Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Na návštěvě u „číňanky“ aneb Terapie jídlem Marty Tovtové

Navštívili jsme „číňanku“ – Martu Tovtovou. Umí prý zázraky. Mimo jiné léčit i závislost na sladkém. Na jakých principech funguje tradiční čínská medicína a co všechno se díky ní dá vyřešit?
Po partě hereček-jogínek a božské Lence Robinson jsem se rozhodla navštívit „číňanku“ Martu Tovtovou. Umí prý zázraky. Mimo jiné léčit i závislost na sladkém. Na jakých principech funguje tradiční čínská medicína a co všechno se díky ní dá vyřešit?

Jak pracuje „číňanka“ Marta Tovtová?
Výživou se zabývám více než 15 let. Vystudovala jsem tradiční čínskou medicínu (TČM) a v posledních letech mě velmi okouzlilo i hluboké studium ájurvédy. Tyto dva směry jsou pro mě zásadní a výborně se doplňují. Čerpám z jejich tisíciletími ověřených znalostí a spolu s osobními zkušenostmi je propojuji do vlastní teorie, kterou nazývám jednoduše „terapie jídlem“. Strava je pro každého z nás nedílnou součástí života. Jídlo a celkový přístup k němu velmi ovlivňuje nejen náš zdravotní stav, ale i naši celkovou fyzickou a psychickou kondici. Jídlo je součástí dne každého z nás a zároveň většina řeší nějaké zdravotní dysbalance. TČM i ajurvéda se dívají na člověka jako na unikátního a nezaměnitelného jedince a přesně tak k němu i přistupují. Já osobně vyšetřuji podle systému TČM, který je velmi jasný a logický. Na jeho základě zjistím, co je v těle v nepořádku a navrhnu léčbu. Vždy je několik cest. Ta, po které se společně s klientem vydáváme, souvisí nejen se zdravotním stavem dotyčného, ale také s jeho životním stylem, prací, finančními a časovými možnostmi, případně s dalšími okolnostmi. V první řadě upravuji jídelníček klienta. Často používám k léčbě i čínské bylinné směsi, které jsou velmi mocné a dají se díky nim vyléčit i dlouholeté chronické nemoci. Zásadní a nejdůležitější části samotné léčby jsou přesná diagnóza klienta a jeho vůle ke změně.

Co je vlastně TČM?
Tradiční čínská medicína (TČM) pojímá člověka holisticky a přistupuje tak i k jeho léčbě. Respektuje princip lidského těla, ve kterém vše souvisí se vším. Jde v podstatě o protikladný přístup, než má ve zvyku západní medicína, která léčí jednotlivé části těla specialisty. Moc dobře to většina z nás zná. Lékař napraví určitý problém, nicméně častokrát na úkor jiné části těla. TČM pracuje s člověkem jako celkem a velmi moudře ví, že oslabí-li se jeden orgán, následuje dominový efekt, kdy oslabení postihne i další části těla. Zároveň je samozřejmě ovlivněna i psychika jednotlivce. Mohou vznikat negativní emoce, které zpět ovlivní určitý orgán, a takto se rozvíjí koloběh nerovnováhy. Jde o velmi hluboký a logický přístup k člověku a jeho zdraví, ze kterého naprosto jasně vyplývá, že lidské tělo i duši nelze léčit odděleně. TČM není žádná trendová záležitost, ani v ní nehledejme nahodilé objevy, jde o tisíce let vyvíjející se dokonalý a ucelený systém, který využívá při léčbě čínské bylinné směsi, akupunkturu, masáže, cvičení a dietetiku. Tyto metody se výborně doplňují, a díky tomu je možné vytvořit optimální individuálně zaměřený léčebný plán pro daného jedince a jeho problémy.

Kde je podle tebe kořen většiny zdravotních problémů?
Původci jsou mnohokrát v psychice. A pak samozřejmě špatné stravovací návyky. Podle ájurvédy až 80% nemocí souvisí se špatnou stravou. Když je poškozený některý orgán, odráží se to v psychice člověka a naopak. Když dotyčný není psychicky v pořádku, poškozuje to další orgány. Například vztek nebo frustrace jsou emocí jater, což je hodně dynamický orgán. Vzniká v nich horko a nabourávají se do žaludku, střev nebo močového měchýře – navzájem se ovlivňují. Dalším často oslabeným orgánem bývá v dnešní době slezina. Vyčerpáváme ji nadměrným sezením, přemítáním, intenzivním studiem a nevhodnými sladkostmi, ochlazujícím jídlem, nevhodnou skladbou potravy a přejídáním. Tím se dostaneme do kruhu, z kterého se velmi těžko vystupuje. Občas si připadám jako policajt. Pátrám, co se v lidském těle vlastně děje, který orgán v daném problému hraje „první housle“. Vždy je oslabeno více orgánů najednou. Například stagnující játra, oslabená slezina, vyčerpané ledviny – to je velmi častý obraz dnešního člověka.

Někteří se prý díky tobě a čínské medicíně zbavili závislosti na sladkém. Co je to za kouzla?
Jsme opět u sleziny. Chuť a závislost na sladkém je většinou způsobena oslabenou slezinou. Každý orgán má svoji chuť, která ho harmonizuje. Slezina potřebuje ke své léčbě sladké, ale přemíra sladkého ji naopak poškozuje. Pokud slezina vyžaduje sladké, má „na mysli“ zeleninu a obiloviny, které mají sladkou podstatu. Bohužel my si to překládáme jako čokoláda, dort atd. Není to tedy tak, že přestaneme jíst sladké. Začneme jen jíst více obilovin, sladkou zeleninu a další sladké potraviny. Například si místo sušenek můžeme dát podušená jablka s kořením posypaná praženými mandlemi. Pro celkovou harmonii potřebujeme všechny chutě. A když nějakou vynecháváme, tak nám logicky chybí a my po ní prahneme. V rámci diet se často snažíme nejíst tuky a sladké, ale z toho pak vznikají „vlčí hlady“ a časté nájezdy na ledničky. Kvalitní tuky jsou v naší stravě velice důležité.

Právě jsi se dotkla častého tématu žen – hubnutí. Je cesta k žádoucí váze přes zeleninové saláty, jogurty, ovoce? Pomáháš i s těmito otázkami?
Ano. Velmi často a ráda. Zmiňuješ saláty a jogurty. Například hodně žen má oslabený trávicí oheň, jsou zachlazené – nejčastěji právě díky dietám, zeleninovým salátům a bílým jogurtům. To vše jsou potraviny velmi ochlazující a například v zimě naprosto nevhodné. Ženy pak zakusují pro ně stresující zkušenost, že po rádoby zdravé stravě se vůbec necítí dobře a naopak tloustnou. Syrová zelenina je těžko stravitelná a ochlazující, jogurt je také chladná potravina, přestože obsahují velice málo kalorií, můžeme po nich přibývat na váze. Ochladí nás, zpomalí metabolismus, oslabí slezinu, trávicí oheň. V organizmu vznikne vlhkost, to se pak projevuje otoky dolních končetin, otoky v obličeji, celulitidou. Mimochodem stav sleziny se odráží na stavu našeho svalstva. Slezina drží věci na svých místech, pokud je oslabená, vše na těle začíná padat dolů. Obličej působí povadle, přepadávají horní víčka, prsa ztrácejí tvar, tělo začíná tvarohovatět. Jelikož vše padá dolů, tak se často nadbytečné kilogramy drží na zadku a nohou. Žena ani nemusí mít nadváhu, ale tělo je rozměklé, a to i u těch žen, které pravidelně cvičí. Dnes tento stav bohužel můžeme vidět i na velmi mladých dívkách.

Takže, když si dáme místo zeleninového salátu teplou polévku se zahřívajícím kořením, budeme se cítit daleko lépe. Důležité je udělat si na jídlo čas, věnovat mu pozornost, jakou si zaslouží, nevynechávat obědy, nejíst ve spěchu u počítače. Dá se hubnout velmi zdravě, nestrádat. Není to o sebezapření a odejmutí chutných pokrmů a radosti z jídla. Hlavní zásada je, že cokoliv sníme, by nám mělo chutnat. Spousta lidí jí určité pokrmy jen proto, že si myslí, že jsou zdravé, ale nechutnají jim. Je tolik možností, že toto opravdu není třeba. Navíc si myslím, že když nám něco nechutná, tak to pro nás není vhodné. Tělo si samo řekne, co potřebuje. Samozřejmě je k tomu nutná určitá citlivost a vnímání sama sebe. Tělo zanešené toxiny bude vydávat falešné signály.

Jak se díváš na půsty?
Za tu dobu, co se dietetikou zabývám, jsem vyzkoušela spoustu výživových směrů, hladovky, půsty, takže z vlastní zkušenosti vím, co taková neodborná hladovka s člověkem může udělat. Půsty jsou pro nás dobré, ale je velice důležité, jak jsou provedeny. Každý konstituční typ potřebuje něco jiného. Je třeba zohlednit období, kdy se půst provádí, a také momentální životní situace. Pokud máme zrovna náročné období, tak půst není úplně nejvhodnější. Půst není jen o jídle, ale také o půstu od ostatních věcí. Je dobré mít čas pro sebe, více se věnovat praxi – józe, taichi apod., chodit do přírody. Nekoukat na televizi, vyhnout se nákupním centrům, zbytečně nemluvit.

Vyřešila jsi někdy problém, se kterým si západní medicína nevěděla rady?
Právě před pár dny tady byla paní, která měla dlouhodobé problémy se žaludkem, měla helikobakter a veliké každodenní bolesti trvající několik let. Antibiotika od lékaře nezabírala. Společně pracujeme na odstranění pár měsíců. Bolesti břicha jsou prakticky pryč, výrazně se zlepšila psychika. Musím říci, že je velice naplňující, když léčba funguje a zdravotní stav i celková kondice klienta se postupně zlepšuje. Je to radost.

Zní to vše logicky, velmi lákavě a navíc jednoduše. Kde máme ale začít?
Každý musí samozřejmě začít sám u sebe. Ale konkrétně může být dobrou inspirací a průvodcem například i ucelený systém přednášek 5 ELEMENTŮ. Systematicky zde hovořím o všem zmíněném. Tento propojený cyklus pěti přednášek je především o stravování a vaření podle TČM a ajurvédy. Představuji jednotlivé orgány v lidském těle a jejich vzájemnou propojenost. Objasňuji různé dysbalance orgánů a jejich spojitost s lidskou psychikou. Dozvíte se, jak tyto projevy uvádět do rovnováhy pomocí stravy a dalších technik. Během 5 týdnů můžete kromě revolučních kroků ve stravování provést i celkovou reorganizaci kuchyně. Dozvíte se, jak nakupovat, jak začlenit rodinu a jak si rozvrhnout den. Součástí přednášek jsou skripta, recepty a občerstvení. Na konci je vždy prostor i pro osobní dotazy.

Stravování podle zásad tradiční čínské medicíny není dietou, tak jak ji známe v moderním pojetí. Jedná se o dlouhodobou změnu stravování, aby nám to, co jíme, chutnalo a pomáhalo dlouhodobě si udržet pocit zdraví a dostatek energie. V případě nerovnováhy nám vhodně zvolená úprava stravování může pomoci se vyléčit z různých zdravotních problémů a bolestí nebo v součinnosti s dalšími terapeutickými postupy významně podpořit léčbu.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2014 - 13:19

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám