Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jivamukti yoga s Yogeswari (PRAHA 11. – 13. 12. 2009 )

Seminář organizovaly dvě krásné bytosti: Marti Procházková a Lenka Nezvalová. Obě dvě tento styl jógy studovaly v New Yorku, odkud právě Jivamukti yoga pochází. Do Prahy pozvaly jednu z nejzkušenějších učitelek jménem Yogeswari, která učí po celém světě. Má za sebou 20 let praxe tanečnice a choreografky. Je žákyní manželů Sharon Gannon a Davida Lifa, kteří tento styl vytvořili po letech jejich praxe a studia u nich doma v Americe a v Indii. Je to metoda, která se snaží začlenit do našeho „západního” praktikování nejenom fyzická cvičení, ale i duchovní a psychologické aspekty jógy. Cílem tohoto systému není jen ohebnější tělo a klidnější mysl, ale odpoutání se od hmotného způsobu života a nasměrování mysli na božskou podstatu – dosažení Samádhí. JIVAMUKTI znamená v překladu osvobození duše – JIVA ( duše ), MUKTI ( osvobození ) .Jedná se o přepis původního sanskrtského slova JIVAMUKTIH – osvobození během života.
Učení této jogy se skládá z pěti principů: 1. Ahinsá (nenásilí) 2. Nada joga ( hluboké naslouchání ) 3. Bhakti joga (oddanost) 4. Meditace 5. Studium starých jógových textů Vždy na začátku dopoledního semináře jsme zpívali mantru nebo Patanjaliho sutru, které nás provázely i během cvičení. Hudební doprovod nám dělalo krásné harmonium, na které Yogeswari hrála. Je to univerzální nástroj, který je na hodinách Jivamukti jogy používán. Zní nádherně.
Následuje dechové cvičení a hatha jóga ve stylu vyniasy. Musíme opravdu naslouchat,
dechy jsou odpočítávány. První den se zaměřujeme na pozice na rukách a druhý den na záklonové pozice. Během cvičení nám Yogeswari se svými asistentkami – Marti a Lenkou-
pomáhaly při pozicích. Někdy s námi opravdu prošly celou sestavu.
A co bylo naprosto nejúžasnější? Masáž prováděná během cvičení v určitých pozicích. Samozřejmě i na konci při relaxaci.
Opět jsem byla obohacena novými informacemi. Velice se mi tento styl líbí. Cítila jsem, jako by se spojila ženská energie s mužskou, jemná energie se sílou.
LOKAHA SAMASTAHA SUKHINO BHAVANTU!
Nechť jsou šťastny všechny bytosti!
Namasté

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.02.2010 - 12:49

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám