Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Umění dotyku v jógových pozicích aneb dobře mířený adjustment

hands_on

Pevně zapuštěné dlaně až po konce prstů v podložce, dlouhé paže, široká ramena, široká záda, sedací kosti tlačící se přes těsné legíny směrem dozadu, až máme pocit, že každou chvíli rupnou ve švech.

Pes hlavou dolů, neboli adho mukha švanásana. Jsme psem, jsme adho mukha švanásanou. Dýcháme. Počítáme své dechy. Nádechy i výdechy. Náhle cítíme pevné a přesto laskavé uchopení našich boků a zcela zřetelné vytažení. Páteř se prodlužuje. Někam. Nevíme kam. Její délku nejsme schopni odhadnout. Teplé dlaně, nejspíše lektorčiny, sjedou přes achilovy šlachy a významně uzemní naše paty. Ještě jeden nádech. Ješte jeden výdech.

To už s dalším nádechem ukládáme pravé chodidlo mezi dlaně a s výdechem přikládáme i levé. Nádech protahuje páteř, zvedá hrudní kost do polovičního předklonu, výdech nás provází do hlubokého předklonu s jemným dotykem lektorčiny dlaně přejíždějící po dlouhé páteři směrem dolů. Nádech nás vynáší obratel po obratli nahoru. Rozpažení. Prostor v hrudníku. Výdech a spojené dlaně se přitahují k hrudní kosti s bradou na znak pokory jemně stahující se ke konečkům prstů. Pokračujeme. Tančíme na vlně svého hlubokého dechu.

Tak se za pár dalších okamžiků v rytmu kreativní vinjása jógy ocitneme propleteni v pozici ardha matjendrásany, v pozici polovičního rybáře. Naše teplé tělo se po vlně prohřívacích kol pozdravů slunce  konečně zastaví. Pouze dýchá. Dýchá skrze dech udžají. Každý nádech vynáší pátěř o kousíček výše, každý výdech nám propůjčuje hlubší rotaci. Zavíráme oči. Oddáváme se pozici.

Za pár chvil opět ucítíme teplé dlaně lektorky a její pevné tělo, o které se máme možnost opřít. Dýchá s námi. Dech se propojuje v jedno. S nádechem jede prsty po páteři nahoru, s výdechem pokládá jednu dlaň na lopatku a druhou přes pravé rameno. Rotujeme. Rotujeme. Rotujeme. Vydechujeme. Zcela a úplně. Ždímeme střed břicha. Manipúru čakru. Místo, kde sídlí naše ego. Dostáváme se hlouběji. Dostáváme se za hranice. Jak pozice, tak ega. Nevíme, kde naše tělo začíná a kde končí. Jsme. Jsme dalších pět dechů pozicí. Než nás další nádech rozmotá.

Lekcí proplouváme až do samotného konce. Lektorka nás dostává  za hranice dobře mířeným laskavým dotykem. Tu jemněji, tu pevněji. Přesně tak, jak je potřeba. Ani moc, ani málo.  Uleháme. Šavásana doprovázená hlubokým uspokojením vyvěrajícím zevnitř, klidem, anandou (blažeností).

O co tady šlo? O dobře mířenou asistenci v pozicích aneb Hands on Assists, neboli také Adjustments. Zkrátka to, co lektora jógy na většině teacher traningů nenaučí. Umění dotyku, který posouvá praxi praktikujícícho a zároveň lektora, kdy se skrze společný dech a dotyk dokáže lépe napojít na studenta. Dostat se společně tam, kam se člověk sám nedostane. Avšak laskavě a stále v ahimse, bez násilí.

Dotyk je více než tisíc slov.

Asistence v jógových pozicích (ásanách) jsou velmi efektivní způsob, jak pomoci praktikantům jógy pochopit principy pozic a posunout tak svou ásanovou praxi. Asistencí také můžeme dopřát hlubší prožitek z pozice a v neposlední řadě pomohou zabránit praktikantům si „nesprávnou“ technikou provedení ásan ublížit.

A proto pro vás na 6.-7.5.2017 v Jógovně připravujeme jógovu dílnu věnovanou lektorům jógy, kdy se budeme věnovat obecným zásadám asistencí, principům a technice provádění pozic. Ukážeme si asistence u pozic pozdravů slunci, stojných pozic, pozic vsedě i vleže (předklony i záklony) a ve zkratce i pozic obrácených. To vše se také sami na sobě vzájemně vyzkoušíte. Protože moudrost nejsou informace, přečtené knihy, nakoukaná videa, ale zkušenosti! Hluboké, prožité a zakořeněné zkušenosti. To z nás dělá dobrého lekora jógy.

Více o workshopu najdete na stránkách Jógovny.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

25.04.2017 - 19:13

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám