Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga pomáhá řešit psychické obtíže britských vězňů

Cvičení jógy uklidňuje a pomáhá člověku získávat větší kontrolu nad vlastním myšlením, tělem, chováním i prožíváním. A to i v tak psychicky náročných podmínkách, jako je život ve věznici. To je hlavní poznatek studie, kterou provedli minulý rok v britských věznicích výzkumníci z několika univerzit, včetně světoznámého Oxfordu.

Výzkumníci z Oxfordu, ve spolupráci s univerzitami Kings College v Londýně, univerzitou v Surrey a holandskou Radboud University Nijmeneg provedli loni rozsáhlou studii vlivu jógy na psychické zdraví a sebeovládání obyvatel britských nápravných zařízení.

Jóga ve vězení

Zkoumali přitom velmi rozmanité skupiny trestanců. Základem se samozřejmě stali muži odpykávající si své tresty ve věznicích několika různých kategorií, rozlišených podle závažnosti spáchaných zločinů. Výzkumu se ale účastnily i trestankyně z ženských věznic, a pro zajištění relevance závěrů pro všechny věkové skupiny byli zapojeni i mladiství odsouzení ze speciálních nápravných zařízení.
Z účastníků byly vytvořeny dvě skupiny. Zatímco první skupina se účastnila cvičení jógy, druhá sloužila pouze jako kontrolní vzorek pro srovnání výsledků psychických testů.
Výsledek? Po desetitýdenním kurzu jógy se u vězňů, kteří cvičili pod vedením profesionálního instruktora, významně snížil stres, zlepšila se nálada a oproti kontrolní skupině se zlepšily i ukazatele sebeovládání.
“Zjistili jsme, že skupina, která cvičila jógu, vykazovala častěji pozitivní nálady, nižší stres a vyšší přesnost při testu sledujícím pozornost a impulzivitu,” komentovala výsledky Amy Bilderback, vedoucí výzkumu, který probíhal pod patronací Oddělení experimentální psychologie a psychiatrie Oxfordské univerzity. “Naše studie naznačuje, že jóga těm vězňům pomohla.”

Kromě toho, že studie ukazuje na možnost snížit zapojením jógy náklady na péči o psychické zdraví vězňů (které je velmi důležité pro výskyt recidivy po propuštění), prokazuje také, že jóga je skutečně schopná pomoci člověku zlepšit jeho psychickou kondici. A to nejen pokud jde o zlepšení nálady a snížení pociťovaného stresu, které bývají často spojovány s jakoukoliv pravidelnou fyzickou aktivitou, nejenom cvičením jógy.
Jóga, přesně jak její příznivci prohlašují, také pomáhá s navozením vnitřní rovnováhy. Ta vede k lepší sebekontrole, a jak prokazuje studie, také ke snížení impulzivního rozhodování a zvyšení pozorností a soustředění.

“Neříkáme, že organizování pravidelných cvičení jógy z věznic přes noc udělá klidná a svatá místa, zastaví všechnu agresi a kompletně zabrání recidivě. Neříkáme také, že jóga dokáže ve věznicích nahradit klasické způsoby řešení psychických obtíží. Pozorujeme ale, že toto relativně levné řešení nabízí vězňům mnohá pozitiva pro jejich spokojenější život, a jako takové by mohlo pomoci řešit problémy psychikého zdraví za zdmi našich věznic,” uzavírá Amy Bilderbeck.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

27.08.2014 - 21:47

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám