Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kam kráčí Bikram Yoga?

bikram_yoga

Bikram yoga je značka, která přitahuje mileniály a je marketingově dobře uchopená. Má jasná a jednoduchá pravidla jak pro získání licencí pro výuku, provozování studia i pro cvičící. V posledních letech však ztrácí lesk z důvodů, které by neměly zůstat opomíjené.

Zakladatelem konceptu cvičení je Bikram Choudhury (73), Ind, který jógu praktikuje od tří let. V sedmdesátých letech se odstěhoval do USA, kde na Havaji a v Kalifornii založil jógová studia a od 90. let začal pořádat učitelské tréninky pro svoji sekvenci 26 pozic v prostředí vlhkostí a teplotou navozující indické klima a tak se jeho koncept Bikram Yoga postupně rozšířil po celém světě a dnes bikram jógu provozují tisíce studií.

Transformaci východní filosofie na západní zdravotní cvičení zvládl na výbornou a stal se z něj obdivovaný a respektovaný guru a značka vzkvétala. Byl a je to ovšem čistý byznys, což je fér věc a nic špatného.

Chránil svůj byznys pro porušování autorských práv jiným jógovým studiem, která byla úředně odmítnuta s tím, že ásany prostě nelze prohlásit za vlastnictví jednoho člověka, tedy aspoň ve smyslu Choudhuryho nároku.

Guru se rád nechával fotit v modelech připomínajících snad R&B, exteriérech též, o flotile 44 luxusních aut nemluvě.

Po roce 2012 se ale začaly v médiích objevovat zprávy, které lze označit za poněkud zneklidňující.

Choudhury čelí řadě soudních sporů týkajících se sexuálního obtěžování, útoku, rasismu a homofobie. Od ledna 2014 žalovalo Bikrama Choudhuryho pět žen a byl obvinění mimo jiné za sexuální obtěžování a sexuální napadení. Dvě žaloby, které obvinily Bikrama Choudhuryho ze znásilnění, byly podány v květnu 2013. Minakshi Jafa-Bodden na Choudhurym za sexuální obtěžování a další vysoudila zhruba 7 000 000 dolarů.

V prosinci 2015 se s Choudhurym rozvedla jeho manželka, přičemž deklarovala neslučitelné rozdíly.

V květnu roku 2016 se Bikram Choudhury vrátil do Indie, kde začal otevírat jógová studia. V říjnu roku 2016 prohlásil Choudhuryho advokát, že se jeho klient nevrací do Spojených států, aby se sám osobně obhajoval v dalších probíhajících soudních řízeních, a doufá, že bude schopen svědčit prostřednictvím Skype. V květnu roku 2017 byl vydán příkaz k Choudhurymu zatčení soudcem v Los Angeles z důvodu, že Choudhury opustil zemi, aniž by zaplatil 7 milionů dolarů dlužných Jafa-Bodden. Další žaloba byla podána proti Choudhuryho manželce a jeho dětem, kteří mu údajně pomáhali ukrývat se, utéct a pokoušet se zbavit majetku.

V rozhovoru s CNN v roce 2015 pan Choudhury opakovaně popřel sexuální útok na kohokoliv a řekl, že se nikdy nemusel uchýlit k fyzické agresi kvůli sexu, protože má tolik nabídek… „Ženy mě milují,” řekl.

Aktuálně v médiích rezonuje zpráva, že právě z důvodu nemožnosti uspokojení nároků na finanční kompenzace jako výsledku soudních sporů na sebe společnost Bikram Yoga vyhlásila konkurz.

Zdá se, že skandály nebyly a ani nejsou pro Bikram studia ani pro studenty problém. Většina lidí neví, kdo je Bikram, znají jen ty pozice a dýchací techniky, které studio učí.

Navíc většina studentů dodnes věří, že díky externě vyvolanému pocení více hubnou.

Není ale překvapením, že studia postupně mění názvy a přechází na „obyčejnou“ hot jógu. Už je totiž čas. Bikram je docela toxická postava, která se nyní pojí s jejich realitou.

Bikram se stal synonymem pro styl jógy, který už není v módě. Kdo by se chtěl spojovat se sexuálním predátorem, po kterém pátrá Interpol?

 

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

22.11.2017 - 11:01

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám