Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak se připravit na nejrůznější typy jógy?

yoga-foto

Jóga je skvělou aktivitou nejen proto, že zlepšuje fyzickou kondici, ale i proto, že redukuje stres a má skvělý vliv na naše psychické rozpoložení. Jóga však takto neúčinkuje, pokud nás nebaví a neuchvátí. Naštěstí existuje víc typů, ze kterých si můžeme vybrat a najít tak pro nás to pravé.

Hatha jóga

Střídající se pozice těla ásany, ovládání dechu pránajáma a meditace jsou hlavní součástí hatha jógy, která je u nás považována za tu nejklasičtější a hodí se i pro první kontakt s jógou. Při jejím cvičení získáte pružnost, rovnováhu a také se perfektně zklidníte a budete se cítit méně unaveni. Připravte se na ní jednoduše, vezměte si dobrou náladu, pohodlné oblečení a hlavně kalhoty, které vám umožní dostatek pohybu a nebudou vás škrtit.

Power jóga

Pokud máte rádi rychlejší cvičení a chcete primárně pálit kalorie a modelovat tělo, vyzkoušejte power jógu. Tento typ jógy také využívá střídání pozic, ale necvičí se ve stanoveném pořadí a celkově je střídání rychlejší. I zde je však důležité správné dýchání a následné zklidnění. Protože je cvičení rychlé a dynamické, nezapomeňte na padnoucí sportovní podprsenku, abyste například při poloze střechy necítily na hrudníku bolest. Při power józe se zpotíte, proto nezapomeňte také na savé tričko.

Bikram jóga

Představte si cvičení jógy ve 42° a při vlhkosti vzduchu přes 40 %. Přijde vám to lákavé? Tak to je bikram jóga pro vás jako dělaná. U bikram jógy však musíte dbát opravdu velký důraz na správné oblečení, obléknout si můžete buď kvalitní savé tričko, nebo cvičit jen v podprsence. Určitě si neberte kalhoty, volte raději  minišortky. Pokud se vám hodně potí ruce, zvolte speciální rukavice na jógu, aby vám to na podložce neklouzalo.

Hot jóga

Hot jóga je mírnější variantou bikram jógy, protože teplota i vlhkost v místnosti je sice vysoká, ale nižší než při bikram józe. Oba typy jóg dobře prospívají lymfatickému systému, posilují imunitu a navíc také pomáhají při celulitidě a hubnutí. Oblečení volte podobné a nezapomeňte na ručník, případně vlastní podložku – je to hygieničtější.

Těhotenská jóga

Jógu lze cvičit i v těhotenství – gravid jóga byla vymyšlena speciálně pro těhotné ženy od 13. týdne těhotenství.  Cvičení je uzpůsobeno tak,  aby se při něm nastávající maminky cítily co nejlépe a zároveň zpevnily pánevní dno a zlepšily dýchání – což může při porodu výrazně pomoci. Zvolte pohodlné oblečení nejlépe z bio bavlny a hodně měkkou podložku, aby se vám cvičilo pohodlně.

A spoustu dalšího

Kromě těchto nejznámějších typů jógy existuje samozřejmě i mnoho dalších – kundalini jóga, aštanga jóga či třeba aqua jóga, takže výběr je velmi bohatý. Než prvně vyrazíte cvičit, nechte si třeba od přátel doporučit, kam na jógu jít, aby vás vedl doopravdy certifikovaný profesionál. A pak už se stačí jen důmyslně obléknout a vyzkoušet příjemné propojení duchovní a fyzické stránky.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.11.2016 - 21:39

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám