Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ivana Jirešová: Být pořád v klidu není normální

To by bylo, abych se nesešla s někým, kdo považuje OM yoga studio za svoje domovské, v mém oblíbeném OM yoga studiu. Za nelidského řevu mých i cizích dětí jsem si povídala s křehkou tichou a hloubavou herečkou-jogínkou Ivanou Jirešovou.

…začneme tradičně: nej- pozice?

Těch je spousta. Neoblíbené jsou předklonové. Mám něco s plotýnkou, nerovnováhu v kyčlích, takže jdu dopředu s tím, že mě to bude bolet. Většina dotazovaných nemá ráda některé pozice z důvodu vnitřně pocitových. Psychické bloky se dají rozdýchat. Bolest fyzická je pro mě na prodýchávání těžší.

…a nejoblíbenější?

Stoj na hlavě, svíčka, most…

Kdo vás k józe přivedl?

Sama jsem se přivedla, když jsem pracovala jako redaktorka pro Harper´s Bazaar a měla jsem vyzkoušet různé druhy jógy. Jako první jsem navštívila lekci power jógy, která na mě měla hodně silný vliv. Bude to už 9 let.

Jaký je váš názor na power jógu s odstupem času?

Na úvod musím říct, že můj jogínský režim je nestandardní. Nechodím na lekce, na které bych chtěla jít, ale tam, kde se zrovna pohybuji, kolik mám času. Takže když budu mít volnou hodinu a půl někde v centru, tak půjdu i na power jógu a najdu si v tom něco svého, prodýchám se tam. Studio OM yoga je pro mě domácké – stěžejní, občas si ho opepřím bikram jógou. Jsem zvědavá, jak dlouho to vydržím. Nevýhodou je, že na bikram jógu musím počítat s 2 až 2,5 hodinami času. Na normální lekci mi stačí i s převlečením hodina a čtvrt. Jsem pořád v poklusu.

Vnímáte bikram jógu stejně jako klasickou jógu? Dává vám to samé?

Úplně jinak. Když si jdu zacvičit na moji guru-jogínku Andrejku Smékalovou, jsem schopná se soustředit na cvičení a přitom odpálit hlavu nahoru, jsem v lehkém transu. U bikram jógy je důležité se soustředit na tady a teď ryze materiálně na tělo. V tom vidím velký rozdíl. Jsou to dvě rozdílné cesty a já to respektuji. Na bikram józe jsem měla občas tendenci zavřít oči, uvolnit se, ale nešlo to.

Umíte při svojí soukromé praxi to samé jako na Andrejčiných hodinách?

To nejde. Soustředím se na sestavu, aby byla kompletní, zachovaná posloupnost, na obě strany, abych na něco nezapomněla. Kdybych cvičila denně, asi se to naučím a budu dělat vše automaticky.

Co pro vás jóga znamená? Mojí cestu, můj život. V čem vám jóga změnila život, pokud změnila?

Radikálně. Pomohla mi zvládat obtížné životní situace, zklidnit emoce, najít klid v mysli. Neustále jsem po něčem toužila, ptala se, co mám ještě udělat… A najednou ty věci přicházejí samy. Možná to zní jako klišé, ale na některé věci si člověk musí prostě počkat. Zklidnění a uvědomění si je pro pracující ženu hodně důležité. Intuice mě vede dál.

Míváte někdy sebereflexní chvilky, kdy si říkáte se zdviženým ukazováčkem: „…á, pozor, teď jsi nejogínská!“?

Teď už málokdy. Nikdy jsem nebyla materiálně založená. Spíš jsem chtěla pořád něco měnit. I teď, když mám pocit, že to má smysl, vyšlu myšlenku – přání.

Vnímáte svou odlišnost od většinové populace, která se pořád za něčím honí, nebo neposuzujete?

Člověk si projde určitými schody. Zezačátku mě udivovalo, jak někteří lidé přemýšlí. Pak jsem přišla na to, že každý má svou cestu jinou. I teď se mi stane, že se přistihnu, jak soudím. Kór když někdo jedná opravdu špatně, například ohledně dětí. Na to jsem alergická, když někdo ubližuje. Ale už se na to dívám jinak, pokud to nemohu ovlivnit. Důležité je přijetí negativních věcí, které na světě jsou. Když nemůžeme v té konkrétní situaci nijak pomoct, tak je zbytečné se tím trápit. Jsou to velká moudra, která se těžko praktikují. Jsem dost citlivý člověk a musím občas ventilovat a zanadávat si. V tom mi hodně pomáhá divadlo, kde se vyřvu. Být pořád v klidu také není normální.

Občas mám pocit, že musím vykřičet do světa, jaké mám štěstí, že jsem se potkala s jógou. Máte to také tak?

Po psychické stránce mě to nenapadlo. Ale dokola to opakuji, když si lidé stěžují, že je něco bolí, že jsou nemocní. A to je moment, který mě vyprovokuje k tomu, abych jim vysvětlovala, že když se člověk stará o tělo a správně to pochopí, stará se tím i o svoji duši. Opravdu nechápu lidi, kteří necvičí jógu, jsou nemocní, chodí na aerobik, kde si ničí klouby a pro zdraví nedělají nic. Jsou neustále nastydlí, bolí je hlava, ženy mají menstruační problémy a tak dále. Nevím, jestli mám jen já to štěstí, ale od všech těchto problémů jsem oproštěna.

Promítá se vaše jógové myšlení do výchovy dcery (Sofie 8 let)?

Nevím, jak moc jsem změněná nebo jiná. Ale vedu ji například ke zklidňování, momentu zastavení. Sedne si do lotosu a dýchá. Je to pro děti těžké a nepřirozené, chce to pomalu. Jednou se mnou byla na bikram józe (děti můžou na bikram jógu jen posledních třicet minut) a vydržela až do konce. Dokonce i nemluvit…

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2014 - 13:16

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám