každou hodinu zahájí nějakou moudrou myšlenkou z nějaké moudré staré knihy. Zkrátka umí dokonale motivovat!”

Jak cvičíš? Pravidelně? Doma? Nebo chodíš někam pravidelně cvičit?

„Víš, dovedu si představit, že jednou budu cvičit pořád, věnovat se pravidelně meditacím a cvičení. Teď to tak ale není. Když mám Sofii (4letá dcera, kterou mají ve střídavé péči), tak se snažím být každý okamžik s ní. Spolu spíme, vstáváme, usínáme a děláme všechno spolu, tak to mi moc času na jógu nezbývá. V takových chvílích si najdu čas alespon na kratkou meditaci nebo dechová cvičení. Hodně cvičím, když pracuji, protože potřebuji spoustu energie a tu mi jóga dává.”

A kde?

„Často doma, když zrovna nekopu na zahradě jezírko, nebo v Říčanské Harmonii, protože ji mám nejblíž, ale tady je to taky nádherné, tak až se otevře Óm studio na Kačerově, tak budu tady.”

Kopeš si doma jezírko?

image“Nojo, včera jsem vykopávala čtyři hodiny okolo něho hlínu, aby mi tam rostla krásná tráva . Jsem zvyklá dělat na zahradě těžší práci. Maminka mě lákala vždycky na plení záhonů, ale já radši s tátou vykopávala jámy pro stromy nebo vozila hlánu nebo míchala beton…Krumpáč, lopata to jsou moje nástroje!.V jezírku už bydlí tři jeseni a jeden karas Karel. Jeseni nemají ještě jména protože jsou to trojčata k nerozeznání stejní- jako vejce vejci.. Hlavně už mi tam zurčí voda, to to je velká nádhera Zenový valouny nemám, ale sehnala jsem krásný žulový placatý kameny z překrásného kamenolomu Žernovka, který mám blizko. Už jsem je tam byla “vyloupit” nejmín 2Okrát, no a v ulici už mám přezdívku Ivča Kamenice. Na úseku asi 200 m čtvrečních. jsem už vysázela asi 50 rostlin včetně magnolie, sakury, katalpy, previsle jablunky, modrinu…. No těším se až to všechno vyroste a ja tam budu jako v pralese…”

Máš ráda při cvičení hudbu, nebo radši dáváš přednost klídku?

“Právě, že pořád pátrám po nějakých příjemných cédečkách. To dnešní (Yoga Sole) bylo v pohodě. Nemám ráda synteticku hudbu. Nedávno jsem zabroudila k Džoudymu a chtěla si koupit nějaké relaxační CD, dost mě vyděsilo, že téměř všechny byly nahrány bez živých nástrojů. Mám jedno svoje oblíbené Vighnaharta, ktere jsem sehnala v Levnych knihách. Občas cvičím na Štěpána Raka, můžu doporučit CD Chvále čaje anebo hubdu k filmu Baraka.”

A co životospráva?

image“Samozřejmně se velmi změnila cvičním jógy. Ale vůbec do niceho jsem se nenutila, stačilo jen bedlivě naslouchat tělu a zjistit, co mu dělá dobře a co ne. Jinak většinou frčím na ovoci, celozrnném chlebu a ořechách, miluju zeleninové polévky. Samozřejmně, že se občas zprzním nějakou škodlivinou, ale v mezích normy.”

Proč myslíš, že se teď víc lidí zajímá o jógu? Je to trend?

“Trend to jako znamená moderní? Když jsem pracovala v Harperˇ s Bazaaru, tak vím, že témeř všechny hollywoodské hvězdy cvičily jogu, takže to trend asi je. Ale je to dobře… U nás jde všechno pomaleji, nicméně čím víc lidí na světe bude cvičit jógu tím líp. A taky možná, že už hodně žen, zjistila , že se po aerobiku nebo spinnigu nehubne tak dobře jako po józe ha ha ha…”

Chystáš se do Indie? Co se Ti vybaví, když se řekne „Indie”?

“Moc bych si přála tam odjet a cvičit tam jogu. Pod slovem Indie si představím Himaláje, vítr, krásné hluboké zářivé oči indických dětí a starců a zářivé barvy jejich obleční. Miluju fuksiovou, tyrkysovou, žlutou. Takové odstíny tady málokdy nosím a přitom mě velmi přitahujou. Raději bych tam asi odjela do hor.”

Jaké máš teď nejmilejší knížky?

“Už moc nevěřím takovým těm esoterickým knížkám se srdíčky na obálce, ale na doporučení svoji kamarádky jsem si koupila knihu Miluj svůj život. Je to velice jednoduše napsaná kniha , ale musím ji vřele doporučit, protože mi odpověděla na spoustu otázek. Nejčerstvější moje knížka je Mág od Paola Coelha a moc ráda mám Nevyšlapanou cestou od M.Scott Pecka. Miluju zázraky, které člověk dokáže svou vírou a trpěllivosti. To se mi také líbí na józe, že dává člověku ohromou sílu, rozkrývá silné myšlenky a v podstatě ukazuje cestu, po které se máme dát.”

Díky za za rozhovor a krásné dopoledne!

Zuzana Bergerová

Foto: Vojtěch Jna pro Ženu a život

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.09.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám