Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga očima lékaře

Doc. MUDr. Jiří Votava, CSc se zabývá léčebnou rehabilitací, a to především osob s trvalým zdravotním postižením. Dosud pracuje jako lékař a pedagog na Klinice rehabilitačního lékařství 1. LF UK a VFN, jejíž přednostou byl do r. 2004.. Přednáší i na dalších fakultách v Praze i jiných městech. Dlouhá léta sám praktikuje jógu a doporučuje jí svým pacientům. Je spoluautorem několika knih a autorem řady odborných článků.

V r. 1988 byla ve Zdravotnickém nakladatelství Avicenum vydána kniha Jóga očima lékařů, kde byl docent Votava editorem a hlavním autorem. Kniha byla podložena dlouholetou praxí všech spoluautorů. Je velice zajímavá svým praktickým pohledem na řešení mnoha tělesných, ale duševních onemocnění skrze jógové praktiky a asány.

Pane docente, jak jste se setkal s jógou a co Vám přináší?

S jógou jsem se setkal začátkem 70. let nejprve prostřednictvím publikací – první byla Wernerova Hathajóga – ale brzy prostřednictvím řady učitelů, našich i zahraničních: M. Bartoňové, J. Holuba, A. Van Lysbetha, M. Bholeho a mnoho dalších.

Jóga mi přináší řadu příjemných zážitků, osobních zkušenosti a také setkání s milými a zajímavými lidmi. Zároveň rozšiřuje znalosti, které mohu uplatnit ve svém oboru.

Jak ji využíváte ve vaší praxi i v životě?
Provádím sám jógové techniky, i když zdaleka ne pravidelně. Někdy stačí využít dílčích znalostí, např. relaxace či ovlivnění dechu. U svých pacientů doporučuji jógu všeobecně či konkrétní techniky v případech, kdy pacient projeví zájem a já jsem přesvědčen, že by se jógové techniky mohly positivně podílet na odstranění zdravotních obtíží. Také jsem po řadu let organizoval kurzy jógy pro odborníky především lékaře a fyzioterapeuty, a tím šířil znalost a používání těchto přístupů.

Co Vás vedlo k napsání knihy Jóga očima lékařů?
Vedl jsem od r. 1977 Sekci pro využití jógy v rehabilitaci, která vznikla jako součást Rehabilitační společnosti. Poslední významnou publikací o józe byla tehdy „Žlutá jóga” v r. 1970 autorů Bartoňové, Bašného, Merhauta a Skarnitzla, která však byla v dobách normalizace ostře zkritizována a nemohla znovu vyjít. Teprve koncem 80. let byla situace příznivější, vycházely nejprve skripta „pro vnitřní potřebu oddílů”. Dr J. Šedivý napsal brožuru Jóga očima lékaře. Když jsme pak připravovali oficiální knížku pro Avicenum, byl Dr. Šedivý jeden ze spoluautorů a souhlasil s tím, aby byl tento název použit a mírně modifikován i pro novou publikaci.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.08.2009 - 11:43

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám