Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

OZVĚNY Z PRAGUE SPIRIT FESTIVAL 2013

PRAGUE SPIRIT FESTIVAL 2013 tančil, zpíval, fotografoval, maloval, astrologoval, jógoval a povídal a povídal a povídal…

Přečtěte si o jeho letošním průběhu a inspirujte, na co se můžete těšit dále.

Jarní páteční podvečer. Všednodenní Praha pracovní se pomaličku-polehoučku přetváří na víkendovou Prahu „pařební“. Do Novoměstské radnice stejným tempem přicházejí účastníci Prague Spirit Festivalu. Ženy na 10-ti a více centimetrových podpatcích, muž v obleku, televizní kamera… Jsem tady vůbec, ve svých tradičních teplácích, správně? Dle uvítacích slov opodpatkované a jako vždy usměvavé organizátorky Marti Procházkové ano.

Dlouho předlouho jsem uvažovala, jak tyto „ozvěny PSF“ pojmout. Informací mnoho přemnoho, je více než pravděpodobné, že v horkých letních dnech by byly k neučtení. A pak je tady fakt, že jsem liška podšitá a ráda bych, aby příští ročník festivalu měl zase o něco vyšší účast než ten letošní. Takže informací menší než malé množství, příště tam buďte také a nebudete muset pátrat po tom, co se dělo. A že to opravdu stálo za to…

Pátek 17. 5. 2013
Začátek, byť s mírným zpožděním, byl milý a veselý. Prostě jógový. Po představení moderátorek Martiny Procházkové a Kateřiny Hrachovcové došlo na představení fotografky Moniky Navrátilové a jejích děl „Ladakh – srdce Himálaje“, kde byla zvěčněna mimo jiné s dalajlámou. Diváci se dozvěděli, jak se autorka pečlivě připravovala na toto unikátní setkání, které nakonec probíhalo zcela odlišně od původního plánu. Koneckonců jako většina věcí v našich životech… Následovalo vystoupení zpěvačky-šansoniérky se vzhledem modelky a hlasem bohyně – Renaty Drössler.

…a přesouváme se o podlaží níže, kde probíhá promítání tvorby malíře, grafika, kreslíře a ilustrátora Jana Híska s autorovým vtipným komentářem. Krásné, hluboké, duchovní, intimní, kočky, podmořský svět, květiny, obličeje, zvířata. Díky mým zvídavým dotazům jsme se dozvěděli, že autor měl období grafik, ke kterým se v aktuálním období malby nevrací z důvodu možného rozptylu koncentrace. Některá díla prý vznikají „na jeden zátah“, jiná mají svou denní (či noční) hodinu. Mimo tyto určené časové intervaly na nich zásadně nepracuje. A jak že nejdéle vznikal obraz tohoto na pohled skromného umělce? Půl roku čistého času.

 

…a jdeme zpět do horního sálu. Opět zpěv, opět parádní, tentokrát žhavé rytmy – Yvonne Sanchez v doprovodu dvou virtuózních kytaristů. O tom se nedá psát, to musíte prostě slyšet – pastva pro uši. Srdce a žaludek nejednoho gurmána jistě potěšil fakt, že o občerstvení se starala (po celý víkend) mimo jiné vyhlášená restaurace Beas Vegetarian Dhaba a oko i peněženku parádnic zase stánek se šperky výtvarnice Miloslavy Hriadelové „Me and Cocoon“. Všechny smysly si tak přišly na své.

Sobota 18. 5. 2013
V Novoměstské radnici jsem ze sobotního programu vybrala přednášky architekta Michaela Rice, výživové poradkyně Marty Tovtové a védského astrologa Mikoláše Bělíka. První ze jmenovaných s názvem Posvátná geometrie byla v angličtině, tímto bych ráda ještě jednou poděkovala Marti Procházkové za překlad. O architektuře jsem se tedy nedozvěděla nic. O tom, jak to chodí mezi mužem a ženou téměř vše. Byl nám vysvětlen mužský a ženský princip, podle čeho si vybíráme své protějšky, proč se rozcházíme, proč a kdy se zamilováváme… Bylo to velmi poučné, zábavné a pan architekt je velký fešák.

Marta Tovtová je sázka na jistotu – křehká tichá studnice moudrostí o výživě a všeho s tím spojeného se specializací na terapii jídlem a tradiční čínskou medicínu. Přednáška byla především o ajurvédě, o kterou projevilo obecenstvo největší zájem. Probíraly se dóši a guny, vliv stravy na člověka – jeho zdraví, nálady i schopnosti.

Svůj festivalový víkend jsem zakončila v přízemní místnosti s promítacím zařízením, kde se přednášelo o védské astrologii. Mikoláš Bělík ji studoval mimo jiné také v Indii. Byl nám vysvětlen rozdíl mezi siderickým a tropickým zvěrokruhem – pokud je prý astrolog kvalitní, horoskopy z obou zvěrokruhů budou totožné. Na celé řadě nákresů jsme měli možnost vidět, jak se vlastně sestavují, co všechno má podle „těch nahoře“ vliv na naši minulost i budoucnost. Doslova mravenčí práce. Za nejdůležitější informaci považuji fakt, že není střelec jako střelec, což všichni zcela jistě tuší, ale stejně si čtou stále dokola podřadné horoskopy v časopisech, aby věděli, co je příští týden čeká a nemine.

Takže sečteno a podtrženo – celý Prague Spirit festival byl milý a veselý. Prostě jógový.A jak ho viděla organizátorka Marti Procházková?

Jak jsi spokojena s výsledkem akce?
Prague Spirit Festival 2013 jsme letos posunuli z února na květen. Připadalo mi, že to teplíčko józe víc svědčí, návštěvnosti však již méně. A definitivně si myslím, že pokud je hezky, tak by to chtělo cvičit venku. Viděla jsem fotky z Berlínského jógového festivalu, a přijde mi škoda nevyužít parky. Tak třeba příště…

Co se v rámci programu nejvíce líbilo divákům a co tobě?
V rámci programu se nejvíc líbila jóga. Jak seminář Paddy Mc Grath na Novoměstské radnici, či její nedělní seminář v YogaMe, tak seminář South boston yoga – David Vendetti + Todd Skoglund ve studiu Energy Home. Další úspěch slavila Karaimi a její meditace. Mnoho lidi, kteří nikdy nemeditovali, se pro meditaci úplně zapálili. A všechny zúčastněné pobavil nedělním recitál energické renesanční víly Vladivojny La Chia v Lucerně, která zpívala, hrála a přednášela svoje Vladibajky.
Mne nadchla interaktivní a vtipná přednáška malíře Jana Híska, jehož snové obrazy a grafiky rozvíjejí fantazii. Připomínají mi moje dětské okamžiky štěstí. Na srdci mne pohladil již zmiňovaný seminář šamanky Karaimi, krásné uvědomělé bytosti rozšiřující čistou lásku za doprovodu jemnohudby Maoka.
Nedělní Spirit Brunch ve vegetariánské restauraci Estrella byl jedním z highlightů festivalu, i když někteří jedlíci zapomněli zaplatit…
Jedlo se, zpívalo, no prostě Spirit hodování.
A děkuji jogínům Paddy Mc Grath, Boston boyz a všem, kteří jsou skutečnými přáteli, a na festivalu pomáhají bez nároku na honorář. Protože, co si budeme povídat, o penězích to není…

Perlička z festivalu?
Poprvé jsme na festivalu měli i módní přehlídku – svými oslnivými barvami a lehkými materiály se odprezentovala česká jógová značka OM Farm i módní přednášku OLO – Oldřišky Křížové v La Gallery Novesta. Oldřiška patří mezi stylistky s citem a velice osobně přednášela i o tom, jak móda odráží vnitřní svět člověka.
Myslím, že PSF 2013 byl nabitý novými spojeními a vyzkoušeli jsme si dramaturgicky, jestli mají lidé zájem nejen o cvičení, ale právě i o hudbu či přednášky. A ano, je tomu tak. Nicméně největší zájem je stále o jógu – cvičící. Ráda bych tímto také poděkovala Katce Hrachovcové, která se stala součástí týmu PSF a neúnavně pomáhala nejen s medializací, ale právě i s výběrem programu.

Na co se návštěvníci mohou těšit příště?
Festival pokračuje ve svých celoročních aktivitách. Nejbližší akcí je zářijový Transformační víkend s úžasnou MuDr. Ziskovou, takže se máte na co těšit.

…a jeden postřeh a přání na závěr. Zaregistrovala jsem nový jógový festival. Jelikož nám všem jde o stejnou věc – tedy jógu a vše, co k ní patří, možná by stálo za to spojit síly. Patříme k sobě, Prague Spirit Festival je věnovaný jógové komunitě i široké veřejnosti, každý se může stát jeho součástí. Když potáhneme za jeden provaz, pošlape to jak hodinky.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2013 - 14:06

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám