Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Moje zkušenost s jógovými centry v Praze

Hotyoga42

Ráda bych předala svou zkušenost s několika jógovými centry, která jsem měla možnost navštívit.

Moje cesta jógou začala ve Sportcentru Evropská v Praze 6, v ulici José Martího (areál FTVS UK), kde jsem se po několika lekcích pilates, které mě moc nenadchlo, přihlásila na hodiny power jógy vedené lektorkou Evou. Eva byla moc příjemná, milá a dbala na přesné provedení pozic. Její výklad nesměroval jen k fyzické stránce jógy, ale také k té duševní. Když už mi tato lehčí forma jógy přestala stačit, navštívila jsem několik lekcí hot jógy v Domě jógy na Vinohradech, Jana Masaryka 6. Z lektorů si pamatuji pouze Michala – na něm bylo znát, že se józe věnuje j iž dlouho a do hloubky, jeho výklad a provádění pozic byly na velmi profesionální úrovni. Na druhou stranu se musím zmínit i o vybavení Domu jógy, které je dle mého názoru pro tento druh cvičení bohužel nevyhovující. Velká vila na Vinohradech na první pohled zvenčí působí velmi sympaticky a útulně. Ovšem na to, že se Dům jógy prezentuje jako jedno z hlavních středisek jógy v Praze, je jeho kapacita již silně překročena a cvičenci si v zázemí vily doslova šlapou na paty. Začíná to již na miniaturní recepci, kde se zejména ve večerních hodinách mísí příchozí a odcházející lidé a není se kam hnout. Šatny jsou docela prostorné, ale prob lém přichází se s prchami – ty jsou totiž umístěny docela daleko od šaten, přičemž cesta k nim vede přes recepci (plnou lidí…) a tudíž i okolo vchodových dveří. Myslím, že lidé, kteří nejsou od přírody exhibicionisté, se tu musí docela překonávat. Hot jóga se cvičí v malém sále s kapacitou 16 lidí se sloupem uprostřed, takže je tam také docela málo místa, ale to tak nějak k józe patří.

Protože je pro mě zázemí centra docela důležitým aspektem, začala jsem chodit na hot jógu do studia Hotyoga42 na Floru, do Chrudimské ulice. A tady začala úplně nová etapa mého života s jógou.

Jógu, která se cvičí v tomto studiu, bych možná lépe pojmenovala jako bikram, než hot. Vysvětlím: lektorky totiž jedou dle přísného klíče 26 jógových ásán, s důrazem na disciplínu, bez jakéhokoli odbíhání k jiným tématům. Měla jsem možnost poznat všechny lektorky, které v tomto studiu působí (Petra – majitelka, Míša, Sabina, Vlaďka, Jana, Katka) – všechny měly autoritu a lekce vedly s důrazem na plné soustředění na sebe sama, uvědomování si vlastního těla a pr ocítění účinků, které plynou z přesného provedení jednotliv&ya cute;ch pozic. Teprve až po těchto lekcích jsem poprvé cítila, že mi jóga dává něco víc, než jen fyzické protažení. Je pravda, že západní člověk, který je spíše veden k samostatnému rozhodování, si musí na povely lektora a přísnou disciplínu zvyknout. Ovšem vše v józe má svůj smysl a tento styl vedení lekce se mi zdá správný – rozhodně vám neuškodí, právě naopak!

Co se týče zázemí ve studiu Hotyoga42, tak to je špičkové. Recepce, nabídka pomůcek k cvičení (ručníky, podložky – vše je zbrusu nové, což se o výbavě v jiných centrech bohužel říct nedá..), šatny, sprchy a společný prostor pro odpočinek po lekci – to vše je na jedničku. Interiér je celý v klidných barvách, místnost pro cvičení je také vkusně zařízena – přesně tak, aby vás udržela v pozornosti a bdělosti během celé lekce.

Domnívám se, že závěr je jasný – nejvíce se mi líbilo v posledním popsaném centru, které můžu jen doporučit. Sestavu 26 pozic si snadno zapamatujete a můžete praktikovat i v soukromí, jako já 🙂

Namaste!

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.08.2014 - 20:57

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám