Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor o vědomé pomoci s Alexandrou Kropp

heartofschool

Přinášíme vám rozhovor s Alexandrou Kropp, autorkou nové e-knihy Autentické pojednání o nejzelenější škole na Zemi a vědomé pomoci.

1. Alexandro, jak jste se dostala k dobrovolnictví na Bali?

Po pravdě řečeno úplnou náhodou, ale vím, že náhody neexistují, prostě jsem dítě štěstěny.-) Můj záměr a mise na cestách bylo pomáhat druhým, potřebným, takže byl posvěcen a já dostala jedinečnou příležitost právě v tomto unikátním prostředí Green School.

2. A jak Vás napadlo napsat o tom knihu?

Byla jsem nadšená a okouzlená vším co tuto vzdělávací instituci tvoří a jaká je její výjimečná realita. Mým životním údělem je sdílení a ochrana životního prostředí, proto mě napadlo podělit se o mé zážitky, zkušenosti i poznatky s českou veřejností. Protože příklady táhnou a ty dobré o to více. Je důležité inspirovat se vždy od těch nejlepších.

3. Jaká byla cesta od myšlenky k vydání knihy?

Snadná, pokud je bohulibý záměr pak jde vše skvěle. Měla jsem podporu školy s uveřejněním originálních školních fotografií. Už proto, že jsem první na světě, kdo napsal knihu o Green School. Existuje mnoho reportáží a článků, ale kniha zatím pouze moje vlastní.

4. Můžete knihu našim čtenářům přiblížit?

Foto kniha představuje mezinárodní školní unikát – Green School na ostrově Bali (jejíž brána byla otevřena v roce 2008 a po čtyřech letech vyhlášena jako Nejzelenejěší škola na Zemi) s popisem jejích unikátních předností, především konceptu green studies ve výuce i výchově dětí a jejich osvěty. Pojednání je doplněno o autentické zážitky z mých dobrovolnických aktivit na tomto kouzelně vzdušném a láskyplném místě, dále pak o poznatky vědomé pomoci a ekonomice daru.

5. Pro koho je kniha určena?

Pro všechny uvědomělé lidské bytosti, které střeží přírodní poklady a pečlivě dbají o to, co tady po sobě na planetě zanecháme. Pro ty, kteří mají srdce na dlani a nezištně pomáhají s láskyplnou štědrostí, aniž by za to něco očekávali.
V neposlední řadě patří všem rodičům i učitelům, kterým není lhostejná budoucnost dětí a záleží jim na životních podmínkách, v jakých se pohybují, vzduchu, který dýchají, a okolí, jež je obklopuje i formuje.

Pomoc je sdílení, sdílení je péče, péče je láska.

6. Co od ní mohou čtenáři očekávat?

Zejména inspiraci a potvrzení, že nic není nemožné, že když se chce, všechno jde! A především záživné čtení protkané dech beroucími fotografiemi z exotického prostředí.

7. Co Vám při psaní přináší největší radost?

Když jsou lidé v mém okolí autentičtí, upřímní a váží si svého života, přírody. Pokud jsou vděční za vlastní hojnost, dary i osobitost. Jsou uvědomělí ke svému okolí, jsou nápomocní a nemyslí jen na sebe.

8. Jaké jsou Vaše další plány, uvažujete o napsání další knihy?

Ano, mám toho mnoho, co bych ráda sdělila a předala mým fanouškům i čtenářům. Už na dalších pojednáních pilně pracuji.

/

9. Jaký zážitek si z dobrovolnické práce na Bali vybavíte nejraději?

Nejde vypíchnout pouze jeden, bylo jich nespočet a všechny jsou navždy vryté do mého srdce.
Ale nejúsměvnější byla neskonalá radost dětí doprovázená neutuchajícím nadšením, když jsem jim jako odměnu za splněný domácí úkol vyvěsila na facebook mou fotku s Petrem Čechem, jejich fotbalovým bohem a vzorem. Nemohli uvěřit svým očím! Stala jsem se pro ně hrdinkou. Všude se chlubili. Stará se o ně někdo, kdo je na obrázku s jejich nejoblíbenějším brankářem, dokonce nejlepším na celém světě. (Děkuji Vám, Petře. Pozn. autorky.:-))

10. Pomáháte i jinde?

Ano, samozřejmě. Právě odlétám do Indie, kde se budu znovu věnovat dobrovolnické pomoci na území „Malého Tibetu.“

Alexandra Kropp: světoběžnice, inspirátorka, spisovatelka, dobrodružka - průvodkyně do neznáma, která se vydala do světa uchopit své poslání a převést ho v každodenní realitu sdílení i pomáhání. Její životní filosofie je “Přijímej a sdílej” může být motivací pro mnohé snaživé, kteří obětují pohodlí domova a vydávají se za hlasem svého srdce v touze po autentickém osobním příběhu protkaným prožitím plnohodnotných dní ve spokojené radostné přítomnosti nevšedností.

11. V čem je škola na Bali výjimečná?

Naprosto ve všem.-) To se zde nedá stručně vyjádřit, podrobnosti jsou výstižně popsány právě v této prvotině. Za vše hovoří fakt, že děti jsou tam tak šťastné, spokojené a naplněné, že nechtějí mít dny volna ani prázdniny, vždy pláčou, že chtějí být škole…

12. Pokud se chce někdo aktivně zapojit do práce dobrovolníka, kde má začít?

Na celém světě i u nás existuje nekonečně mnoho možností a příležitostí, každý si musí zvážit sám, co je pro něj to pravé a jak chce participovat či vykonávat altruistickou pomoc. Jakákoliv snaha či přispění je jedinečné, chvályhodné. Více podrobností o dobrovolnické práci najdete v knize.

13. Jakým způsobem mohou čtenáři podpořit projekt Zelené školy na Bali?

Nejlépe zakoupením této knihy.-) Můj závazek je darovat 1 AUD z každého prodaného kusu do stipendijního fondu Green School určeného balijským dětem, kterým se tímto prostřednictvím dostane světově uznávaného, mezinárodního vzdělávání.
Zájemci si mohou fotoknihu v rozsahu 119 stran v pdf formátu objednat prostřednicvím emailu: greenconsciouseducation@gmail.com. Za 209.- Kč dostanou čtení, které se rovná snění.-)

14. Máte pro naše čtenáře nějaký vzkaz?

Abychom si všichni kazdodenně bytostně uvědomovali vlastní odpovědnost vůči společnosti i životnímu prostředí. Dodržovali principy a pravidla střídmého, pokorného života, s uctivostí k tradičním lidským hodnotám, nefalšovanému, skutečnému lidství.
Píši s vírou i nadějí, ať je nám všem dobře na Zemi ♥♥♥.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

10.08.2014 - 20:40

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám