Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Přes mezinárodní vztahy k józe

Lucie Königová (35), lektorka jógy, www.yogina.cz

„Jógu jsem pro sebe objevila přibližně před třinácti lety, v době, kdy jsem řešila zdravotní problémy. Hledala jsem něco, co by doplnilo mou meditační praxi a současně mi pomohlo navrátit fyzické síly.” Už při studiu na gymnáziu se hodně zajímala o buddhismus a východní směry myšlení a žití. „Později jsem kromě intelektuálního zájmu začala hledat něco, co by pojímalo i fyzickou stránku, protože se mi zdálo, že při přechodu na jemnější hladiny vědomí je pro většinu lidí nezbytné dát si do pořádku nejprve tělesnou schránku, aby co nejméně rušila a neustále nestahovala pozornost k sobě a současně, aby se v ní člověk cítil dobře a doma.” Jóga ji zaujala hned od první chvíle. „Při studijních pobytech v zahraničí, ale i u nás v Čechách jsem se postupně dostala k různým školám, směrům a učitelům jógy a pak si začala dělat první učitelské kurzy. Zcela zásadně mě pak ovlivnilo studium s mými indickými učiteli, Mohanovými.”
Původně Lucie vystudovala na Filozofické fakultě UK, obory překladatelství a tlumočnictví angličtina a politologie/mezinárodní vztahy. Pracovala jako profesionální tlumočnice a překladatelka a výzkumná pracovnice v Ústavu mezinárodních vztahů a šéfredaktorka časopisu Mezinárodní vztahy, přednášela na katedře politologie Filozofické fakulty UK. „Stále ještě tlumočím a překládám, protože mě to těší, baví a do jisté míry živí, ale už daleko méně než dříve, většinu času se věnuji vlastní praxi, studiu a učení jógy.”
Učit jógu začala před 6 lety. Nejprve to byly záskoky za kamarádky a pak dostala příležitost vést pravidelné lekce a kurzy. „Jóga mi přinesla především prožitek a uvědomění si toho, že hluboký mír a klid, pocit naplnění a štěstí je v samotném středu naší bytosti. Že je nemusíme hledat vně, že ve své přirozenosti a ve svém základu jsme takoví, jen si to uvědomit a nebránit tomu. Což je zpravidla nepochopitelné pro naši mysl, ale je to v naší zkušenosti, v našem prožitku mysl přesahujícím. Díky józe jsem poznala nesmírně inspirativní lidi, kteří mě nezměrně obohatili a obohacují. Z praktického hlediska mi pomáhá řešit řadu situací, ze kterých bych si dříve zoufala a které mě hodně vyčerpávaly – fyzicky i psychicky. Díky józe dokážu pracovat soustředěněji a s větším klidem. Je zajímavé, že to často vnímají i klienti, pro které tlumočím a překládám – často mi říkají, že je pomáhám zklidňovat. A v neposlední řadě mi jóga pomohla i výrazně si zlepšit zdraví. Díky józe jsem si také uvědomila, že nejsou pozitiva a negativa, tak jak je běžně vnímáme (že existují jen v našem vnímání, nastavení mysli), ale že se věci dějí, tak jak se dějí a naším úkolem je naučit se je vnímat jako něco, co nás má v životě směřovat a učit, nikoli jako něco, na co máme být pyšní nebo z čeho si naopak zoufat.”

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

20.08.2010 - 13:57

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám