Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Josef Rubin přitahuje lidi, kteří chtějí udělat změnu ve svém životě

Povídání s Josefem Rubinem o jeho cestě k Ájurvédě a o tom, jak se dá vědomě užívat život kdekoli a kdykoli. Zúčastněte se jeho semináře letos v září, který se koná v Praze!
Setkali jsme se v kavárně Kido na Letné. Nad šálkem čaje jsem si v dobrém naladění povídala s Josefem Rubinem o jeho cestě k Ájurvédě a o tom, jak se dá vědomě užívat život kdekoli a kdykoli.

Josef Rubin je původem z Oregonu na západním pobřeží USA, kde se na rozdíl od jiných míst ve Spojených státech daří alternativnímu způsobu života. Vyrůstal v komunitě lidí, jež skrze alternativní medicínu, léčitelství, hudbu, vědomé prožívání a spiritualitu nachází spojení s přírodou, ze které vychází jejich životní styl. Sám sebe popsal jako vášnivého, vznětlivého, soucitného a jak doufá inspirativního člověka, který nachází radost ve všech věcech a je vděčný za život, jaký je. Nebývá smutný, ale netěší ho nelaskavost lidí vůči sobě samým a druhým.

Letošní léto tráví Josef v Evropě. Základnu má na několik měsíců v Praze, odkud odjíždí do Německa a Rakouska na semináře ájurvédských masáží a terapií.

Josefe, jak jsi se dostal k Ájurvédě?
Od mládí jsem se zajímal o alternativní způsoby léčení. Na začátku to byla čínská medicína, kterou jsem studoval, a stal se doktorem, pak jsem svůj zájem rozšířil o léčitelství a zdravý životní styl obecně. Ájurvéda začala do západního světa pronikat na začátku devadesátých let. Tahle starodávná indická nauka o životě byla překládána a adaptovaná na fungování v prostředí nového světa, který měl odlišnou kulturu, způsob života i myšlení, a tím pádem i jiné zdravotní problémy, s nimiž se lidé potýkali. Byl jsem zvědavý a v rámci své léčitelské praxe jsem se rozhodl to vyzkoušet. Podstoupil jsem detoxikační kúru, což je jeden ze zásadních principů ájurvédské medicíny. Tou dobou také začaly vycházet knihy zabývající se Ájurvédou a já pokračoval v jejím praktikování a došel k jednomu pro mě zásadnímu zjištění. V porovnání s jinými alternativními styly byla Ájurvéda jedinečná svým preventivním přístupem ke zdraví. Poskytovala lidem možnost poznat sebe, své tělo a naučit se o sebe starat. Jinými slovy předcházet onemocnění a nemuset vyhledávat alternativní léčbu. Našel jsem tak v Ájurvédě něco, co mi dosud v jiných holistických přístupech chybělo, a to je prevence. Vnímám ji jako další vývojovou úroveň v přírodním přístupu ke zdraví. Dává člověku moc postarat se sám o sebe na základě porozumění vlastnímu tělu. Je to určitý způsob nezávislosti.

Co pro tebe Ájurvéda znamená?
Na osobní úrovni je to propojení mé jogínské a tantrické praxe s další životní cestou. Líbí se mi, že mi umožňuje pomáhat nemocným k uzdravení a zároveň vést lidi k pochopení toho, kým jsou. Dává mi možnost učit je mít kontrolu nad sebou a chápat, proč mají něco dělat určitým způsobem, aby si udrželi zdraví a žili šťastný život.

Kdo byl tvým učitelem, kde jsi získal své znalosti?
Mým učitelem je doktor Vasant Lad, jemuž patří přídomek “žijící světlo” Ájurvédy pro západní svět. Je to významný indický lékař, který v 80. letech přesídlil do USA, aby šířil principy po staletí osvědčené indické medicíny do západního světa. Cítil to jako své poslání a věřil, že Ájurvéda může dojít opravdového naplnění právě v západním světě, kde jsou lidé otevření takovému druhu pomoci. Indové trpí spíše fyzickými onemocněními, zatímco lidé na západě mají častěji psychosomatické potíže a právě pro jejich léčbu je preventivní přístup ideální. Mají více peněz, aby si mohli dovolit konzumovat organické potraviny, zdravě žít, odpočívat, a proto otevřel svou školu právě ve Spojených státech. Mezi jeho další studenty patří mimo jiné známý americký odborník Robert Svoboda. Kromě toho jsem žiju posledních 5 let v Indii, takže jsem, myslím, vybaven dobrou kombinací teoretických znalostí a praxe.

Čím to je, že se Ájurvéda jako tradiční indická nauka dá tak účinně aplikovat v západním světě?
Je to právě onen aspekt možnosti převedení ájurvédského učení na jiné prostředí, jiné lidi, jiné problémy, jak inicioval a dále praktikuje doktor Lad. Krása Ájurvédy spočívá v tom, že není vázaná na Indii a na hinduistické náboženství. Je to fyzická manifestace léčebného systému, který vychází z přírody. Proto může přesahovat a prostupovat kultury, čas i prostor. Jde tu v první řadě o selský rozum, s nímž jsou schopní ztotožnit se lidé kdekoli na světě. Podstatou Ájurvédy je pět přírodních elementů – země, voda, vzduch, oheň, prostor – a ty jsou pro všechny stejné. Individuálně pak jde o pochopení fungování elementárních energií v nás, v našem okolí a naučení se pracovat s jejich projevy a distribucí tak, abychom dosáhli vyváženosti. Ať v Indii, v Americe nebo v Evropě, každý člověk je jedinečný a jde o jeho osobní uvědomění si sebe sama v rámci svého životního prostředí a vztahu k němu.

Dá se generalizovat a říct, jací lidé vyhledávají tvoje semináře a terapie?
Myslím, že přitahuju lidi, kteří chtějí udělat ve svém životě změnu. Zjednodušeně si dovolím tvrdit, že není možné udělat jakoukoli změnu bez toho, aby na ní byl člověk připravený, a k tomu si každý musí dojít sám. Ať už se jedná o seminář nebo návštěvu lékaře, je to vždy individuální. Bohužel jsou to často až extrémní situace, které člověka donutí něco změnit. Samozřejmě jsou i lidé, kteří došli uvědomění bez traumatického prožitku a mění své návyky, protože se chtějí učit nové věci a prohlubovat své zkušenosti. Ájurvéda nabízí pro každého něco na jakékoli úrovni touhy po změně se právě nachází.

Jaká je, myslíš, úspěšnost tvých seminářů?
Jsem do jisté míry perfekcionista. Mým záměrem je předat lidem co nejjasnější a nejpřehlednější informace. Věřím, že je můžu inspirovat svými zkušenostmi a předat jim tak radost z toho, kolik možností se jim otevírá. Je pro mě důležité, aby lidé z mých seminářů odcházeli s pochopením toho, že Ájurvéda je o zdravém rozumu, a naučili se stavět poznání na svých prožitcích místo pouhého vstřebávání informací.

Jak bude strukturně pražský seminář vypadat? Mám si připravit tlustý blok a tužku na poznámky, nebo bude spíše prakticky zaměřený?
Mám připravené tištěné materiály, které účastníkům rozdám, abychom mohli komunikovat přímo – z očí do očí, bez nutnosti psát si neustále poznámky. Materiály jim samozřejmě zůstanou. Důležitou součástí semináře je poznávání sama sebe. V první polovině prvního dne se budeme učit základní teorie fungování 5 elementů a manifestace jejich energií. Studenti si vyplní rozsáhlý dotazník, ve kterém je snad stovka otázek, na jehož základě pak určí, která je jejich převažující dóša. Je-li to váta, pitta nebo kapha. Na tom pak budeme stavět ve druhé polovině dne a učit se o vhodném jídelníčku, životním stylu a jak své poznatky uvést do praxe tak, aby fungovaly v náš prospěch. Dojde i na dechová cvičení, probereme témata stravování, trávení, biorytmu v různých ročních obdobích. Nevynecháme ani detoxikaci organismu, spánek, sexualitu a stavy mysli.

Jsi otevřený individuálním konzultacím po skončení semináře?
Určitě. Věřím v kontinuitu svých přednášek a nabízím individuální konzultace osobně i po emailu. V říjnu odlétám zpátky do Indie, ale do konce září jsem k dispozici tady v Praze.

Děkuju za rozhovor. Bylo mi opravdovým potěšením setkat se s člověkem, z něhož čiší nadšení a láska k životu a lidem.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2014 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám