Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Bali Spirit Festival

Bali – jeden ze 14 000 ostrovů v Indonésii, ležící těsně pod rovníkem. Ostrov sopečného původu, s nejvyšším bodem – vulkánem Mount Agung 3142 m.n.m.
Hlavním náboženstvím na Bali je z 93% hinduismus. Náboženské rituály jsou nedílnou součástí ostrovního života. Každé ráno jsou chodníky, dveřní vchody i výkladní skříně ozdobeny podnosy z palmových listů naplněné směsí rýže, ovoce, květin a kadidla, coby oběť pro bohy a duchy.
Druhým největším náboženstvím na Bali je dnes islám, pokrývá 5% obyvatelstva a malé křesťanské komunity tvoří 1% populace na tomto ostrově. Všichni společně vycházejí, dokonce mezi sebou různá vyznání uzavírají i sňatky.
Lidé se tady rodí se srdcem na dlani, o tom svědčí jak jejich neustálý úsměv, tak ochota vyhovět ve všem – jenom ne negativně nebo záporně.
Země stvořená pro uskutečnění duchovního festivalu, kde se na čtyři dny a pět nocí propojila jóga s tancem a hudbou. Propojil se i Svět. Všichni zúčastnění, jak ti předávající tak i ti přijímající, se sjeli ze všech kontinentů, aby posílili a pročistili energii na této zemi.
Atmosféra byla velmi přátelská, mírumilovná, plná pokory a respektu a to nejenom mezi lidmi, ale i vůči přírodě, která je na Bali opravdu ojedinělá. Takže motto tohoto festivalu, které znělo „Pojďme se podílet na léčení planety”, bylo naplněno.
Festival se konal ve městečku Ubud, které se nachází ve vnitrozemí. Je to město umělců, plné muzeí, uměleckých galerií a chrámů.
Ubud a okolí je obklopeno nádhernou přírodou, vše je ponořeno do světle zelené barvy. Všude je slyšet voda, krajinou protéká spousty říček a potoků, včetně nejdelší balijské řeky Ayung. Pravidelná terasovitá rýžová políčka jsou vidět všude i s postavami balijských lidí na nich neustále pracujících.
A právě mezi těmito políčky, v bujné přírodě jsme každý den od rána do večera cvičili jógu, učili se různé tance a večer se sešli pod širým nebem na koncertech hudebníků z celého světa.

Shiva Rea a já

Rána jsem začínala se Shivou Rea (USA). Její energická vinyasa nebo šakti yoga probudily každého. Pokaždé hovořila o práně životní energii, jak jí vnímat a přijímat. Naváděla nás k uvědomění si svobody v těle a v mysli, právě hudbou a pohybem.
Odpoledne jsem si nenechávala ujít Dannyho Paradise (USA)- ashtanga yoga, známého
i u nás v Česku. Jeho hodiny vždy začínaly povídáním o józe, životě, myšlení, svobodě a šamanismu. Následovalo cvičení a na konec zasloužená relaxace, jak Danny říká, neměla by být nikdy opomíjená. Danny si svobody umí opravdu užívat. Chystám se s ním na týden s jógou do Brazílie.

Danny Paradise

Seznámila jsem se s Deborah Koehn (USA). Její hodina byla určena pouze pro učitele jógy. Vitální postarší dáma mě okouzlila svým otevřeným srdcem. Zabývá se jógou pro lidi z odlehlých vesnic v Jižní Americe a v Himalájích ( Yoga For the Village People ). Milé, určitě zůstanu s Deborah v kontaktu.
Velice přínosná byla pro mne lekce s Eoinem Finnem (Canada) – Happy hips – veselé kyčle….??? Veliký problém spousty lidí i já při cvičení trpěla…
Dynamicky jsem si zacvičila s Patrickem Creelmanem (Hong Kong) – Anusara Yoga. Učil nás létat, jak udržet balanc a stabilitu.
A nesmím opomenout setkání s téměř krajanem Matějem Jurenkou (Slovensko), nyní žijícím v Šanghaji – Shrivatsa Yoga. Shrivatsa znamená nekonečný uzel, symbol věčnosti, moudrosti, dokonalosti a harmonie. Je to kombinace propojení přírodních sil a tradiční jógy.
Matěj si při cvičení plně uvědomuje lidský potenciál, jóga je pro něj propojením se s něčím vyšším, jeho tělo je naprosto odevzdáno Univerzu.

Matěj Jurenka

Nezapomenu na jeho relaxaci při šamanských hudebních nástrojích, kdy se hrubší zvuky střídaly s jemnějšími.
A tak bych mohla pokračovat dál. Cvičilo se, tančilo se, mohli jsme vyzkoušet Bollywoodský tanec, Hoola Hoop tanec s obručemi, afro nebo tao tanec.
Večer jsme se scházeli pod širým nebem na koncertech živé hudby muzikantů z Afriky, Austrálie, USA, Holandska nebo Indonésie. Bohatá směs různých kultur a hudebních nástrojů.
Mohli jsme si i během dne vyzkoušet zahrát třeba na digeridoo.
Poslední den se uskutečnila charitativní akce „108 pro charitu”, cvičilo se 108 pozdravů slunci (každý podle svých možností). Číslo je dáno počtem korálků, mály, které se používají při recitací manter a počtem upanišad. Zpívaly se kirtany za účasti většiny učitelů jógy a tance.
Čtyři dny a pět nocí uplynulo jako voda. Odvezla jsem si nejenom mnoho nových zkušeností, kontaktů, vzpomínek, ale i nevídaně energie, ze které stále čerpám. Určitě tomu přispělo i to, že se festival uskutečnil právě na ostrově Bali.
Pokud byste chtěli příští rok jaro přivítat tímto festivalem, neváhejte. Bude to již 4. ročník, pro více informací: www.balispiritfestival.com.

OM LOKAH SAMASTHA SUKHINO BHAVANTU!
Om šantí šantí šantí

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

13.05.2010 - 12:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám