Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Nahá jóga – není těžké se svléknout, je těžké cvičit jógu

Přinášíme vám rozhovor se Zdeňkou Huňáčkovou, organizátorkou a propagátorkou cvičení nahé jógy.

1. Jaký zážitek si ve spojení s jógou vybavíte nejraději?

S jógou mám velice krásné zážitky především v přírodě. Hodně cestujeme do odlehlých končin a je opravdu nádherné, když ráno začnu cvičením jógy například na břehu moře, nebo někde na horské louce. To je opravdu neopakovatelný zážitek. Nemusím podotýkat, že cvičím pokud možno bez oblečení:-)

2. Máte nějakou oblíbenou knížku o józe, kterou byste čtenářům doporučila, případně webové stránky?

Co se týče literatury, mám v knihovničce pár knih o józe, například JÓGA všedního dne pro ty, kteří chtějí lépe žit, Jóga podle ročních období, atd. Občas do nich nahlédnu a hledám inspiraci. V současné době jsme zaplaveni informacemi, a co se týká jógy, je toho opravdu spousta.

3. Jak se díváte na roli hudby při cvičení jógy?

Hudba je součástí každé hodiny. Navodí se příjemná atmosféra a člověk se začne soustředit na tóny, cvičí ásany, pozvolna se pohrouží do sebe a zapomíná na běžné starosti. Velice příjemné je také přítmí a světlo svíček. To už je prostředí pro jógu dokonalé.

4. Nahá jóga, jak byste nám ji stručně představila?

„Nahá jóga“ pochází již z 8. století př. n. l. ze sekty jogínů Naga Sadhus (Naga = nahý), kteří rituálním odložením šatů odhodili od sebe také všechny tíhy lidského života a spojili se jen s čistou, člověkem neposkvrněnou přírodou.

O Zdeňce Huňáčkové
Jako člověk se považuji za velmi svobodomyslnou - svobodu považuji za jednu ze základních potřeb člověka, jsem tolerantní a vstřícná k názorům jiných a přes všeobecné spojování jógy s jistým stupněm asketizmu, jsem vcelku požitkář - zejména v jídle:-). Jsem výtvarnice, sochařka.

5. Jaká k ní byla Vaše cesta?

Cvičení a organizování nahé jógy se věnuji již tři roky. Prvotní myšlenka byla Nahá jóga pro páry. Vycházela jsem ze svých vlastních pocitů a způsobu života. S manželem děláme vše společně, vyhledáváme činnosti, které je možné dělat v páru, a především jsme vyznavači naturizmu. Z toho důvodu jsme hledali něco, co uspokojí naši touhu po pohybu a ještě se skvěle doplní s další zásadní věcí a tím je nahota.

Nahá jóga toto vše splňuje. Sama nejsem tak zkušená jogínka abych mohla vést plnohodnotnou hodinu, a raději jsem oslovila velice šikovnou cvičitelku, která ještě ke všemu je naturistka tělem i duší a tím pádem nemá problém s nahotou.

/

6. Můžete nám přiblížit, jak probíhají lekce?

Nahá jóga se v ničem neliší od jógy, jak ji všichni známe. Jediný rozdíl je, že při cvičení jsme všichni nazí. Je pravda, že si musíme trošku vylepšit podmínky, co se týče cvičících podložek. K tomu abychom si udrželi “tepelný komfort”, je potřeba mít pod sebou ještě příjemně teplou deku, která nás izoluje od studené podlahy, a taky nepřijdeme do styku s podlahou 🙂

7. Pro koho je nahá jóga určena?

Nahou jógu bych doporučila především párům, je to opravdu úžasné, když cvičíte s partnerem vedle sebe, prožíváte vedle sebe to uklidnění duše, “bolest těla”, sledujete společně pokroky, máte společné zážitky, probíráte, co komu jde lépe. Je toho opravdu hodně co se dá z jedné hodiny strávené na nahé józe vytěžit.

8. Co od ní mohou případní zájemci očekávat?

Cvičíme společně ženy i muži, aby tak jako v běžném životě byl zachován soulad (či protiklad) ženského a mužského principu. Věk účastníků není omezen. Různorodost věku je pro skupinku obohacující. Vzhledem k tomu, že čas běží a většina z nás byla začátečníky, přece jen nějaký pokrok je znát, proto se již považujeme za mírně pokročilé.

Tím pádem, to má nový příchozí bez zkušeností trošku ztížené, ale není problém se do cvičení jógy zapojit i během roku. Cvičitelka novému zájemci vše pečlivě vysvětluje a my znalí věci již cvičíme sami.

9. Co vede zájemce o jógu k tomu, že ji cvičí nazí?

Většina zájemců o nahou jógu jsou lidé, kteří jsou srovnaní se svým tělem, nestydí se, jsou zvyklí chodit nazí nejen doma, ale také v lázních, saunách, na dovolených… Na kurzech nahé jógy je láká to spojení cvičení a nahoty. Samozřejmě se občas najde někdo, kdo má absolutně jinou představu, má bujnou fantazii a představuje si něco erotického. Ten je však brzy vyveden z omylu, stačí, když si zacvičí pár ásan a má starostí nad hlavu, jak poskládat své tělo:-)

10. Máte pro naše čtenáře nějaký vzkaz?

Lidé dělají nazí mnoho příjemných a krásných činností od koupelí, spánku až po erotiku – tak proč ne cvičení jógy!

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

22.08.2014 - 15:25

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám