Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

50 národů, včetně Číny a USA, podpoří Modiho výzvu pro ustanovení Mezinárodního dne jógy

Modi_at_the_69th_UN_general_assembly

Jeden z prvních globálních otisků indického premiéra Narendra Modiho by mohl přijít spolu se schválením jeho návrhu, který přednesl ve svém projevu na Valném shromáždění OSN a týkal se vyhlášení Mezinárodního dne jógy.

Návrh zatím podpořilo 50 zemí – naposledy USA, Kanada a Čína. Indická mise při OSN proto připravuje vyhlášení 21. června jako Mezinárodního dne jógy.

Modi  návrh zmínil v kontextu svého projevu o změnách klimatu, kdy mluvil o józe a změně životního stylu jako o jedné z cest, jež by mohla pomoci v boji proti změnám klimatu na Zemi.

Slunovrat je astronomický termín pro okamžik, kdy má Slunce vůči světovému rovníku největší (v případě letního slunovratu), nebo nejmenší (v případě zimního) deklinaci. Letní slunovrat nastává na severní polokouli obvykle okolo 21. června a zimní 21. prosince, přičemž jejich přesný čas se může měnit.
Jinak řečeno, letní slunovrat je okamžik, kdy je nejdelší den a nejkratší noc. Den, kterým začíná astronomické léto. Už od dávných časů lidé tento čas vnímali jako magickou chvíli, kdy vrcholí světlá část roku a Slunce rozdává život a energii.

Řekl: “Když mluvíme o celostní zdravotní péči, nebo o návratu zpět ke kořenům, chci především zmínit jógu.” Popsal jógu jako neocenitelný dar indické tradice.

“Nejde o cvičení, jóga ztělesňuje jednotu mysli a těla, myšlení a jednání, naplnění, harmonii mezi člověkem a přírodou, holistický přístup ke zdraví a pohodě. Jóga je 5000 let stará indická fyzická, duševní a duchovní praxe, která má za cíl transformovat tělo a mysl. Změna našeho životního stylu a utváření vědomí nám může pomoci vypořádat se se změnou klimatu,” řekl.

Premiér rovněž odkázal na filozofii Vasudaiva Kutumbakam (Indie považuje celý svět za jednu rodinu), která je součástí védské tradice.

Dojem “energie a vitality” premiéra Narendra Modiho během jeho nedávné návštěvy USA zapůsobil na prezidenta Baracka Obamu natolik, že spolu vedli rozhovor o józe.

narendramodi

Kdo je Narendra Modi

Má za sebou dlouhou cestu – od prodejce čaje až k premiérovi Indie, za cenu velmi drsné volební kampaně.
Přestože je workoholik, daří se mu prostřednictvím cvičení a stravy zůstat ve formě.  Narodil se 17. září 1950 a začíná svůj den s jógou.

Není překvapením, že jóga byla a je v Indii, kolébce jógy, součástí životní filosofie nejen „běžných“ lidí, ale i kulturních a politických elit.
S různými cestami jógy jsou spojena jména osobností jako Mahatma Gandhi, Jawaharlal Nehru a Indira Gandhi.

Jeho životní styl je zhruba tento:

– Je ranní ptáče, vstává před pátou hodinou ranní.
– Denně cvičí hodinu jógu.
– Následně čte noviny a vystřihává si, co o něm říkají kritici.
– Je vegetarián.
– Jí pouze jednoduchá a lehká jídla.
– Postí se všech devět dnů během svátku Navratri, dává si každý den jeden kousek ovoce.
– Chodí do kanceláře brzy ráno a pracuje až do deseti hodin večer.
– Rád vypadá svěží a nosí pečlivě vyžehlené oblečení.
– Spí jen čtyři až pět hodin denně.

modi1

 

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

14.11.2014 - 08:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám